None

Dezvoltarea neuromotorie a nou-născutului şi sugarului în perioada 0-3 luni

    Este o perioadă importantă, cu modificări multiple şi rapide în evoluţia copilului dumneavoastră.     

    Încă de la naştere veţi sesiza că nou-născutul este uşor încordat, având un tonus muscular crescut (îşi ţine pumnişorii strânşi, coatele flectate, genunchii uşor flectaţi).

     Această postură va fi menţinută pe durata primelor trei luni de viaţă, ca o prelungire a poziţiei intrauterine, tonusul diminuându-se progresiv până la sfârşitul perioadei.

    Tocmai din acest motiv mobilitatea copilului va fi destul de redusă, cele mai ample mişcări fiind cele alternative de flexie-extensie la nivelul membrelor inferioare.     Începând cu luna a doua de viaţă, controlul capului se va îmbunătăţi progresiv, în aşa fel încât, spre sfârşitul celei de-a treia luni, va menţine ”postura păpuşii”, adică, sprijinit pe antebraţe şi palme, îşi va menţine capul ridicat şi va privi stânga-dreapta.

      Pentru ca sugarul să atingă până la trei luni acest nivel motor, este necesar ca părinţii să ţină cont de câteva aspecte:

  • obiectivul principal al acestei etape este relaxarea copilului, deci masajul (după băiţă  sau în alte momente ale zilei) trebuie să fie foarte uşor, implicând mişcări uşoare şi lente de netezire (mângâiere).
  • deşi, de-a lungul timpului, sugarul era înfăşat (pentru a avea picioarele drepte şi a se relaxa), s-a demonstrat că este o manevră care poate avea efecte nocive şi nu se mai aplică.
  • poziţionarea în decubit ventral (pe burtică), atunci când copilul nu doarme, este extrem de importantă pentru îmbunătăţirea controlului capului şi trebuie începută încă de la sfârşitul primei luni de viaţă. Din această poziţie, copilul va face achiziţiile motorii care urmează de-a lungul dezvoltarii  neuromotorii:  rostogolirea,  târârea,  ridicarea  în „patru labe”. Cu cât mai târziu va fi poziţionat pe burtică, cu atât  acestea vor apărea mai greu.
  • Durata  trebuie să crească progresiv, chiar dacă copilul plânge, pentru că numai aşa se va obişnui cu această poziţie. Există studii care concluzionează că o oră de poziţionare în decubit ventral (în stare de veghe) grăbeşte apariţia ortostatismului cu 3 zile şi mersul cu aproximativ 3 zile şi jumătate.

     Transportul copilului în această perioadă este bine să se facă menţinându-l în decubit ventral pe antebraţul părintelui. Poziţia şezând (cu bazinul copilului sprijinit pe antebraţul părintelui sau în „port-bebe”) nu este indicată din cauza greutăţii trunchiului, care nu poate fi  susţinută de şoldurile imature ale sugarului.

Constantin Felician ION  

 Monica ION                                                                                            

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha