62
None

Intervenție chirurgicală cu laser în cazul unui adenom de prostată gigant

În Clinica Urologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) s-a realizat, cu succes, o primă intervenție chirurgicală minim invazivă la un pacient cu simptomatologie urinară joasă care se datora unui adenom al prostatei de dimensiuni mari care nu a răspuns la tratamentul medicamentos.

La acești pacienți, intervenția endoscopică uzuală, respectiv rezecția transuretrală a prostatei (TUR-P), poate fi uneori foarte dificilă datorită dimensiunilor mari ale prostatei care pot duce la pierderi importante de sânge, prelungirea timpului operator și mai ales la imposibilitatea extragerii întregului țesut prostatic implicat, cu restanțe postoperatorii care pot duce la ameliorarea incompletă a simptomatologiei sau chiar la necesitatea repetării procedurii după un interval de timp variabil. Pentru a evita aceste riscuri, pacienților li se propunea intervenția chirurgicală clasică, deschisă, ca fiind singura care era capabilă să elimine în întregime țesutul patologic într-un interval de timp rezonabil și cu riscuri minime.
Odată cu perfecționarea sistemelor LASER cu aplicabilitate în medicină, și sistemele bazate pe Holmium-YAG larg folosite în urologie de ani buni s-au perfecționat, devenind mult mai fiabile și cu performanțe îmbunătățite. Dacă la început le foloseam doar în scopul fragmentării calculilor urinari, în prezent pot fi folosite și pe țesuturile moi, permițând tăierea și coagularea întocmai ca un bisturiu electric modern, diferența constând în dimensiunile extrem de mici ale fibrei optice care este purtătoarea energiei (sub jumătate dintr-un milimetru), ceea ce le face extrem de utile în intervențiile endoscopice unde este nevoie de precizie extremă.
Sistemul LASER alături de sistemele de endoscopie dedicate achiziționate recent de Clinica urologie a SCUMC, au permis punerea la punct a intervenției numită “enucleere transuretrală a prostatei cu LASER Holmium-YAG”, cunoscută comunității urologice internaționale ca HoLEP (Holmium LASER enucleation of prostate).
În principiu, acest tip de intervenție îmbină avantajele celor două tipuri de operații folosite până acum adică o bună enucleere a țesutului patologic folosind un plan anatomic existent întocmai ca în operațiile deschise totul făcându-se transuretral, minim invaziv, întocmai ca în rezecțiile uzuale (TUR-P). În final pacientul este complet vindecat, cu rezultate superpozabile pe acelea ale intervențiilor deschise, dar fără a avea neplăcerea unei incizii abdominale.
Intervenția a avut loc în blocul operator al Clinicii de urologie, într-o echipă mixtă româno-germană, cu participarea D-lui Dr. Armin Secker, șeful secției de endourologie și litiază urinară a Spitalului Universitar din Muenster, medic cu mare experiență în acest tip de intervenții. Din partea română a participat Col. medic dr. Marius Dinu, șeful Secției Urologie SUUMC și Col. medic Conf. univ dr. Ovidiu Bratu, medic primar urolog.
Suntem convinși că implementarea în practica medicală a noilor tehnologii, în colaborare cu colegi din centre cu experiență va aduce beneficii pacienților care se adresează cu încredere SUUMC.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha