11
None

Ptoza mamară

Ptoza mamară

 

Dr. Cristina Brezeanu

Medic primar chirurgie plastica

Asistent universitar UMF Carol Davila

Doctor in Stiinte medicale

Tel: (+)40 745175817

brezeanu_cristina@yahoo.com

 

Sânii au reprezentat întotdeauna un simbol al frumuseţii feminine. Odată cu trecerea timpului însă, forma şi consistenţa sânilor se modifică, fermitatea lor scade, şi apare de regulă un grad variabil de ptoză. Aceste modificări, sunt datorate procesului natural de îmbătrânire al pielii (prin pierderea elasticităţii şi fermităţii acesteia) dar şi altor cauze precum calitatea tegumentelor sau o greutate crescută a sânilor. Aceste modificări, pot fi accelerate de variaţii ponderale importante sau repetate, dar şi de variaţiile mari şi bruşte de volum ale sânilor care apar în situaţii naturale, precum sarcina sau alăptarea, astfel încât ptoza mamară poate să apară şi în cazul femeilor foarte tinere (aceasta fiind rezultatul apariţiei unui exces tegumentar, la care uneori se asociază şi micşorarea volumului glandular). Liftingul mamar este singura soluţie prin care se poate corecta acest prejudiciu (ridicarea sânilor nu poate fi obţinută cu ajutorul metodelor nechirurgicale, precum creme, masaj sau "body building").

Ce este liftingul mamar?

Liftingul mamar, sau operatia de "ridicare a sânilor", reprezintă o intervenţie de remodelare a sânilor, prin rezecţia chirurgicală a tegumentelor în exces şi creearea unui nou "sutien de piele", adaptat la volumul sânului ( practic dimensiunile glandei mamare se conservă, aceasta fiind doar ridicată). Dacă este necesar, în cursul acestei intervenţii, poate fi remodelată şi dimensiunea areolei, în raport cu cea a sânului. Deasemenea printr-o astfel de intervenţie, se pot corecta şi asimetriile de formă sau de volum ale sânilor. Îndepărtarea excesului de piele de la nivelul sânului, presupune apariţia unei cicatrici a cărei formă şi localizare poate fi diferită în funcţie de gravitatea ptozei mamare, dar şi de metoda chirurgicală aleasă.

De ce vom ţine seama înaintea operaţiei?

O astfel de intervenţie trebuie programată din timp, deoarece există o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepţionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Nu este de dorit ca această intervenţie să coincidă cu perioada menstruaţiei. Dacă aveţi în perspectiva imediată o sarcină, această intervenţie nu îşi are rostul. Cel mai bine este să o amânaţi după nastere pentru a beneficia în timp de rezultatul operaţiei (pe care sarcina şi alăptarea îl pot altera). Dacă a-ţi născut de curând, intervenţia va fi amânată pentru cel puţin 6-12 luni de la întreruperea alăptării.

Înaintea unei astfel de intervenţii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicaţia medicului), precum şi a unei ecografii mamare sau a unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente operaţiei.

Detalii despre intervenţia chirurgicală si perioada postoperatorie imediata.

Intervenţia dureazâ aproximativ 2-3 ore si necesita anestezie generală. După operaţie, pacienta va rămâne internată cel puţin o zi. Discomfortul postoperator este minim. În primele 24-48 de ore dupa operaţie, pot să apară dureri moderate la locul inciziilor,care însă se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Vindecarea plăgilor necesită 10-12 zile, timp în care sunt necesare controale periodice. În această perioadă sunt contraindicate mişcări ample ale braţelor (tenis, înot, fitnes), purtarea de greutăţi sau dormitul pe burtă. Timp de aproximativ o lună după operaţie, este utilă purtarea unei bustiere elastice.

Care sunt principalele complicaţii ce pot să apară după o intervenţie de ridicare a sânilor?

Nu există complicaţii semnificative în cazul acestor intervenţii. Cu toate aceste, vom avea în vedere faptul că orice intervenţie chirurgicală presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proporţionale cu vârsta şi starea de sănătate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate în mod individual pentru fiecare pacient în parte, printr-un control preoperator riguros.

În concluzie:

Liftingul sânilor, îmbunătăţeşte vizibil forma şi fermitatea sânilor, corectează ptoza şi asimetria, cu "preţul" unor cicatrici, mai mult sau mai puţin evidente şi ale căror dimensiuni sunt direct proporţionale cu cantitatea de tegument în exces.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha