None

Conjunctivita alergica

erato – conjunctivita epidemică (CE)

Sim ptomatologie, Evoluție

Sindromul oftalmologic de cauză mai mult sau mai puţin cunoscută, agentul patogen fiind de origine virală.

Apare, în epidemii produsă de diferite virusuri, uneori identificate în secreţia conjunctivală, apare în diferite regiuni sau colectivităţi (şcoli, armată e.t.c), forma de manifestare fiind kerato – conjunctivita punctată superficială.

Caractere comune:

- număr mare de infiltrate pe suprafaţa corneei;

- localizare subepiteliala, rar la nivelul stratului superficial al epiteliului;

- absenţa vascularizaţiei la nivelul infiltratelor;

- ineficienţa tratamentului clasic;

- caracter epidemic variabil, funcţie de climat, de activitatea virusului.

Traumatismul ocular poate fi un factor favorizant al apariţiei leziunilor.

Simptomatologie :

Incubația durează 5 – 6 zile.

Debutul este acut, brutal ca o conjunctivită foliculară acută, mai mult sau mai puţin intensă fără participarea vizibilă a corneei în această fază; de obicei debutul este unilateral, de – abia în săptamana a II a se contaminează şi celalalt ochi.

Subiectiv pacientul acuză fotofobie, lacrimare, senzaţie de corp străin, secreţie adesea catarala sau mucoasa, pleoape edematiate.

Deasemenea pot apare dureri perioculare însotite de mioză, sufuziuni sanguine subconjunctivale.

La examenul obiectiv se constată:

a) în perioada de debut :

aspect neregulat al conjunctivei datorită prezenţei foliculilor, mai ales la nivelul conjunctivei palpebrale inferioare; în cursul acestei faze rar apar leziuni corneene;

adenopatie preauriculară – e foarte frecventă putându-se manifesta încă de la debut sau la sfârşitul primei săptămâni; ganglionii sunt tumefiati, dureroşi;

pot apare şi semne generale / viroza respiratorie;

b) perioada de stare:

Este perioada atingerii corneei, apare la 7 – 10 zile de la debut, fenomenele acute diminuează; sensibilitatetea corneană nu e de la început afectată.

eratita e constituită din mici infiltrate subepiteliale , superficiale ca nişte fine opacităţi corneene de talie şi formă variată. În general punctiforme sunt rotunde, elementele corneene pot prezenta un aspect filiform sau în flocoane, dimensiunile fiind variabile ca şi mărimile lor, putând atinge pînă la 1,4 mm. Aceste infiltrate corneene nu se ulcerează sunt subepiteliale, nu depăsesc membrana Bowman şi prind fluoresceina.

Examenul oftalmologic evidențiază un astigmatism cornean neregulat caracteristic.

Infiltratele sunt periferice, respectând aria pupilară, rar sunt localizate în aria centrală, adesea pot fi diseminate pe toată suprafața corneei. În aceste ultime cazuri scăderea acuității vizuale e importantă.

Evoluția keratitei e foarte lentă, poate dura săptămâni, luni, chiar după vindecarea clinică a bolii.

De semnalat că niciodată nu apare vascularizația corneei nici în cursul evoluției keratitei, nici ulterior / este un element de diagnostic pozitiv foarte important.

Evolu ție:

Evolutia este variabila, functie de tipul de epidemie, de individ si de tipul de virus.

Durata afectiunii este de la 2 – 3 saptamani la mai multe luni cu posibilitatea atenuarii si recrudescentei, remisiei si recidivei.

Vindecarea survine foarte rar în câteva zile. În marea majoritate a cazurilor CE se vindecă fără sechele apreciabile în câteva săptămâni sau luni.

Tratamentul nu este specific; se administrează general antivirale (de tipul Acyclovir, antiinflamatorii, viramino - terapie, antihistaminice), uneori antibiotice cu spectru larg în caz de suprainfecție. Local – antiseptice, antiinflamatorii, epitelizante, antivirale (sub formă de unguent) midriatice pentru combaterea reacției iriene.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha