51
None

Posibile complicaţii ale operaţiei de protezare a genunchiului


Tromboza venoasă profundă şi trombembolismul pulmonar
Formarea cheagurilor de sânge în venele de la nivelul gambelor e posibilă după orice intervenţie chirurgicală pe membrele inferioare. Apariţia trombozei venoase dă dureri şi mărirea de volum a gambei. Această formare a cheagurilor de sânge poate fi mult diminuată cu ajutorul medicaţiei anticoagulante, purtarea de ciorapi medicinali şi mobilizarea precoce. Principalul pericol al apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul membrelor inferioare este acela că pot migra şi se pot localiza la nivelul plămânilor, fenomen ce poartă numele de embolie pulmonară. Aceasta poate duce la dificultate în respiraţie, durere în piept sau chiar moarte. Dacă aveţi dureri inexplicabile de picioare şi umflături ale gambei, vă recomandăm să faceţi o ecografie doppler. Dacă simţiţi dureri în piept sau dificultăţi la respiraţie, apelaţi serviciul de urgenţă 112 cât mai repede posibil.

Infecţia
Înainte şi după operaţie vă vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infecţiei. Cu toate acestea există un mic risc de a apărea o infecţie imediat după operaţie sau chiar și la câţiva ani după intervenţia chirurgicală. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care suferă de diabet zaharat. Infecţia apărută după protezarea genunchiului este tratată de obicei cu o altă intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul infectat şi eventual proteza. În cazul în care se îndepărtează şi proteza, câteva luni mai târziu, după dispariţia infecţiei se va pune o proteză de revizie la nivelul genunchiului. Există şi situaţii foarte rare în care infecţia poate avea consecinţe devastatoare cu desfiinţarea articulaţiei şi blocarea genunchiului.

Leziuni nervoase
Frecvent, câteva luni după intervenţia chirurgicală puteţi avea o senzaţie de amorţeală la nivelul genunchiului, mai ales pe partea laterală a inciziei. Această amorţeală nu provoacă pacienţilor disconfort sau durere.

Fracturi
Femurul, rotula sau tibia se pot fractura în timpul operaţiei sau la la distanţă de ani după intervenţia chirurgicală de protezare. În acest caz, e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală de fixare a fracturii.

Rigiditate
Pacienţii pot experimenta o rigiditate a genunchiului după operaţie. Un genunchi rigid, cu o mobilitate scăzută înainte de intervenţia chirurgicală este mai probabil să rămână rigid şi după operaţie. De aceea este imperios necesar ca pacienţii ce au suferit o intervenţie chirurgicală de protezare a genunchiului să urmeze un program susţinut de recuperare (kinetoterapie) pentru a preveni această rigiditate a genunchiului.

Osteoliza
Distanţierul de polietilena se poate uza pe parcursul mai multor ani. Osteoliza este răspunsul organismului la particulele fine de polietilenă, pe care acesta le atacă, ducând astfel la “slăbirea” oaselor din jurul articulaţiei genunchiului. Aceasta poate avea ca rezultat fracturile sau degradarea componentelor protezei de genunchi.

Decesul
Deşi extrem de rar, există pacienţi care au decedat în urma artroplastiei totală de genunchi. Aceasta s-a întâmplat, în principal din cauza unor afecţiuni asociate grave care s-au acutizat după intervenţia chirurgicală. Decesul se poate produce şi datorită unei embolii pulmonare, aşa cum a fost specificat mai sus.

Alte complicaţii
Această listă acoperă cele mai frecvent întâlnite complicaţii. Pentru că fiecare pacient este unic şi complicaţiile care pot apare sunt numeroase. Deşi numeroase complicaţii au fost raportate în literatura de specialitate, cele mai multe sunt minore şi rare.

Sângerări
Foarte rar, vasele de la nivelul genunchiului pot fi lezate o dată cu intervenţia chirurgicală, astfel apărând sângerări mai mari în timpul sau după operaţie. În aceste situaţii, e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală pentru corectarea problemei apărute. Ocazional, sângele se poate acumula postoperator la nivelul genunchiului formând un hematom. În aceste cazuri e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală de evacuare a hematomului.

Sursa: SCUUMC București

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha