22
None

Învățarea inteligentă în Gastroenterologie

Colonel medic Asistent universitar dr. Pătrăşescu Mihăiţă, medic primar Gastroenterologie, medic primar Alergologie şi imunologie clinică, competență Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică şi Ecografie generală, doctor în științe medicale

Endoscopia digestivă este extrem de importantă în practica medicală gastroenterologică, constituind o manevră deopotrivă diagnostică dar și terapeutică. Trainingul medicilor rezidenți vizând achiziția abilităților necesare se realizează etapizat, de la manevre simple, la tehnici complexe, pe o curbă de învățare ce este din ce în ce mai puțin abruptă pe măsură ce gradul de dificultate crește. Clasic, procesul de învățare presupune prezența medicului rezident în Laboratorul de Endoscopie Digestivă alături de medicul experimentat endoscopist parcurgând treptat etapele de la simpla vizualizare a gesturilor medicului până la implicarea efectivă, progresiv, în procedură, sub supraveghere.
Evoluția medicinii moderne, cu accentul important care se pune pe respectarea riguroasă a drepturilor pacientului ridică, la orizont, problema temerii că acest mod de învățare a unor manevre invazive direct pe pacient ar putea aduce lezare integrității stării de sănătate a acestuia. Astfel, a apărut necesitatea dezvoltării unor modalități de învățare neutre din punct de vedere al potențialului lor nociv dar care ar putea accelera curba de învățare a medicului rezident. Așa au apărut modele de simulatoare virtuale, modele mecanice și modele animale.


Laboratorul de Endoscopie Digestivă al Spitalului Militar Central deține și utilizează în procesul de training de endoscopie un astfel de simulator virtual de ultimă generație. Medicii rezidenți de gastroenterologie, înainte de a avea acces la etapa de training cu endoscoape reale alături de medicul expert, parcurg un stagiu supervizat la simulatorul virtual de endoscopie. Aici se familiarizează cu endoscopul (reproducând foarte fidel un endoscop real), cu manipularea acestuia, cu manipularea accesoriilor (pense de biopsie, coșulețe, ace de injectare, anse de polipectomie etc.). Un soft complex stratifică etapele logice de învățare de la recunoașterea reperelor anatomice endoscopice, antrenamentul unei perfecte coordonări între mișcarea endoscopului și mișcarea imaginii pe monitor la cazuri clinice propuse (cu particularități endoscopice diagnostice și terapeutice). Este antrenată deopotrivă manualitatea, capacitatea de a pune un diagnostic de leziune endoscopică și capacitatea de a lua decizii terapeutice. De asemenea simulatorul are posibilitatea de a înregistra progresul medicului rezident propunând soluții pedagogice pentru corectarea unor erori.
Simulatorul virtual de endoscopie digestivă răspunde astfel tuturor dezideratelor de training modern în această tehnică de vârf  a gastroenterologiei.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha