47
None

Niciodată să nu spui niciodată!

Am stat de vorbă cu Conf. Dr. Mircea Filip, Președintele Societății Române de Oftalmologie, despre condiția medicului oftalmolog din România, despre nivelul serviciilor, despre tehnologii noi care vin permanent și „obligă” oftalmologia la performanțe tot mai mari.

„Trăim într-o lume extrem de schimbătoare ce avansează într-un ritm alert. Dorința de noi tehnologii și inovații pornește întotdeauna de la clinician. El este cel ce se întâlnește cu diverse probleme în diagnosticarea și tratarea anumitor pacienți. Acest lucru a împins cercetarea în oftalmologie în direcții extrem de variate, de la noi tipuri de cristaline artificiale din ce în ce mai performante, la lasere inteligente, la ochiul bionic sau lentile de contact electronice.
De exemplu, în chirurgia refractivă, există tehnologii ce se pretează pentru orice viciu de refracție are pacientul și în continuare se descoperă noi utilizări ale acestor tehnnologii.
Legat de inovații de viitor, recent, cercetători din Australia au implantat primii 4 ochi bionici la pacienți cu retinită pigmentară (orbul găinilor).
O altă echipă de cercetători din Franța au reușit să incorporeze o microbaterie într-o lentilă de contact, acesta fiind primul pas în a dezvolta noi aplicații ale unei lentile de contact, de la măsurarea continuă a tensiunii intraoculare, la analiza filmului lacrimal și îmbunătățirea acuității vizuale.

În viitor, posibilitățile sunt nelimitate, adică „niciodată să nu spui niciodată!”
Din păcate, cercetarea nu este punctul nostru forte, al României, și aici nu vorbim despre cercetarea medicală în oftalmologie, ci în toate domeniile medicale. Ca responsabilitate de dezvoltare, nu există un singur responsabil în acest sens și, atunci, trebuie intrat în atribuțiuni pentru a se face pași concreți. Este nevoie de fonduri, de investiții serioase în laboratoare de cercetare dotate cu aparatură de ultimă generație și, de asemenea, de oameni dedicați cercetării.
Oftalmologia este unul dintre domeniile medicinei care, în România, beneficiază de dotări foarte performante, de ultimă generație în toate ramurile ei, atât clinice cât și chirurgicale. De la biomicroscopul extrem de necesar în examinarea oftalmologică, până la aparate utile în diagnostic (OCT, Angio-OCT, Perimetrie computerizată, Pentacam) și în tratament (laser YAG, chirurgie refractivă, microscoape intraoperatorii). Din fericire, țara noastră dispune de toate! și cu cât trece timpul, cu atât apar altele noi. Practic, când vorbim de dotări în oftalmologie, suntem la nivel cu orice țară europeană.
Nu înseamnă că nu există domenii în care nu ar putea fi efectuate progrese; un astfel de exemplu este posibilitatea unui transplant de cornee în România. Transplantul de cornee înseamnă înlocuirea corneei bolnave a pacientului cu o cornee sănătoasă, prelevată de la un cadavru, în anumite condiții, în bănci de cornee specializate, iar în România nu avem. De asemenea, oncologia oculară, uveitele sunt domenii care necesită multiple progrese.
În ceea ce privește pregătirea medicilor, varietatea patologiilor oftalmologice și a intervențiilor chirurgicale în acest domeniu a permis orientarea medicilor spre o anumită ramură și perfecționarea abilităților lor,  ceea ce duce desigur spre performanță. Putem să ne mândrim cu medici oftalmologi deosebiți în orice domeniu al acestei specialități.
Profesia de medic are un parcurs îndelungat: termini facultatea la 25 ani, eventual     specializarea la 30 de ani, iar în cca 10 ani reușești să obții o siguranță profesională care să-ți     permită abordarea pacientului. După acești ani, trebuie să ții pasul cu progresul...
Un medic oftalmolog abia ieșit din rezidențiat are marele noroc că această specialitate este extrem de dezvoltată, atât în sectorul privat cât și în sectorul public. Într-adevar, în sectorul public, din păcate, nu sunt multe posturi disponibile, mai ales în marile orașe pe care tinerii medici le preferă. Avantajul acestei specialități este că se poate practica extrem de bine până la excelență în sectorul privat, fie că medicul alege să lucreze la un cabinet privat, fie că hotărăște să își deschidă propriul cabinet sau propria optică medicală. Faptul ca oftalmologia are o importantă ramură clinică permite practicarea acestei specialități într-un cabinet, cu investiții mai mici comparativ cu specialități strict chirurgicale.
Ca și perspective, în România avem medici extrem de bine pregătiți, dornici să își transmită cunoștințele generației noi.
Din fericire, oftalmologia este una dintre puținele specialități medicale ce beneficiază de numeroase reuniuni medicale și cursuri de pregătire continuă a medicilor, atât în țară, cât și în străinătate.
Astfel de întruniri sunt extrem de valoroase, atât datorită inovațiilor și noutăților prezentate în domeniul aparaturii, diagnosticării și tratării patologiilor oftalmologice, cât și a posibilității de a colabora cu medici din alte zone, de a schimba opinii, de a cere sfaturi și alte abordări în anumite cazuri.
Ceea ce pot afirma despre reuniunile din străinătate comparativ cu cele din țară este că întrunesc mai mulți participanți în toate colțurile lumii, au o mai mare diversitate a speakerilor și a subiectelor abordate și, astfel, inițiază mai multe discuții.”

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha