20
None

Mituri în tratamentul cu antibiotice

Mituri în tratamentul cu antibiotice

 

Referitor la tratamentul cu antibiotice, e foarte important să luăm în serios câteva aspecte. De obicei cel mai scurt tratament cu antibiotice durează cel puţin 3 zile, dar aş preciza că în afecţiunile acute şi subacute tratamentul durează de obicei de la 5 la 10 zile. În afecţiunile cronice sunt cazuri când antibioticele se administrează luni de zile. Un exemplu bun ar fi boala TBC.

Este o practică total greşită a multor pacienţi aflaţi sub tratament cu antibiotice: în a 2-a sau a 3-a zi, când apar primele semne de efect ale antibioticului şi pacientul începe să se simtă mai bine, atunci abandonează foarte mulţi tratamentul cu antibiotice.Sigur aici sunt 2 pericole majore: primul că întreruperea tratamentului va duce la recidivarea bolii, iar neterminarea tratamentului duce la o incidenţă crescută în ceea ce priveşte rezistenţa bacteriană, fiind posibil ca aceeaşi bacterie să răspundă mai slab la acelaşi antibiotic, să fie nevoie de doze mult mai mari pentru eradicarea infecţiei sau să nu răspundă deloc. Bineînţeles întreruperea nejustificată a tratamentului duce logic şi la o răspândire mult mai probabilă a infecţiei de la omul neglijent la alt om, ceea ce duce la alte îmbolnăviri nejustificate.

Mai demult se folosea schema administrării la început a antibioticul mai slab şi doar la o nereuşită se merge mai departe treptat. Mai nou se recomandă intrarea din start cu un antibiotic sigur şi eficient pe infecţia respectivă, într-o doză potrivită chiar mărită uneori pentru un tratament eficient şi sigur de eradicare totală.

De foarte multe ori antibioticele se asociează cu medicamente de tip aintiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi de: aspirina, ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul, indometacinul, ketoprofenul etc. Trebuie să ştim că de multe ori aceste antiinflamatoare reducând inflamaţia la locul infecţiei scad semnificativ penetrarea antibioticului în zonele respective şi astfel scad eficacitatea tratamentului antiinfecţios. Deci ar trebui să cântărim bine la tratamentele antibiotice când luăm antiinflamatoare, şi ar fi bine ca în cazul în care durerea predomină să înlocuim antiinflamatoarele cu paracetamol, algocalmin, codeină, eventual cu tramadol. Sunt diverse preparate combinate care au efect sinergic. Eu am o simpatie extraordinară faţă de un produs care necesită prescripţie medicală şi combină în mod sinergic tramadolul şi paracetamolul. Combinaţia sinergică permite doze mai mici din substanţele respective, iar dozele mai mici logic produc efecte secundare şi reacţii adverse cu o incidenţă redusă. Dar există şi preparate de tip OTC care se pot elibera fără prescripţie medicală şi care pot trata eficient senzaţia de durere asociată infecţiei. Dacă durerea are şi o componentă de tip spasm, un produs foarte eficient este drotaverina, care deasemenea nu scade eficacitatea produselor de tip antibiotic.

Există o practică veche care enunţa că antibioticele se iau cu lapte sau iaurt pentru protecţie gastrică. Este greşită această concepţie din două motive şi anume: multe antibiotice şi produse chimioterapeutice interacţionează cu calciul din lapte şi formează chelaţi neabsorbabili care se elimină prin fecale. Tatraciclina şi fluorochinolonele cum ar fi: ciprofloxacina, ofloxacina, norfloxacina etc. pot forma astfel de chelaţi, care dacă nu se absorb atunci nu au efect sau au efect terapeutic redus ce poate duce la un eşec al tratamentului. Pe de altă parte probioticele din iaurt acţioneză doar dacă iaurtul se administrează la o distanţă de minim 4-5 ore de la antibiotic. Este o naivitate să credem că antibioticele nu distrug produsle probiotice. Adevărul este că probioticele fie de tip iaurt, de tip medicamentos sau suplimenetele alimentare au eficacitate după tratamentul cu antibiotice, iar dacă se folosesc în timpul tratamentului cu antibiotice trebuie obligatoriu folosite la o distanţă suficientă înainte sau după administrarea antibioticului. Problema este că mulţi ignoră folosirea probioticelor după tratamentul antiinfecţios, ceea ce ar fi un pas important în redresarea echilibrului organismului. În timpul tratamentului antiinfecţios ar trebui să se folosească un produs care nu este probiotic, dar totuşi prin alt  mecanism de acţiune restabileşte echilibrul florei intestinale, acesta este un produs gemoterapeutic şi se numeşte: Extract din Muguri de Nuc.

Şi să nu uităm: administrarea corectă a antibioticelor se face pe stomacul gol şi fără alte medicamente concomitent. Doar dacă apar iritaţii gastrointestinale sau senzaţie de greaţă-vomă atunci trecem la administrarea postprandială. Claritromicina este un produs care dă foarte des astfel de reacţii, din acest motiv părinţii trebuie să agite suspensiile de claritromicină câteva minute bune, pentru ca suspensia să preia gustul îndulcitorilor, şi astfel pot reduce incidenţa reacţiilor adverse de tip gastro-intestinal. Foarte important: antibioticele se iau cu suficientă apă plată pentru a preveni iritaţiile esofagului.

În concluzie, în cazul antibioticelor trebuie să ne ghidăm după legea tot sau nimic, ori facem un tratament corect şi până la capăt ori mai bine nu administrăm deloc preparatele respective. Nu trebuie să avem fobie dar nici mânie faţă de administrarea de antibiotice. Trebuie să ştim şi să simţim momentul când redresarea organismului necesită astfel de intervenţii drastice, iar atunci trebuie să urmăm scheme corecte de tratament.

 

Farm. Spec. Horváth Géza

Comentarii


Alexandra

cel mai bun și obiectiv articol despre antibiotice!!

Jan. 27, 2014, 12:25 p.m.
34
1

paula

articolul asta mia fost de mare ajutor

Nov. 16, 2014, 3:05 p.m.
14
2

lara

Foarte util articol ,atatea povesti circula in legatura cu administrarea antibioticelor , culmea , chiar farmacistele recomanda iaurtul cu antibiotic !multumesc d-na farmacist !

July 9, 2015, 1:49 p.m.
15
1

Maria

Ce tratament se poate de luat dupa, administratrea antibioticului pentru intarirea organizmului?

Aug. 22, 2015, 10:30 p.m.
20
1

cristina

spunetimi va rog claricidul impotriva helicobacterului se ia inainte sau dupa masa?

March 28, 2016, 7:17 p.m.
2
5

george

In sfarsit un articol bun si corect 10+

Aug. 15, 2017, 9:23 p.m.
1
1

Manoliu

Foarte bun articol ! Mulțumim !

Jan. 1, 2018, 10:42 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha