54
None

Indexul european de integrare privind sanatatea mintala arata ca Romania ocupa locul 29, din 30 de tari analizate, in ceea ce priveste implementarea politicilor de integrare

Optimizarea datelor, cresterea finantarii si concentrarea atentiei pe ocuparea fortei de munca sunt cateva dintre recomandarile principale ale expertilor europeni

Bucuresti, 12 octombrie 2015 - Astazi, la cateva zile dupa Ziua Mondiala a

Sanatatii Mintale, se lanseaza in Romania Indexul de integrare privind sanatatea mintala, o noua initiativa de cercetare sustinuta de compania Janssen, compania farmaceutica a Johnson & Johnson, si intreprinsa de catre" The Economist Intelligence Unit.' Studiul investigheaza provocarile in integrarea cetatenilor europeni cu boli psihice in societate si in randul fortei de munca in cadrul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, alaturi de Norvegia si Elvetia. Tarile au fost clasificate in functie de gradul lor de implicare in sustinerea persoanelor afectate de boli psihice. Un indiciu evident al deficitului in gestionarea sanatatii mintale este imensa discrepanta terapeutica intre cei care sufera de boli mintale si cei care beneficiaza de ingrijiri medicale adecvate.

Recomandari

Cartea Alba evidentiaza cinci domenii asupra carora trebuie sa se concentreze multe tari europene pentru a imbunatati integrarea in societate a persoanelor afectate de boli psihice:

• Optimizarea obtinerii datelor in toate domeniile de furnizare de servicii medicale si rezultate

• Sustinerea politicilor de sanatate mintala cu finantarea adecvata

• Finalizarea sarcinii care este deja veche de cateva decenii, si anume dezinstitutionalizarea (tranzitia de la ingrijirile spitalicesti, la sprijinul oferit de comunitate)

• Concentrarea asupra sarcinii dificile de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate

România – Analiza de ţară

Mai mult decât atât, aprofundând descoperirile studiului, a fost realizat şi Analiza de ţară a României, privind multiplele aspecte cu care se confruntă pacientul cu probleme de sănătate mintală.

Analiza subliniează performanţa României în următoarele domenii:

Integrare generală: 34,7/100 (locul 29 din 30 de ţări)

Integrare  socială:  51,7/100  (locul 24)  –  evaluează  măsura  în  care politicile guvernamentale  creează  premisele  unei  integrări  sociale familiale depline

Oportunităţi: 16,7/100 (locul 29) – analizează modul în care politicile guvernamentale creează oportunităţi de angajare şi integrare la locul de muncă

Acces la servicii medicale: 11,0/100 (locul 30) – accesul la asistenţă medicală/servicii medicale

Politici de guvernare: 52,2/100 (locul 16) – se bazează pe o serie de legi în vigoare care, în fapt, nu sunt puse în aplicare

România se situează la sfârşitul clasamentului, pe locul 29 din 30 în Indexul privind integrarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală, fiind pe ultimele locuri la toate categoriile.

Rezultatele demonstrează că România mai are de parcurs un drum lung până când persoanele cu boli mintale vor fi susţinute în mod adecvat şi vor fi adevărat integrate în comunităţile lor.

Concluzii ale Analizei de ţară

Îngrijirea sănătăţii mintala dispune de putine resurse, bazandu-se pe instituţionalizare  şi  implicând  mai  degrabă  resurse  de  ordin  biomedical, detrimentul unei abordări psihosociale.

Din cadrul comunităţii, lipsesc aproape complet serviciile sociale şi de angajare, iar  acolo  unde  acestea  există,  sunt  meritul  organizaţiilor  neguvernamentale (ONG) care se bazează la rândul lor pe finanţare internaţională.

Condiţiile din spitalele publice de psihiatrie sunt precare, lucru ce duce adeseori la poziţii critice din partea actorilor care apără drepturile omului.

Ministerul Muncii, al Familiei şi Protecţiei Sociale desfăşoară în paralel un sistem de centre de îngrijire, în care mulţi dintre beneficiari suferă de o problemă de sănătate mintală. Dintre aceştia, mulţi nu beneficiază aproape deloc de îngrijire, iar cea mai uzuală modalitate de a părăsi sistemul este prin deces.

Politicienii au demonstrat un interes scăzut pentru îmbunătăţirea sistemului, acţionând doar în momente în care intervenea presiunea internaţională, şi chiar inversând progresul odată ce presiunea înceta.

Progresul făcut în acest sens este rezultatul muncii ONG-urilor şi al unor indivizi dedicaţi cauzei.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha