51
None

Importanța reabilitării după pierderea unui membru inferior

Interviu cu Drd. Filep Robert, kinetoterapeut principal  OrtoProfil

Coordonator Centru Național de Reabilitare OrtoProfil 

Pierderea unui membru inferior este o experiență deosebit de traumatizantă pentru un pacient. De cele mai multe ori, după amputație pacientul suferă atât fizic, deoarece simte durere la nivelul bontului, cât și psihic, deoarece, de multe ori se confruntă cu un sentiment de revoltă față de situația în care se află. Pacientul trebuie să știe însă că majoritatea persoanelor cu amputaţii de membru inferior reuşesc să înveţe să meargă din nou şi revin la viaţa obişnuită, pe care o aveau înaintea amputaţiei. Centrul Național de Reabilitare din cadrul companiei OrtoProfil vine în sprijinul pacienților amputați, oferindu-le un program de recuperare medicală, prin care își vor redobândi mersul corect și vor putea să-și utilizeze proteza la capacitatea maximă.

La ce trebuie să se aștepte un pacient care va suferi o amputație de membru inferior?

În primul rând orice pacient care va trece printr-o astfel de experiență trebuie să conștientizeze că această intervenție chirurgicală se face cu scopul de a-i salva viața. În prima săptămână după operaţie va avea dureri, însă acestea se vor reduce cu timpul. În timpul procesului de vindecare a plăgii, tratamentul se concentrează pe îngrijirea rănii şi pe modelarea atentă a bontului.

Cât de importantă este forma bontului după amputație și cum putem obține bontul ”ideal”?

Forma membrului rezidual după o astfel de intervenție chirurgicală este foarte importantă, deoarece de aceasta depinde procedura de protezare, care va urma. Bontul va suferi o evoluţie îndelungată, până va lua forma definitivă. La început el este voluminos, prezentând la nivelul extremităţii un exces de părţi moi.  Cu timpul, volumul lui se reduce, edemul dispare, muşchii care au o extremitate secţionată se retractează şi îşi fixează o nouă inserţie. Un bont ”ideal” se poate obține cu ajutorul terapiei de compresie prin bandajare și a exercițiilor fizice specifice, însă un mare aport îl are chirurgul care realizează intervenția chirurgicală. Bontul ”ideal” trebuie să aibă o lungime medie și o formă conică. După vindecarea plăgii și formarea bontului ”ideal” urmează etapa de protezare.

Care sunt beneficiile procesului de reabilitare în cazul pacienților amputați?

Un program de reabilitare coordonat de specialiști va ajuta foarte mult pacientul în procesul de recuperare după o amputație. Unicul centru din țară specializat în reabilitarea pacientului amputat și protezat se află la sediul companiei OrtoProfil din Târgu-Mureș. Serviciile Centrului Național de Reabilitare OrtoProfil sunt asigurate de către o echipă formată din medic specialist, kinetoterapeuți și tehnicieni ortopezi, iar pacientul beneficiază de un program kinetic individualizat, prin care își recâștigă forța musculară necesară mersului cu noua proteză. Pacientul protezat va dobândi siguranță în menținerea poziției de ortostatism, își va îmbunătăți echilibrul, capacitatea de coordonare și rezistența la efort fizic. În cadrul Centrului Național de Reabilitare, pacienții își pot utiliza noile proteze, confecționate în atelierul specializat al companiei. Pentru ca protezele realizate să fie cât mai performate, OrtoProfil în colaborare cu Universitatea Sapientia din Târgu-Mureș, cu sprijinul directorului Deapartamentului Inginerie Mecanică dr. ForgóZoltán și a Universității Tehnice din Iași, a demarat un program de cercetare, care vizează creșterea gradului de confort la utilizarea dispozitivelor medicale. Preocuparea pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților portezați este așadar principalul obiectiv al companiei, iar rezultatele pozitive obținute în cadrul Centrului Naționale de Reabilitare arată că programele de recuperare sunt esențiale pentru reintegrarea socială a pacientului și pentru bunăstarea lui psihică.

Comentarii


Toth Jozsef

Bună ziua, mi-a fost amputat piciorul stâng pe 13.10 2016 din 1/3 superioară din motive oncologice, bontul se vindecă frumos numai că încă e destul de sensibil. Care este termenul de începere a formării bontului prin comprimare cu fașă elastică și cât durează până se poate face primele probe pentru proteză?

Nov. 14, 2016, 5:30 p.m.
7
1

Soimariu Anghelina

Buna ziua , mi-a fost amputat piciorul drept de la jumătatea coapsei , în urmă cu 2 săptămâni , ce trebuie sa fac in prima luna de la externare , că sa favorizeze recuperarea . Mulțumesc Angela

March 14, 2018, 12:46 p.m.
0
0

catalin george stanciugel

Buna ziua, Mi-a fost amputat piciorul sting de deasupra genunchiului cu o palma, tin sa precizez ca piciorul mi-a fost amputat in luna aprilie anul acesta, nu mi-a spus nimeni cum si/sau ca ar trebuii sa mi-se formeze bontulpentru a putea fi protezat in vederea protezarii. Ce pot face si cum in sensul acesta. Cu respect astept un raspuns cit de repede este posibil, Multumesc Catalin

May 17, 2018, 9:24 a.m.
0
0

Stoiculescu

Buna ziua, Sunt din Pitesti,mi-a fost amputat piciorul drept de deasupra genunchiului in luna septembrie 2018, unde trebuie sa ma adresez pentru a-mi forma bontul in vederea protezarii. Va multumesc! Stoiculescu F.

Oct. 15, 2018, 6:07 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha