30
None

Stop disconfortului digestiv!

Tulburările de tranzit intestinal, cel mai adesea balonarea şi constipaţia, se pare că ar fi „bolile omului modern", alimentaţia fiind în multe cazuri „vinovatul" principal. Oboseala, senzaţia de încărcare, disconfortul şi, nu în ultimul rând, kilogramele în plus devenite cât se poate de evidente, perturbă serios armonia organismului.

Constipaţiapresupune existenţa a mai puţin de 3 scaune pe săptămână, cu volum redus şi consistenţă dură, însoţite de cele mai multe ori de durere.

O dietă săracă în fibre duce la apariţia problemelor intestinale, gen constipaţia cronică habituală. De asemenea, bolile extradigestive pot duce la constipaţie:hipotiroidia;diabetul zaharat;boala Parkinson;scleroza în plăci;leziuni ale măduvei spinării;stările depresive.

Constipaţia determinată de boli organice afectează tubul digestiv putând să ducă la: hemoroizi;fisurile anale;ruptură de perineu; cancer de colon;megacolon;diverticuli colonici;colită de iradiere sau colită ischemică. Sarcina şi colonul iritabil pot fi alte cauze ce pot determina apariţia constipaţiei. Medicul ne mai avertizează că sedentarismul face mai leneş tranzitul intestinal.

În ceea ce priveşte tratamentul, prima etapă o constituie creşterea proporţiei de fibre în alimentaţie. Încercaţi să consumaţi cât mai mult alimente precum:pâine neagră;zarzavaturi; salată verde; legume verzi (fierte sau crude, mai ales rase);fructe proaspete sau uscate şi apoi înmuiate (prune uscate, smochine); paste făinoase;miere.  

Sportulpoate face minuni, fiind considerat etapa secundară în tratamentul constipaţiei. Exerciţiul fizic îmbunătăţeşte motilitatea intestinală şi ajută astfel la deplasarea resturilor de bol alimentar prin tubul digestiv - efortul depus te face să transpiri şi să elimini toxinele din organism.

Modalităţi de a trata constipaţia:

 masajul abdominal stimulează digestia, punând în mişcare un colon leneş.

 gimnastica în apă are efecte uimitoare asupra reglării tranzitului, dar şi asupra circulaţiei sanguine şi limfatice. În acest fel, nu doar că durata tranzitului intestinal se scurtează în mod simţitor, însă nutrienţii absorbiţi în sânge sunt purtaţi mai rapid către celule.

 fitnessul sau exerciţiile în sală ajută de asemenea la reglarea tranzitului intestinal.

 alergările sunt şi ele o formă de exerciţiu cu efect benefic asupra organismului. O jumătate de oră de joggingpe zi nu este deloc o activitate epuizantă.

 yoga are efecte re­cunoscute nu doar în privinţa relaxării, dar şi asupra funcţionarii unor sisteme ale organis­mu­lui.

Aşadar, un stil de viaţă activ, cu exerciţii fizice regulate, asigură o funcţionare mai bună a sistemului digestiv. Toate acele lucruri neplăcute nu ar fi posibile dacă am adopta o dietă sănătoasă, echilibrată, practic, să ne asigurăm că furnizăm organismului toţi nutrienţii de care are nevoie.

 

Centrul medical Bio Terra Med

www.bioterramed.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha