None

O noua alternativa pentru purtatorii de ochelari si lentile de ontact

- lentilele de contact de unică folosinţă -

Deşi lentilele de contact moi de unică folosinţă nu au început să fie folosite decât la sfârşitul anilor ’90, au existat până la momentul respectiv numeroase încercări ale oamenilor de ştiinţă ai vremii, de a aplica un dispozitiv optic direct pe ochi pentru a corecta vederea.

Mulţi istorici îi atribuie lui Leonardo da Vinci rolul de premergător în introducerea principiilor optice care au stat la baza corecţiei de astăzi cu lentile de contact. Da Vinci a descris în “Codex of the Eye”, manuscrisul D - 1508, o metodă de modificare a puterii dioptrice o ochiului (corneei) prin imersarea capului în apă. Acelaşi lucru se întâmplă de fapt şi cu lentilele de contact, acestea modifică puterea dioptrică de la nivelul ochiului, fiind aplicate direct pe cornee.

De atunci şi până prin anii ’60 a urmat o perioadă lungă de încercări în acest domeniu, în special în ceea ce priveşte lentilele de contact moi, hidrofile, astfel că pe 9 ianuarie 1960 doi cercetători publică în revista “Nature” un articol intitulat “Hydrofilic gels for biological use”. Acest gel hidrofil - hidrogelul - stă la baza fabricării lentilelor de contact moi disponibile şi la această vreme pentru corecţia viciilor de refracţie, de la miopie, hipermetropie, astigmatism şi chiar presbiopie.

Prescriptorii de astăzi au la îndemână o gamă variată de lentile de contact moi deoarece nu s-a descoperit încă acel material biologic universal pentru fabricarea lentilelor. Tocmai de aceea statisticile recente ne arată ca există peste 1400 tipuri de lentile de contact (variaţii de parametri, design şi culori) deoarece fiecare individ are nevoie de o prescripţie personalizată, care să acopere atât nevoia sa de corecţie cât şi cerinţele sale legate de anatomia oculară, stilul de viaţă şi condiţiile de muncă.

Lentilele de contact de unică folosinţă reprezintă o categorie aparte de mijloace de corecţie. Beneficiile majore ale lentilelor de unică folosinţă constau, pe de o parte, în eliminarea riscului de iritaţii oculare, neexistând suficient timp pentru depunerile de proteine şi calciu, pe de altă parte vizează persoanele care nu doresc să aibă grija întreţinerii lentilelor sau care sunt alergice la componente din soluţiile de întreţinere. Sunt indicate şi la persoanele cu alergii sezoniere, timpul de purtare al unei perechi fiind de maxim 12 ore după care se aruncă şi se elimină riscul de încărcare a suprafeţei cu diverşi alergeni care să inducă simptomatologia specifică.

Asociaţia Americană de Optometrie estimează că, în lume, există peste 77 milioane de purtători de lentile de contact, din care 80% utilizeaza lentile moi din hidrogel şi 30% dintre aceştia utilizează lentile de contact de unică folosinţă.

LC de unică folosinţă şi sportul

Specialiştii oftalmologi trebuie să recomande un mijloc de corecţie optică personalizat, fiecarui sportiv în parte, în funcţie de sportul practicat şi corecţia necesară.

Mijloacele de corecţie a viciilor de refracţie pot avea un impact profund asupra performanţelor sportivilor. Nu e acelaşi lucru dacă un jucător de tenis de exemplu, anticipează mingea trimisă de adversar dar nu o poate vedea clar. În acelaşi caz, e un lucru total diferit dacă un jucător de tenis poartă ochelari pe parcursul meciului, sau daca foloseşte lentile de contact. La fel se întâmplă şi cu sporturile de iarnă.

"OCHII LA MINGE!" – un sfat crucial şi o expresie bine cunoscută în lumea sportului. Fie că joci tenis, sau fotbal, fie că joci golf sau basket, vederea clară este cheia pentru a putea face performanţă în sport. La momentul actual, noile tehnologii pentru fabricarea lentilelor de contact au revoluţionat şi modul de corecţie a vederii pentru sportivi şi nu numai.

Multi sportivi entuziaşti sunt mai încântaţi să folosească lentile de contact în locul ochelarilor, chiar şi numai pe perioada practicării diferitelor activitati sportive, cazuri în care lentilele de contact de unică folosinţă sunt cele mai potrivite.

Iată si câteva aspecte importante privind folosirea lentilelor de contact de către pasionaţii de sport:

indiferent de sportul practicat – aerobic, basket, fotbal, golf, hochei, alpinism, tenis, ski, înot – lentilele de contact ofera o vedere impecabil de clară în orice condiţii şi confort deosebit la purtare

lentilele de contact oferă un camp vizual largit, nelimitat de braţele ramei

LC nu se aburesc şi nu se pătează precum lentilele de ochelari

LC pot îmbunătăţi capacitatea sportivilor de a aprecia corect distanţa şi viteza obiectelor sau a celorlalţi jucători

Siguran ţă şi sănătate oculară

LC pot fi purtate usor cu diversi ochelari de protectie (înot, ski)

Folosind LC se elimină riscul posibilelor vătămari datorate ruperii ramei sau spargerii lentilelor aeriene

Sportivii trebuie să folosească LC la îndrumarea unui specialist oftalmolog şi trebuie să respecte modul de purtare şi măsurile de igienă şi întreţinere recomandate

LC de unică folosinţă şi înotul

LC de unică folosinţă pot fi folosite şi de către înotători. Cei care practică înotul de performanţă, surf, sau alte sporturi de apă nu trebuie să mai poarte grija ochelarilor. Pentru această categorie de purtatori cele mai recomandate sunt LC de unică folosinţă protejate de ochelari de înot.

Lentilele de unică folosinţă SofLens® Daily Disposable de la Bausch & Lomb satisfac toate cerinţele purtătorilor şi în plus acuitatea vizuală este mult îmbunătăţită prin tehnologia avansată a designului asferic ce ajută la reducerea aberaţiilor sferice, rezultând o vedere impecabilă chiar şi în condiţii de lumină difuză.

Indiferent dacă purtătorul doreşte să poarte lentilele în fiecare zi, câteva zile pe săptămână sau ocazional la activităţi sportive, evenimente sau ocazii speciale, lentilele SofLens® Daily Disposable sunt soluţia ideală pentru confort, stil de viaţă activ şi sănătate oculară.

Autor: dr. Ionuţ Costache, consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care

www.bausch.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha