None

Medicii, înşelaţi de mirajul de a face bine

Participând la  multe reuniuni medicale în fiecare an, am avut ocazia să văd grupuri mari de medici adunaţi laolaltă la aceste manifestări.
 
I-am văzut, întâi în hainele mai groase, de stradă, aşezaţi la coadă în holul hotelului pentru a se înregistra. Am putut să remarc absenţa gulerelor de nurcă sau vulpe argintie, la pardesiele doctoriţelor, sau căciuli tip „Iohannis” la doctori, dacă anotimpul era rece. Mai târziu, când au ieşit în pauza dintre prelegeri, în hol, fiind acum, „în talie”, ţinutele vestimentare m-au surprins de asemenea, prin decenţă - ca să nu spun, prin modestie. Îmbrăcămintea, se vedea că este „de gata”, nimic „de comandă”, nimic epatant (de povestit). Şi nici la balul doctorilor, seara, toaletele doamnelor şi domnilor doctori nu mi s-au părut prea impresionante: ţinute de serie, costume ce nu păreau să reflecte o excesivă bunăstare, rochii sau compleuri fără nici un pic de extravaganţă sau ştaif, bijuterii prea discrete, poşete obişnuite, pantofi care nu erau la prima purtare! Din păcate pentru medicii pensionari, căci la conferinţe vin şi medici pensionari, aceştia se află în jenă financiară cronică dacă nu dau consultaţii în sistem privat. Un astfel de medic, fost director de spital şi profesor universitar, cu 3 specialităţi, premiat de către preşedintele României în topul celor mai buni 10 medici, mi-a mărturisit că „e fericit că, după o viaţă în care  a fost umilit cu un salariu necorespunzător, acum poate să lucreze la privat, mai relaxat, aşa cum visa în studenţie“.
 
O altă dezamăgire: maşinile cu care veniseră medicii la conferinţă. Am văzut în parcare doar modele mici, de oraş, populare, nu cum îmi închipuiam eu că trebuie să fie o maşină de doctor, de la 4x4 şi monovolum în sus.
 
Este ciudat că nici în spaţiul unor conferinţe medicale naţionale nu se mai văd toalete strălucitoare, podoabe luxoase, coafuri extravagante sau poşete exorbitante, în concordanţă cu poziţia socială şi profesională pe care o reprezintă aceste elite medicale din ţară şi din străinătate şi care se mulţumesc, se pare, să etaleze mai degrabă ştiinţă medicală, sau vin aici să-şi completeze cunoştinţele la panelurile la care asistă. După ce au visat să fie medici şi să fie prosperi şi apreciaţi, vedem că cei mai mulţi au fost înşelaţi de mirajul de a face bine semenilor, neglijându-şi propria prosperitate.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha