31
None

Importanţa monitorizării funcţiei hepatice

      Colinesteraza serică (pseudocolinesteraza,  colinesteraza II) este o enzimă care se sintetizează în principal în ficat, dar este prezentă şi în pancreas, cord şi substanţa albă a creierului. Această enzimă diferă, ca specificitate de substrat, origine tisulară şi rol biologic, de acetilcolinesteraza eritrocitară (colinesteraza ”adevărată”, colinesteraza I), cu care nu trebuie confundată.

     Se determină pentru a evalua funcţia hepatică, dar poate constitui un indicator al unei posibile intoxicaţii cu pesticide organofosforice.

     Screeningul preoperator al pseudocolinesterazei serice este util pentru depistarea pacienţilor care au forme atipice ale acestei enzime şi care, după administrarea în cursul anesteziei a blocantelor musculare de tipul succinilcolinei, pot prezenta stări de apnee prelungită.

Recoltarea

     Recoltarea probei de sânge venos se poate face fie pe nemâncate, fie postprandial, în vacutainer de biochimie, cu sau fără gel separator.

    Stabilitatea probei este de 6 ore la temperatura camerei.

     Metoda de lucru este spectrofotometrică.

     Aparatul: analizorul automat Arhitect 8000;

     Valori de referinţă:

  • Femei: 4000 – 8000 U/l
  • Bărbaţi: 4000 -12600 U/l

Interpretarea rezultatelor

     Deoarece se sintetizează în ficat şi apoi se elimină în sânge, activitatea colinesterazei oferă informaţii despre funcţia globală a ficatului, fiind utilizată ca test screening al funcţiei hepatice împreună cu gama -GT şi ASAT. În ciroze, hepatite acute virale şi hepatite cronice se observă o scădere a activităţii colinesterazei şi a concentraţiei albuminelor plasmatice, dar o creştere a transaminazelor.

     În leucemii, boala Hodgkin, pancreatită, caşexie neoplazică, ALAT-ul se încadrează în domeniul de referinţă, dar colinesteraza şi albuminele au valori scăzute.

     În intoxicaţiile cu pesticide organofosforice scade doar colinesteraza, iar valorile ALAT-ului şi ale albuminelor serice rămân în domeniul de referinţă.

    Colinesteraza reprezintă de asemenea un parametru cu valoare de prognostic în evoluţia cirozei hepatice, a insuficienţei hepatice acute şi a transplantului hepatic.

    Scăderea valorilor colinesterazei serice se asociază de obicei cu un prognostic rezervat.

    Afectări grave ale funcţiei hepatice duc la scăderea valorilor colinesterazei sub pragul inferior al valorii de referinţă.

    În sarcină valorile pseudocolinesterazei scad.

    Valorile pseudocolinesterazei cresc în caz de sindrom nefrotic, hipertiroidie, icter obstructiv, dar şi la pacienţii cu obezitate de gradul III.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha