None

Ecografia de şold

     Principala indicaţie la nou-născut este displazia coxofemurală (DCF).

   Iniţial a fost indicată pentru copiii cu examen clinic anormal, naştere pelviană, oligohidramnios, antecedente familiale de DCF, mielomeningocel, torticolis congenital sau tulburări de dezvoltare a extremităţii inferioare.

        

   Astăzi se consideră că metoda ar trebui aplicată de rutină în primele 4 săptămâni de viaţă, ideal în prima săptămână, având avantajul vizualizării directe a cartilajelor şi ţesuturilor moi periarticulare, cu sensibilitate aproape de 100%.

    DCF are incidenţa cuprinsă între 1\100-1,5\1000 nou-născuţi, cu afectarea fetelor mai frecvent, de circa 8-9 ori.

   Ecografia poate vizualiza acetabulul, nucleul de osificare, şi permite evaluarea acoperirii osoase şi cartilaginoase a capului femural, cu măsurarea obiectivă a unghiurilor alfa şi beta, ceea ce permite cuantificarea acoperirii capului femural şi încadrarea şoldului în una dintre categoriile de normalitate sau în unul dintre tipurile de displazie, conform unei nomograme (Graf). De asemenea, metoda permite efectuarea manevrelor dinamice cu aprecierea deplasării capului femural în articulaţie. Clasificarea corectă permite şi tratamentul corect şi instituit la timp, cu rezolvarea bună a cazului, urmată de reevaluarea ecografică.

   La o vârstă mai mare de 6 luni, din cauza nucleului de osificare a capului femural, mai ales dacă diametrul acestuia este peste 1 cm, diagnosticul devine dificil ecografic şi necesită examen radiografic.

    Încă se caută un consens privind screeningul tuturor nou-născuţilor (aşa cum se practică în Germania), considerându-se că abordarea optimă este efectuarea acestei investigaţii în fiecare secţie de nou-născuţi, indiferent de gradul lor de risc la naştere. Dr. Cornel Lungu Medic primar medicină generală, competenţă ecografie generală  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha