Despre sarcopenie şi îmbătrânire

Noţiune medicală relativ nouă, sarcopenia s-ar traduce etimologic printr-o scădere a masei musculare, o "topire" a muşchilor care are drept  consecinţă o afectare a aparatului muscular şi ulterior a celui articular şi osos, astfel încît mai devreme sau mai tîrziu survine o disfuncţie severă, cu  afectarea sănătăţii  şi calităţii vieţii.(text adaptat)

Îmbătrînirea este inerentă cursului natural al vieţii şi este o fericire atunci când se produce treptat, ca încununare a unei vieţi lungi şi pline. Atunci când îmbatrânim frumos ne putem păstra autonomia, cheful de viaţă şi activitate fizică şi nu in ultimul rând capacitatea de socializare.

Îmbătrînirea este o provocare nu numai pentru fiecare dintre noi dar mai ales pentru societatea noastră, sistemul de sănătate şi autorităţi, dat fiind cheltuielile de îngrijire enorme pe care o  societate trebuie să le suporte.

Sarcopenia, un status sau condiţie  obişnuită dar nu obligatorie a bătrâneţii şi îmbătrânirii este mai nou asociată cu numeroase afecţiuni cronice (osteoporoza severă, cu fracturi de fragilitate, diabetul zaharat, cardiopatii, boli autoimune şi neurodegenerative ş.a.) şi implicată direct în alterarea calităţii vieţii.

Definită ca o condiţie de sănătate, caracterizată prin scăderea masei musculare, a forţei musculare şi a performanţelor fizice, sarcopenia reprezintă de fapt o stare precară de sănătate, determinată de anumiţi factori de risc şi care poate agrava, complica sau chiar declanşa anumite afecţiuni redutabile.

Există modalităţi de screening şi metode de investigare. Cunoaşterea şi mai ales utilizarea acestora în practica clinică curentă ar determina o ameliorare a sănătăţii populaţiei şi o scădere a costurilor de îngrijire a acestui segment de populaţie cu risc major de sarcopenie.

SARCOPENIA nu este o boală dar reprezintă o condiţie precară de sănătate care odată existentă agravează orice altă boală şi este definită prin:

• Masă musculară  scăzută

• Scăderea forţei musculare

• Performanţe fizice limitate

Informarea asupra acestui concept, diagnosticul şi managementul corect şi la timp al sarcopeniei vor reprezenta cu siguranţă un criteriu obligatoriu de ameliorare a performanţelor fizice ale unor bolnavi cu diferite afecţiuni debilitante dar şi ale unor vârstnici sănătoşi şi va contribui la o mai bună stare de sănătate a populaţiei vârstnice. Important pentru practicienii şi pacienţii din ţara noastră este faptul că există atât acces la osteodensitometrie DXA cât şi posibilitatea de efectuare a celorlalte teste necesare diagnosticului pozitiv al sarcopeniei, actualmente fiind nevoie numai de informarea corectă a personalului medical şi al pacienţilor, determinare şi atitudine proactivă.

Asocierea dintre sarcopenie şi alte comorbidităţi, în contextul procesului de îmbătrânire va creşte aceste costuri de îngrijiri, ducând  la alterarea calităţii vieţii a celor afectaţi şi la o povară socială uriaşă pentru societatea modernă. Informarea corectă şi la timp este primul pas spre rezolvarea unei probleme şi de aceea vă invităm sa vizitaţi www.aspor.ro şi www.osteofound.org sau www.frailty-sarcopenia.org  pentru mai multe informaţii pe această temă.

Taguri: sarcopenie geriatrie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici