48
None

Imuno-oncologia - ghid pentru pacienți

Cercetătorii din toată lumea au studiat, în ultimele decenii, rolul pe care sistemul imun îl joacă în lupta contra cancerului. Totuși, abia recent s-a constatat că terapia imuno- oncologică aduce beneficii pe termen lung bolnavilor de cancer care anterior au beneficiat de tratamentele disponibile. Această terapie va revoluționa modul în care sunt tratate multe forme de cancer.

Terapiile imuno- oncologice reprezintă acele medicamente care folosesc sistemul imun al corpului pentru a lupta contra cancerului. Sistemul imun este sistemul natural de apărare a corpului. Reprezintă o colecție de organe, celule și molecule speciale care ajută la protecția împotriva infecțiilor, cancerelor și altor boli. Când un organism diferit (străin) pătrunde în organism, de exemplu o bacterie, sistemul imun o recunoaște și apoi o atacă, prevenind apariția problemelor medicale. Procesul se numește răspuns imun.

Având în vedere că celulele canceroase sunt foarte diferite de celulele corpului, sistemul imun le atacă atunci când este capabil să le recunoască. Totuși, deseori celulele canceroase găsesc modalități de a se deghiza în celule normale, astfel încât sistemul imun nu le recunoaște întotdeauna ca fiind periculoase. În plus, la fel ca virusurile, se pot modifica în timp (pot suferi mutații) și astfel păcălesc sistemul imun. De asemenea, răspunsul imun al organismului la celulele canceroase nu este destul de puternic pentru a lupta cu acestea.

Terapiile imuno- oncologice activează sistemul imun, permițându-i să recunoască celulele canceroase și să le distrugă. Ținta terapiilor este sistemul imun al organismului, nu tumorile în sine. Terapiile permit sistemului imun să recunoască selectiv celulele canceroase și să le distrugă. De asemenea, oferă sistemului imun o memorie pe termen lung, astfel încât organismul se adaptează în permanență și oferă protecție de lungă durată împotriva cancerului.

Dovezile din testele clinice sugerează că efectele terapiilor imuno- oncologice asupra celulelor canceroase pot dura mult timp, antrenând sistemul imun să lupte împotriva acestora chiar și după o recădere. Aceste descoperiri permit supraviețuirea pacienților ale căror șanse nu erau prea bune până acum. Mai mult decât atât, efectele adverse asociate terapiilor imuno- oncologce sunt mai ușor de combătut decât ale multor altor terapii contra cancerului.

În consecință, terapiile imuno- oncologice pot avea un impact pozitiv esențial asupra capacității pacienților de a reveni în câmpul muncii și de a aveaa o viață sănătoasă și productivă.

Tipuri de cancer

Terapiile imuno- oncologice pot fi utilizate împotriva multor tipuri de cancer. În prezent, aceste terapii sunt disponibile pentru pacienții cu melanom și cancer de prostată, dar sunt în studiu mult mai multe terapii care ar putea lupta cu majoritatea cancerelor dificil de tratat în momentul de față.

Medicamente disponibile

Mai multe terapii imuno- oncologice sunt în proces de aprobare pentru a putea fi utilizate de pacienții din Europa în tratamentul contra melanomului, cancerului pulmonar, cancerului colorectal, renal, de prostată etc.

Multe alte terapii sunt studiate în prezent în studii clinice și ar putea fi disponibile pacienților în următorii ani. Totuși, fiecare țară europeană are propriul sistem de rambursare a terapiilor noi, deci terapiile imuno- oncologice ar putea fi disponibile în unele țări mult mai rapid decât în altele.

Terapiile imuno- oncologice ar putea deveni o parte importantă a tratamentului contra cancerului în anii următori- alături de chirurgie, radioterapie, chimioterapie și tratamentele cu anticorpi monoclonali. Touși, știința imuno-oncologiei evoluează în continuare și sunt numeroase întrebări fără răspuns. De exemplu, terapiile imuno- oncologice nu funcționează la toți pacienții, și numeroase studii încearcă să depisteze mecanismul care permite unor pacienți să răspundă la anumite terapii.

De aceea, este important ca specialiștii oncologi să caute în continuare informații la zi despre terapiile imuno- oncologice. În același mod trebuie să procedeze și pacienții, putând astfel să discute cu medicul și echipa medicală despre posibilitățile de tratament și terapiile cele mai adecvate.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha