11
None

Mezoterapia

     Procesul firesc de îmbătrânire, factorii de mediu, precum expunerile prelungite la soare sau la solar, ca şi alţi factori de agresiune, precum fumatul, determină pierderea elasticităţii şi tonicităţii pielii. Chirurgia plastică dispune de un întreg arsenal de luptă în faţa acestei situaţii, liftingul facial, blefaroplastia, peelingul chimic, toxina botulinică, fillerele dermice având rolul lor bine stabilit şi, în multe cazuri, de neînlocuit. La toate acestea se adaugă cu succes şi mezoterapia cosmetică.

Ce este mezoterapia?

    Este un tratament medical simplu, constând în microinjecţii, prin care diverse substanţe cu rol terapeutic se introduc în mezoderm (stratul cel mai activ al tegumentului), exact la nivelul regiunii care trebuie să fie tratată. Această tehnică, relativ recentă, a fost „inventată" şi dezvoltată de medicul francez Michel Pistor, în 1952. Ideea acestuia a fost: „Injectează puţin şi rar, dar exact acolo unde trebuie!".

     Injecţiile se pot efectua cu ajutorul unei seringi obişnuite, de unică folosinţă (acul poate avea o lungime de 4-13 mm) sau cu un injector electronic, care înlătură durerea şi face aplicarea tratamentului mult mai comodă. Dozele sunt mici, iar procedura trebuie repetată periodic (de regulă, sunt necesare 4-8 şedinţe, în funcţie de rezultatul urmărit). Ulterior, este necesară şi o terapie de întreţinere, pentru consolidarea rezultatelor obţinute, prin şedinţe a la long, spaţiate de intervale mai mari de timp.

   Substanţele biologic active care se injectează sunt cele utilizate în medicina alopată şi în homeopatie: antiedematoase, antiinflamatoare, antihistaminice, vasodilatatoare, decontracturante, relaxante musculare, substanţe nutritive şi vitamine (biotina, vitamina C, vitamine hidrosolubile, zinc, seleniu, mangan, cupru etc.), extracte din plante (de exemplu, extract de anghinare, de Centenella asiatica, de Gingko Biloba), vaccinuri, hormoni, anestezice etc., dar niciodată cortizon.

Mezoterapia poate fi utilizată în scopuri atât cosmetice cât şi medicale.

Mezoterapia estetică are ca scop:

I. Întinerirea facială (mezoliftingul):

     Tratamentul urmăreşte tonifierea şi hidratarea tegumentelor faciale şi corectarea semnelor lăsate de trecerea anilor (precum ridurile, şanţurile, ptoza tegumentului), având ca efect încetinirea procesului de îmbătrânire. Cele mai bune rezultate apar dacă tratamentul se începe cat mai devreme şi este repetat cu regularitate. Dar mezoterapia este potrivită şi pentru pielea mai bătrână.

    Medicul prepară un coctail de substanţe terapeutice potrivite fiecărui tip de piele. Un astfel de coctail medicamentos poate conţine o serie de ingredienţi activi biostimulatori, precum aminoacizi, săruri minerale, vitamine, colagen, acid hialuronic, derivaţi ADN şi ingredienţi homeopatici, precum şi extracte vegetale. Printre substanţele utilizate, se enumeră:

  • Acidul hialuronic – creşte elasticitatea şi tonusul tegumentar;
  • Vitaminele – previn atrofia tegumentelor;
  • Antioxidanţi care stimulează crearea de colagen şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui în piele;
  • Aminoacizii – restructurează ţesuturile îmbătrânite;
  • Mineralele îmbunătăţesc metabolismul ţesuturilor.

     De obicei, sunt necesare şase sau opt şedinţe de tratament repetate la un interval de 1-2 săptămâni, urmate de şedinţe de întreţinere (1-3 pe an).

     Mezoliftingul este o soluţie eficientă pentru încetinirea proceselor de îmbătrânire şi se poate combina cu alte metode nechirurgicale pentru întinerirea pielii. Este un supliment pentru alte tratamente, precum peelingul, injecţiile cu Botox şi umplerea ridurilor. Mezoliftingul asigură cele mai bune rezultate în tratarea feţei, gâtului, decolteului şi mâinilor.

II. Tratamentul celulitei (mezoterapia anticelulită)

    Mezoterapia anticelulită este varianta terapeutică cu cele mai bune rezultate pentru celulită. Injectând o cantitate maximă de ingredienţi activi răspândiţi în zona tratabilă, celulele de grăsime sunt distruse şi scoase din piele prin căi naturale. Ingredienţii activi asigură creşterea fluxului de sânge şi, de aceea, sunt foarte eficienţi atunci când se discută combaterea celulitei. În plus, poate fi eficientă în îndepărtarea depozitelor adipoase localizate.

    În general, în cazul tratamentului împotriva celulitei, amestecul de substanţe este compus din vitamine, minerale, acid hialuronic, precum şi acetil l-carnitina, cofeină, acid hialuronic, asociate cu procaină, elemente esenţiale în lupta cu celulita.

   Se poate folosi şi ca metodă de tonifiere şi hidratare cutanată sau pentru ameliorarea vergeturilor. Coctailul de substanţe cu efect antivergeturi conţine, de obicei, alantoina, acid glicolic, vitaminele A, E, proteine naturale, colagen, elastină, aloe vera, alfa hidroxi-acizi.

   Important!

Deşi pare o metodă terapeutică simplu de aplicat, ea este practicată numai de medici specializaţi şi atestaţi în acest domeniu, aşa că nu apelaţi la orice persoană care pretinde a fi cunoscătoare într-ale mezoterapiei!

  Metoda este nedureroasă şi nu necesită internare. Imediat după tratament, pacientul îşi poate relua activitatea. Este posibil ca pielea din zona tratată să se înroşească – neajuns care dispare în câteva ore – sau pot apărea mici vânătăi. În aceste situaţii, medicul va recomanda tratamentul adecvat.

Cui se adresează?

     Mezoterapia se adresează tuturor grupelor de vârstă pentru remedierea celor descrise mai sus, contraindicaţiile ei majore fiind: sarcina, colagenozele, infecţiile cutanate, alergiile şi tulburările de coagulare.

Recomandări după tratament:

    După efectuarea procedurii, se recomandă evitarea aplicării machiajului timp de 6 ore, duşurile fierbinţi pentru o perioadă de 6-8 ore şi exerciţiul fizic pentru 48 ore. De asemenea, recomandăm purtarea unor haine largi la nivelul zonelor tratate.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha