None

Atenţie la ce clinică privată ne tratăm!

Orice unitate medicală privată se confruntă în funcţionarea sa, din principiu, cu o contradicţie fundamentală, ineluctabilă, între costurile pentru oferirea de servicii de calitate şi necesitatea de a avea profit, ca raţiune a oricărei societăţi comerciale. În aceste condiţii, unele clinici private apeleaza la o serie de strategii de eficientizare a activităţii, pe care cineva care din nefericire ajunge aici nu se poate să nu le observe.

Astfel, se oferă consult, diagnosticare şi tratament “în regim exhaustiv”, servicii suplimentare a căror utilitate este îndoielnică şi care, fără să aducă mai multă lumină în cazul dat, încarcă factura pacientului (analize medicale suplimentare nerelevante, consultul mai multor medici pentru siguranţa diagnosticului: internist, radiolog, chirurg etc). Aceste lucruri sunt de altfel uşor de acoperit în medicină pentru că de exemplu, o durere abdominală poate să fie cauzată de o problemă cardiacă şamd. Fără să punem problema lipsei de etică, recomandarea unor tratamente suplimentare nu trebuie interpretată decât ca un semn de grijă şi atenţie faţă de pacient. De cele mai multe ori, pacientul se teme să refuze ce-i propune instituţia medicală în cauză.

Alt procedeu de eficientizare a activităţii este de a oferi servicii deosebit de solicitate, cu valoare adăugată mare, realizate în urma unor investiţii minime în tehnologii medicale “de ultimă oră”. Se oferă astfel tratamente minune la probleme medicale fără rezolvare, pentru care însă pacientul ar plăti un regat (de la tratamentul calviţiei la acela al cancerului). Uneori aceste tratamente sunt realizate în exclusivitate de câtre medici aduşi să practice în România preţ de câteva ore pe lună (maxim o zi) din Franţa sau alte ţări cu nume în medicină. Ştiu cazuri în care efectul a fost zero şi s-au cheltuit mulţi bani.

Alte unităţi medicale pur şi simplu apelează la stratagema unui design “impunător” al spaţiului clinicii respective, copiat din seriale de televiziune, o spoială în spatele căreia nu există competenţe medicale şi dotări pe măsură sau servicii la nivelul tarifelor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha