46
None

„Dorim să actualizăm anumite ghiduri și să creăm unele ghiduri noi“

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române Obstetrică și Ginecologie

Există date actuale privind campania de vaccinare anti-HPV ? Ce măsuri considerați că sunt necesare să se ia pentru ca femeile să fie mai încrezătoare în privința acestui vaccin?
În România se implementează Programul de Vaccinare anti-HPV, adresat fetelor cu vârsta între 11-18 ani. Am dori ca extinderea la 18 ani vaccinării să aibă un impact mai mare și distribuția vaccinului la medicii de families să aibă rezultate mai bune, dar, din păcate, încă funcționează greu. Va trebui ca să se găsească o soluție astfel încât timpul între manifestarea dorinței unei familii de a-și vaccina fiica și realizarea vaccinării să fie redus, întrucât acum poate să fie și luni de zile.
Începând din 2021, când s-a vorbit foarte mult de vaccinare, în general, în siajul vaccinării anti Covid, s-a vorbit și de vaccinarea anti HPV. Lumea a devenit mai conștientă de beneficiile acestei vaccinări și a fost un număr mai mare de vaccinări anti HPV decât în anii precedenți, dar, oricum este departe de ceea ce ar trebui sa fie, chiar dacă s-au alocat fonduri suplimentare pentru vaccinul HPV.

Se cunoaște déjà că există o legătură între HPV și toate cancerele de col. Care este incidența acestui tip de cancer în România și ce poziție ocupă România în Europa legat de cancerul de col?
În țara noastră se implementează Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dar este nevoie de consolidare și implementarea sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe unul din primele locuri din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană. Oricum, față de cifrele de acum 10 ani, există o tendință de scădere, datorită programelor de screening, iar fetele care au fost vaccinate atunci, nu au dezvoltat aceste leziuni. Programul național de screening este consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

Sunt deja 3 ani de la apariția primului ghid de bune practici în infertilitate. Ce ne puteți spune despre aplicarea acestui ghid la nivel național?
Este un ghid de bune practici care vine cu recomandări generale pentru clinicile unde se fac fertilizări. Este un ghid în general acceptat și utilizat, și se adresează în același timp și pacienților, este accesibil, astfel încât pacienții să înțeleagă că ceea ce se face în acele clinici este conform unor practici cuprinse în acel ghid.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha