38
None

Excesul de fosfor în organism, un pericol pentru pacienţii dializaţi

     Principala sursă de fosfor este alimentaţia. Odată ingerat, fosforul este absorbit de intestin şi distribuit sub formă de fosfat în întreg corpul. Cea mai mare parte a aportului de fosfor este folosită de organism în formarea oaselor şi a dinţilor. Pe lângă rolul său de creştere a rezistenţei şi menţinere a sănătăţii sistemului osos, în combinaţie cu calciul, fosforul contribuie activ şi în metabolismul energetic al corpului, prin stocarea, generarea şi utilizarea de energie, datorită influenţei pe care o exercită asupra metabolizării polizaharidelor şi lipidelor.

     Însă, când rinichii îşi pierd capacitatea de a funcţiona corespunzător din cauza insuficienţei renale, în organism se poate acumula o cantitate în exces de fosfor, provocând alte complicaţii de sănătate.

Pericolele excesului de fosfor (fosfaţi)

     Calciul nu intră doar în componenţa oaselor şi a dinţilor, ci este şi un element important în coagularea normală a sângelui, fiind necesar pentru funcţionarea muşchilor şi a nervilor. Excesul de fosfor în organism are efecte directe asupra nivelului de calciu din oase, împiedicând fixarea acestuia. De aceea, încă de la începutul tratamentului de dializă, medicul nefrolog vă va recomanda să urmaţi o dietă redusă în fosfor. Motivul este reprezentat de faptul că, din cauza insuficienţei renale, rinichii nu mai reuşesc să menţină în echilibru nivelurile de fosfor şi calciu.

     Una dintre afecţiunile determinate de excesul de fosfor este osteodistrofia renala, o boală localizată la nivelul oaselor. Din nefericire, este o boală asimptomatică, procesul de afectare a oaselor putând începe cu mulţi ani înainte de apariţia primelor simptome. De aceea, pentru prevenţie sunt foarte importante analizele şi testele medicale periodice. Printre manifestările acestei afecţiuni se numără durerile osoase, în special la nivelul articulaţiilor, fragilitatea oaselor şi predispoziţia la fracturi.

     O altă consecinţă a unei cantităţi prea mari de fosfor în organism este apariţia calcificărilor extrascheletice, care presupun formarea de mase osoase anormale, în afara scheletului, la nivelul ţesuturilor moi. Acestea pot afecta vasele de sânge, inima, ochii, plămânii şi alte organe. De exemplu, prezenţa de calcificări la nivelul arterelor creşte riscul de infarct şi accident vascular cerebral, deoarece din cauza depunerilor de calciu arterele devin rigide şi se îngustează, nemaipermiţând sângelui să circule corespunzător.

     Pentru a preveni astfel de boli este necesar să înţelegeţi mecanismul care le determină. Deoarece rinichii nu mai funcţionează corespunzător, 24 de ore din 24,, în sânge rămân mai mulţi fosfaţi decât are nevoie organismul. Această cantitate în exces de fosfor (fosfaţi) stimulează glandele paratiroidiene (4 glande situate în regiunea gatului) să producă mai mult hormon paratiroidian, responsabil cu „extragerea” calciului din oase pentru a mări nivelul acestuia în sânge. Mai precis, producerea în exces a acestui hormon implică automat o decalcificare a oaselor, acestea devenind fragile. Aceste procese se produc în timp, fără să simţiţi vreo durere sau schimbare.

     Prin urmare, cu cât cantitatea de fosfor (fosfaţi) creşte, cu atât cea de calciu scade. Astfel, organismul apelează la rezerva de calciu din oase pentru a întreţine muşchii şi nervii, oasele noastre devenind fragile şi crescând riscul de fracturi.

Cum puteţi preveni?

     Ca primă măsură, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Cereţi informaţii! Puneţi întrebări! Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre aceste afecţiuni şi să le înţelegeţi! Informându-vă despre boala de care suferiţi şi complicaţiile acesteia, veţi reuşi să luaţi controlul şi să vă conservaţi pentru mai mult timp starea de bine a organismului.

     Chiar dacă nefrologul dumneavoastră vă cunoaşte cel mai bine starea de sănătate, şi dumneavoastră trebuie să jucaţi un rol activ şi să faceţi parte din echipa de dializă. Mai exact, trebuie să transmiteţi în permanenţă personalului medical orice problemă de sănătate cu care vă confruntaţi.

     În al doilea rând, urmaţi cu stricteţe tratamentul de dializă! Încercaţi să nu săriţi peste şedinţe şi să respectaţi indicaţiile echipei medicale şi, nu în ultimul rând, să respectaţi în permanenţă alimentaţia recomandată de medic, deoarece aceasta este raportată la rezultatele analizelor dumneavoastră! Mai precis, trebuie evitate alimentele bogate în fosfor. Din păcate, acest mineral se regăseşte în majoritatea alimentelor şi, de fiecare dată când mâncaţi, acumulaţi şi mai mult fosfor.

     Principalele produse de care trebuie să vă feriţi, deoarece reprezintă surse majore de fosfaţi alimentari, sunt:

  • mezelurile şi conservele. Fosfaţii sunt aditivi alimentari, fiind folosiţi drept conservanţi pentru a îmbunătăţi textura alimentelor şi a ameliora efectele antioxidanţilor. În plus, ei favorizează retenţia apei în produsele de carne, de aceea fiind utilizaţi foarte mult în industria de mezeluri. Prin urmare, de câte ori aveţi ocazia, alegeţi alimentele proaspete, neprelucrate!
  • laptele şi produsele lactate precum caşcavalul, brânza topită
  • carnea, în special vânat, organe precum ficatul, rinichii, pate
  • peştele (hering, sardină, macrou, scrumbie, scoici, creveţi)
  • cerealele care conţin tărâţe de grâu, germeni de grâu, nuci
  • biscuiţii, ciocolata, nucile, alunele, strugurii
  • băuturile carbogazoase

     Încercaţi să înlocuiţi aceste produse cu alimente cu un aport mai scăzut de fosfaţi gen: piept de pui, curcan, ton, crenvurşti, orez, brânză de vaci etc. Pentru mai multă siguranţă, cereţi medicului un tabel cu conţinutul de fosfor al alimentelor şi informaţii despre cantitatea de fosfor maximă pe care nu trebuie să o depăşiţi. Mai mult, vă puteţi face chiar un jurnal alimentar, contorizând cantitatea de fosfor alimentar consumată zilnic. Astfel, veţi putea deveni propriul dumneavoastră specialist. în plus, atunci când mergeţi la cumpăraturi, puteţi verifica pe ambalajul produselor cantitatea de fosfaţi. Îi veţi regăsi sub mai multe forme: fosfaţi, difosfaţi, trifosfaţi, polifosfaţi.

Concluzie

     Dacă urmaţi un tratament de dializă, este foarte important să acordaţi o atenţie deosebită alimentaţiei, alegând doar acele produse care să nu vă pună sănătatea în pericol. Dacă însă observaţi că nu reuşiţi să ţineţi nivelul de fosfor sub control prin dietă, adresaţi-vă medicului! Prin intermediul analizelor şi testelor medicale periodice, acesta este la curent cu starea dumneavoastră de sănătate şi deci cel mai în măsură să vă reevalueze schema de tratament. Totodată, chiar dacă discutaţi problema şi cu ceilalţi pacienţi, cea mai bună sursă rămâne medicul dumneavoastră, de aceea nu ezitaţi niciodată să-i cereţi ajutorul!

Multa sănătate!

Comentarii


Felecan Viorica

Buna ziua . Postarea dvs mi-a fost de un real folos . As dori si mai multe informatii , va rog . Fac dializa de 7 ani , si deseori m-am confruntat cu blocarea muschilor si nu am mai putut sa merg , fosforul este 8 , iau Calciu la recomandarea medicului nefrolog ( 6/zi ). Va rog sa ma indrumati , in afara de alimentele mai sus mentionate, ce pot sa mai consum ? Exista si alte medicamente care sa duca la reducerea fosforului din organism ? Va multumesc pentru ajutor .

Sept. 20, 2011, 12:26 a.m.
16
2

pacient dializat

o intrebare pt doamna doctor: i-mi puteti spune daca filtrul de dializa,ajuta la reducerea fosforului ,daca e unul mai mare( de 80 ) si daca mai e vre-un medicament in afara de acetatul de calciu si osvaren,ca ele nu dau rezultate. iar tinand cont ca se tine regim si pastilele se iau dupa prescriptia medicului, care ar fi cauza de nu scade fosforul,am o valoare de 9 si ceva. va multumesc

Dec. 15, 2011, 3:15 p.m.
2
2

Dr Camelia Totolici

Raspuns oferit de Dr Camelia Totolici, Medic primar interne si nefrologie, Centrul de Dializa Fresenius NephroCareTimisoara – referitor la intrebarea dnei Felecan Viorica: Pentru a da un raspuns corect si complet, trebuie sa avem in vedere faptul ca in investigarea bolii osoase renale si a tulburarii metabolismului fosfo calcic la pacientul dializat sunt necesare mai multe analize: calcemia, parathormonul, fosfataza alcalina si altele. In functie de aceste analize, se stabileste medicatia: calciu, vitamina alfa- D3, chelatori de fosfati care nu contin calciu. Medicul nefrolog care ingrijeste pacientul, fiind in posesia acestor date, precum si a afectiunilor asociate care le poate prezenta pacientul, hotaraste prescriptia parametrilor dializei precum si tratamentul medicamentos. Este foarte important sa se respecte numarul de dialize pe saptamana prescris (3 hemodialize), precum si dieta saraca in fosfati, cu limitarea consumului de fosfor la 800-1200mg/zi (a se consulta tabelul cu continutul alimentelor in fosfor). De mentionat ca dieta trebuie adaptata astfel incat sa nu duca la malnutritie protein-calorica. Este permisa carnea din piept de pui, curcan, branza proaspata de vaci, oua, orez si alte alimente care sa nu depasesca cantitatea de fosfor mentionata.

Jan. 19, 2012, 2:50 p.m.
2
1

Dr Camelia Totolici

Raspuns oferit de Dr Camelia Totolici, Medic primar interne si nefrologie, Centrul de Dializa Fresenius NephroCare Timisoara – referitor la intrebarea pacientului dializat: Dializoarele high-flux se aleg, in general , in functie de greutatea pacientului (diferenta de clearance al fosfatilor nu e asa mare intre dializoare), dar scaderea fosforului se produce in primele 2 ore de dializa si depinde si de debitul de sange al pacientului (este bine sa fie minim 350ml/min). Important este sa se respecte orarul de 3 dialize/saptamana, precum si dieta cu limitarea aportului de fosfati la 800-1200mg/zi (asa cum am explicat mai sus). In stabilirea tratamentului, se tine cont si de valorile calciului, PTH-ului etc. In afara de chelatorii pe baza de calciu, mai exista alta medicatie care cheleaza fosforul, dar decizia apartine medicului nefrolog care ingrijeste pacientul si care cunoaste toate datele lui. Pacientul trebuie sa fie constient ca rolul lui de a respecta dieta este foarte important in realizarea acestui deziderat.

Jan. 19, 2012, 4:02 p.m.
4
2

ioio

Mihaela Baciu, cutra de la bransa medicala ca toata slahta !

April 11, 2013, 6:44 p.m.
4
1

alin

ce medicamente obligatorii trebuie să primesc in timpul dializei? Pentru că văd ca la alti colegi de dializa le da la sfârsitul sedintei venofer cel putin o data pe săptămână . E standard obligatoriu acest medicament si vitaminele de după dialloză (injectate in sistem) sau nu. Eu nu le prea primesc...vitaminele nu mi le dau totdeauna la sfârsitul sedintei...iar venoferul nu l am mai primit de 2 luni...desi am avut Hgb de 7 tocmai că nu mi l au dat o vreme

May 2, 2013, 8:04 a.m.
2
2

asavei vasile

vreau sa o antreb pe dna doctor daca am avut o valoare foarte mare a pth 2500 si 6 fracturi acum dupa tratamentul cu zemplar si operat de paratiroidemia scazut valorile pth la650 oasele asi mai revin sau voi avea fracturi an continuare ca auma sant imobilizat la pat varsta 36 ani va multumesc

Sept. 21, 2013, 9:05 p.m.
1
0

erasmus de romergan

..recomand tuturor pacientilor sa-si faca analiza calciului la nivel de celula! Orice fizician din spital poate face asta cu tehnica nuleara! Se stie ca la 9 din 10 pacienti-calciu a diparut din celula definitiv datorita efectului Cernobal,locul lui fiind luAt 100% de strontiu care-l imita perfect dar produce doar intocsicatia organismului!Dragi medici, nu mai administrati vagoane calciu..,el nu mai are unde intra in oase vreo suta de ani..si se va depune in alte parti ale organismului uman si voi stiti unde..!

Oct. 21, 2013, 1:06 p.m.
1
2

maria

vreau sa va intreb daca un bolnav dializat poate consuma alcool ,si daca da,ce fel de alcool si ce cantitate este permisa pe zi?

Jan. 25, 2015, 4:55 p.m.
6
0

calin

de citeva zile bune, virful degetelor de la mina dreapta miros a usturoi si m-am uitat pe internet de le ce survine si am vazut ca de la prea mult fosfor la mina stinga nu am acest miros, sau restul corpului sufar de diabet tip B ce sfaturi imi puteti da!?

Oct. 17, 2015, 11:04 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha