DEZBATERE la Palatul Parlamentului. Problemele urgente ale medicinei de familie au fost analizate la Masa Rotundă “Medicina de familie, încotro?”

Scris de Redactie 881 afisari
07:01:23, Vineri 19 Mai 2017
Redactie

Redactie

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au organizat pe 17 mai masa rotundă cu tema “Medicina de familie, încotro?” eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Medicului de Familie și organizat cu sprijinul Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

SNMF ŞI FNPMF, organizaţii reprezentative ale medicilor de familie, au invitat la dialog instituțiile și organizațiile naționale implicate în funcționarea și progresul asistenței medicale primare din România cu scopul de a analiza problemele cu care se confruntă astăzi medicina familiei și de a identifica soluții pentru acestea.

Printre personalitățile care au participat la dezbateri s-au numărat Tibor Pentek, Consilier pe probleme de sănătate al Primului-ministru, Florian Bodog, Ministrul Sănătății, Florica Ioniță, Consilier de stat (Administrația Prezidențială), Corneliu Buicu, Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, László Attila, Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF, Dr. Doina Mihăilă, Președinte FNPMF, reprezentanți ai CNAS, ai asociațiilor de pacienți și ai Colegiului Medicilor din România.

Pe agenda discuțiilor moderate de Mihai Constantin s-au aflat 7 probleme cu care se confruntă medicina de familie și care necesită rezolvare urgentă.

1.  Limitarea la maximum a încărcăturii birocratice și întoarcerea medicului către pacient

2. Eliminarea riscului de imputări prin modificări de legislație și prin avertismente generate de PIAS

3. Stabilirea măsurilor care să impună cu necesitate finalizarea actului medical, de către orice furnizor din sistemul medical public

4. Crearea unui echilibru al finanțării sistemului public de sănătate, prin realizarea unei finanțări echilibrate și nediscriminatorii, care să încurajeze asistența medicală primară, cea care rezolvă majoritatea nevoilor medicale uzuale ale populației

5. Facilități fiscale pentru medici și pensii speciale pentru medici. Așa cum a fost prevăzut și cum s-a afirmat în programul de guvernare, SNMF și FNPMF solicită 0% impozit pentru toți medicii din România, indiferent daca sunt angajați bugetari sau dacă lucrează ca profesii liberale. În plus, se solicită posibilitatea acordarii unor credite avantajoase de tipul "primul praxis" sau "dotarea cabinetului".

6. Încurajarea tinerilor pentru a se specializa în medicina familiei și motivarea acestora pentru a practica și în mediul rural.

7. Acțiuni concrete care să reclădească încrederea populației în sistemul medical, în medici și, bineînțeles, în medicii de familie.

Acum, sau va fi mult prea târziu, trebuie să reconsiderăm starea de sănătate a oamenilor. O populație îmbătrânită și mult prea frecvent măcinată de boli cronice, are și va avea nevoi medicale incomensurabile. A oferi șansa la sănătate înseamnă printre altele datoria decidenților de a privi sistemul medical în întregul său. A rezolva nevoile medicale uzuale ale oamenilor la nivelul medicinei de familie reprezintă unica șansă”, a spus Dr. Rodica Tănăsescu, Președintele SNMF.

Reprezentantul Primului-ministru, Consilierul de Stat Tibor Pentek a subliniat: “Trebuie să ne hotărâm încotro mergem, iar din punctul nostru de vedere există un singur drum – către Europa. Pentru că medicina primară în Europa are o sănătate fantastică, este baza sistemului sanitar. Trebuie să luam modelul Europei, nu ne mai putem întoarce în timp, și mai ales nu mai putem să stăm pe loc”.

Referitor la problema birocrației din sistem, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat: “Ne dorim un contract cadru care să fie foarte flexibil, și care să reducă birocrația nu numai la nivelul medicilor de familie, ci și la nivelul spitalelor. Cunosc problemele legate de rețeta electronică, care trebuie tipărită. Cunosc problemele legate de scrisoarea medicală, care trebuie tipărită. Cunosc problemele legate de concediul medical. Vreau să vă asigur că la elaborarea noului contract cadru veți fi parteneri, atât dumneavoastră cât și pacienții, și reprezentanții medicilor specialiști. La elaborarea Legii Sănătății veți fi parteneri. Voi propune ca un medic de familie să facă parte din Consiliul de administrație al CNAS, din partea ministerului Sănătății”.

În privința unei măsuri urgente, Ministrul Sănătății a precizat că “sunt lucruri care se pot reglementa prin ordonanță de urgență. Am discutat, și Primul-ministru va fi mâine la Ministerul Sănătății pentru a identifica măsurile de urgență pe care urmează să le luam în sistem, în așa fel încât să relaxăm puțin lucrurile, și în așa fel încât să facem lucrurile să meargă. (…) Acționăm continuu pentru creșterea sau redobândirea încrederii populației față de sistemul medical.  Nu pot să spun că de mâine sistemul informatic al Casei de Asigurări va funcționa la parametri. Ceea ce pot să vă spun este că de fiecare dată când se blochează sistemul, am cerut să mi se spună care sunt problemele care sunt identificate și am avut discuții inclusiv cu Ministrul Comunicațiilor. Urmărim îndeaproape rezolvarea acestor probleme. Mi-ar plăcea să spun că la rectificarea bugetară vom crește valoarea punctului, și o să încercăm să facem acest lucru”. 

În cadrul acestei dezbateri s-a stabilit un plan de acțiune al cărui progres va fi reevaluat în septembrie.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este cea mai mare şi mai puternică societate profesională medicală din România şi este partenerul legitim al oricărui guvern ce se află la conducerea României. SNMF dorește să contribuie la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară/de familie în România.

Scopul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este reprezentarea, susţinerea şi aprobarea intereselor membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice.

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Iunie 2018

CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018 CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018

14 Iunie 2018

In Iasi
Farma Practic ediției 66 Gura Humorului Farma Practic ediției 66 Gura Humorului

22 Iunie 2018

In Suceava
PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a

08 Iunie 2018

In Covasna
Cursul Național Urgemed 2018 Cursul Național Urgemed 2018

14 Iunie 2018

In Bucuresti
Expert Meeting CARDIODIAB 2018 Expert Meeting CARDIODIAB 2018

28 Iunie 2018

In Brasov