46
None

O vizită la senolog

Senologia este specialitatea medicală care studiază orice afecţiune a sânului. Medicii senologi recomandă un consult în fiecare an. Spunem acestea pentru că timpul scurs de la apariţia primului semn de boală până când te adresezi medicul poate fi decisiv. De asemenea, dacă sesizezi orice modificare apăruta la nivelul sânilor, îţi recomandăm să te adresezi în cel mai scurt timp unui medic specialist. Nu-ţi fie teamă! Sunt şanse să nu ai complicaţii şi chiar daca vei avea, faptul că te duci din timp la medic îţi dă şanse foarte mari să te însănătoşeşti.

Cum decurge un consult senologic?

La consultul senologic, medicul îţi va examina sânii şi ganglionii regionali. Examinarea se face întotdeauna în două etape: prima etapă constă în vizualizarea şi observarea unor eventuale modificări exterioare ale pielii şi a doua în palparea atentă a sânului. Nu trebuie să te simţi ruşinată, pentru că acest consult are scopul depistării nodulilor mamari în prevenţia cancerului mamar.

Ecografia mamară

În cazul în care se depistează o eventuală anomalie la consultul senologic sau dacă doreşti să te asiguri că totul este în regulă, poţi trece la următorul pas: ecografia mamară. Ecografia mamară este foarte folositoare pentru că acum sânul poate fi vizualizat în detaliu. Aici vorbim despre interiorul şi zona din vecinatatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.

Ecografia mamară este foarte utilă pentru că, pe lângă liniştea interioară că totul este în regulă cu corpul tău, aduce mai multe informaţii suplimentare examenului clinic şi mamografiei. Ea este recomandată în special persoanelor tinere, cu vârstă de până în 30-35 de ani, fără naşteri sau alăptare, dar şi pacientelor cu sâni denşi mamografic, ce reprezintă un risc crescut de rezultat negativ. De asemenea, îţi recomandăm să apelezi cu încredere la ecografia mamară când sânii tăi prezintă leziuni incerte clinic şi mamografic.

Puncţia sau biopsia mamară

În cazul depistării unui nodul mamar, trecem la pasul următor, pentru a afla dacă acesta duce la cancer. Puncţia sau biopsia mamară constă în prelevarea de ţesut din glanda mamară. Această procedură este indicată atunci când la examenul clinic, mamografic sau ecografic este descoperită o anomalie. Este utilă în completarea diagnosticului leziunilor mamare şi se urmăreşte ca prin analiză la microscop să se descopere dacă ţesutul reprezintă celule canceroase sau nu. Dacă ai ajuns la acest pas, să ştii că esti înconjurată de specialişti care fac tot posibilul să te însănătoşeşti şi să pleci cu zâmbetul pe buze.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha