None

Flebologie estetică

     Tehnicile dezvoltate de echipa noastrǎ permit ameliorarea esteticii picioarelor atinse de varice, varicozitǎţi şi celulitǎ, într-un mod care evitǎ traumele, fǎrǎ anestezie generalǎ şi fǎrǎ internare lungǎ. Reluarea activităţii se face imediat.

Tratamentul varicelor

    În 80% dintre cazuri poate fi pusǎ în practicǎ o tehnicǎ endovenoasă. Vena dilatatǎ nu mai este smulsǎ, dar se poate reduce calibrul sǎu, se oblitereazǎ şi se va elimina progresiv.

    Pentru a alege cea mai adaptatǎ tehnică, se efectueazǎ o examinare cu ultrasunete, Eco - Doppler. Examinarea este lipsitǎ de dureri şi permite studierea funcţionarii diferitelor vene superficiale şi profunde.

     Dacǎ dilataţia este moderatǎ, mai puţin de 8 mm pe coapse, vena va fi obliteratǎ prin injectarea spumei sclerozante: Alpha-Tecnique (Alfa-Tehnica). Un cateter fin este introdus plecând de sub genunchi sau de la gleznă pânǎ la punctul de scurgere (fisura) iniţial. Piciorul (gamba) este bandajat(ă) pentru a comprima venele, iar spuma este injectată, retrăgând uşor (progresiv) cateterul.

     Dacǎ vena este voluminoasǎ, se foloseşte laserul. O fibrǎ opticǎ aşezatǎ într-un cateter de protecţie este introdusǎ ca în exemplul precedent. Extremitatea este încǎlzitǎ de laser, iar vena se contractǎ prin încălzirea colagenului de pe perete. Pentru a evita transmiterea cǎldurii la ţesuturile învecinate, se aplicǎ o anestezie localǎ de-a lungul venei. Aceastǎ metodă este mai scumpǎ, în funcţie de preţul fibrei şi al generatorului laser.

      În ambele cazuri, pacientul se odihneşte o orǎ sau douǎ şi pleacǎ mergând normal. Va purta un ciorap timp de o săptǎmânǎ, iar în cazul unei activităţi desfǎşurate mai mult în picioare, mai mult de o săptămână.

Colateralele varicoase:

  • eşarfe de coapsă - varicele de pe gambe sunt tratate simultan prin 2 tehnici complementare;
  • flebectomia - constǎ în a retrage un pachet varicos localizat, sub anestezie localǎ, cu incizii foarte scurte şi cu instrumente foarte fine;
  • scleroza - cu spumǎ introdusă cu ace fine sau cateter scurt.

      O vizitǎ medicalǎ este necesarǎ dupǎ 1-2 sǎptǎmâni de tratament, ceea ce va permite verificarea obliterǎrii venelor tratate şi procedarea la sclerozele complementare necesare.

Tratamentul varicozităţilor

     Sunt propuse două tehnici complementare:

  • Microscleroza sub transiluminaţie - permite obliterarea venelor reticulare, cele care alimenteazǎ plǎcile de varicozitǎţi. Aceste vase, cu diametrul între 0,5 şi 2 mm, sunt situate în stratul profund al dermei, deci sunt puţin vizibile cu ochiul liber. Pentru a le repera, se aplicǎ pe piele fibra opticǎ legatǎ la un generator de luminǎ rece, de tipul celui utilizat în endoscopia gastrointestinalǎ. Sursa luminoasǎ intensǎ şi concentratǎ intrǎ în dermǎ şi deseneazǎ umbra venei cǎutate, care poate fi atunci înţepatǎ pentru a injecta lichidul sclerozant.
  • Laserul transcutanat este un Laser Dioda cu o putere mare de 940 nm. Această lungime de undǎ este absorbitǎ bine de oxihemoglobinǎ şi puţin de melaninǎ. Se poate emite deci cu o putere importantǎ, fǎrǎ a provoca arsuri ale pielii. Impulsurile durează 40 msec, iar energia este transmisǎ prin fibra optică pânǎ la o piesǎ aplicatǎ pe piele. Efectul laserului nu se constatǎ la fel de repede ca acela al sclerozei, fiind nevoie de mai multe luni pentru ca rezultatul să fie atins. În funcţie de întinderea leziunilor, este nevoie de 1-4 şedinţe de microscleroze, completate cu 1-2 şedinţe de laser, pentru a ajunge la eliminarea varicozitǎţilor dizgraţioase.

     Trebuie apoi sǎ se prevadǎ o retuşǎ în fiecare an, pentru a trata noile leziuni care se pot dezvolta. Acele de microsclerozǎ sunt foarte fine, de 0, 3 mm, deci înţepăturile sunt puţin dureroase. De asemenea, impulsia laserului nu se resimte decât ca o injecţie de scurtǎ duratǎ.

     Aceste tratamente se practicǎ în sala de consultaţii, iar activitǎţile cotidiene sunt reluate imediat.

Tratamentul celulitei şi slăbirile cutanate

     Şi aici tratamentele moderne recurg la laser: Lipoliza Laser permite suprimarea glodurilor de grǎsime localizate, ameliorând în acelaşi timp „pielea de portocală” caracteristicǎ celulitei. Aceastǎ metodă se practicǎ sub anestezie localǎ, în condiţii sterile. Dupǎ anestezie, prin infiltrarea unei soluţii hipotonice, o fibră laser este introdusă în masa de grǎsime şi  parcurge zona în evantai, cǎldura degajatǎ distrugând o parte din adipocitele zonei tratate. Căldura acţionează, de asemenea, şi asupra pielii, care este încǎlzitǎ la nivelul hipodermei şi care se va retracta (se va strânge). Slǎbirile cutanate care însoţesc adesea celulita vor fi astfel ameliorate, ceea ce nu se întâmplă dupǎ liposcuţia clasicǎ. Volumul tratat  va fi însă mai puţin important.

     Şedinţa de lipolizǎ dureazǎ o orǎ. Câte o şedinţǎ sau douǎ, la trei luni cel puţin, sunt suficiente pentru a trata o zonǎ. Efectul va fi progresiv, iar ameliorarea nu va fi cu totul vizibilă decât după retractarea pielii, ceea ce durează 3-6 luni.

    Pacienta va purta un pansament elastic adeziv timp de 2-3 zile şi va putea să-şi reia activităţile sportive a doua zi, dar va trebui să se abţinǎ timp de 8 zile de la consumul zaharoaselor şi al grǎsimilor.

    Aceastǎ tehnicǎ poate să fie deci izolatǎ în depozitele de grǎsimi moderate sau complementară unei liposucţii. Este foarte utilǎ în tratarea sechelelor cutanate de liposucţie, în care, acum câţiva ani, se utilizau canule de calibru mare. Ea permite, de asemenea, intervenţia în zonele favorabile liposucţiei, ca de exemplu braţul, părţile interne ale coapselor sau genunchii.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha