60
None

CNAS dă liber la un nou tratament pentru românii bolnavi de hepatită C

5 miliarde de euro sunt cheltuiţi anual în România pentru tratarea a peste 500.000 de persoane infectate cu hepatită C. Costuri care riscă să se dubleze în următorii ani, în paralel cu creşterea numărului de bolnavi şi a nivelului de mortalitate. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu comparativ asupra situaţiei bolnavilor de hepatită C din Franţa şi din România, prezentat recent de European Liver Patients Association (ELPA).

O comparaţie a extremelor pentru că: "Franţa este studentul de nota 10 al Europei, cu trei programe naţionale pentru îmbunătăţirea procesului de depistare, diagnostic şi acces la tratament, în timp ce România nu are un plan naţional şi nici fonduri suficiente alocate", a explicat Achim Kautz, Policy Director ELPA, cu ocazia prezentării studiului în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Lipsuri cronicizate

Un alt punct-cheie al prezentării oficialului ELPA a fost necesitatea elaborării unui plan naţional care să se axeze pe prevenirea şi depistarea timpurie a noilor îmbolnăviri, precum şi pe eficientizarea metodelor de tratament şi facilitarea accesului pacienţilor români la cele mai noi medicamente utilizate în tratamentul hepatitei C.

O idee susţinută cu argumente solide şi cercetări de către profesor dr. Liana Gheorghe, şefa Secţiei Gastroenterologie şi Hepatologie, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a subliniat că: "Accesul pacienţilor români la tratamentele inovatoare pentru hepatită C, carer au o eficienţă de 80-90%, este blocat de peste trei ani.
Suntem singura ţară europeană în care pacienţii cu hepatită C sunt trataţi încă cu anacronicul regim Peginterferon/Ribavirină". Specialistul a mai evidenţiat faptul că problema heptatiei C la nivel naţional este agravată de fondurile insuficiente alocate, de absenţa programelor sistematice de detecţie, precum şi de nivelul redus al conştientizării riscurilor în rândul populaţiei. "Este o zonă care nu evoluează cum trebuie pentru că nu a existat niciun demers public în sensul acesta. În afară de interfaţa reprezentată de medic, care încearcă să avertizeze pacienţii asupra riscurilor, nu am sesizat niciun efort de promovare a educaţiei populaţiei din România în acest sens", ne-a declarat profesor dr. Liana Gheorghe, care a insistat asupra importanţei campaniilor naţionale de avertizare şi depistare: "Am avut experienţe bune în urma unei astfel de campanii - am detectat un număr dublu de pacienţi în anul respectiv şi am trimis la tratament un număr mai mare de bolnavi decât în anii precedenţi. De aceea sunt convinsă că sprijnul oficial al autorităţilor ar ajuta enorm."
 
Veştile bune
 
În contextul pesimist al situaţiei actuale, au existat totuşi şi câteva veşti bune.
Prima dintre ele a fost cea prezentată de dr. Anca Streinu Cercel, medic specialist boli infecţioase în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Bals", care a detaliat proiectul de îmbunătăţire a prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi a heptatitei B şi C în România, realizat în cadrul programului "Iniţiative în domeniul sănătăţii publice" (prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014). Programul urmăreşte dezvoltarea programului de prevenire - cu focalizare pe comunitatea utilizatorilor de droguri injectabile, zonă în care se înregistrează o creştere alarmantă a numărului de noi îmbolnăviri cu heptatita C -, creşterea ratei de diagnosticare precoce, precum şi realizarea unui Registru Naţional al pacienţilor diagnosticaţi cu hepatită C şi B.
 
Cea de a doua veste bună a fost cea dată de preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, care a precizat că a fost iniţiată procedura de achiziţie a noilor tratamente şi că bolnavii cu heptatita C vor putea beneficia de metodele de tratament fără interferon din primul trimestru al anului în curs.  "Sunt absolut deschis şi dornic să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită, dar nu o pot face de unul singur, trebuie să colaborăm cu toţii: pacienţi - profesionişti - sistemul de asigurări - Ministerul Sănătăţii - Ministerul de Finanţe - Agenţia Naţională a Medicamentului. (...) Avem nevoie de specialiştii din sănătate pentru a stratifica bolnavii. În ordonanţa de guvern care stabileşte regulile pentru contractele cost-volum am pus în centru pacientul. Nu vreau să se înţeleagă că nu ne interesează un bolnav în stadiul incipient - ne interesează, dar trebuie să începem cu pacientul care nu mai are niciun fel de resurse. (...) Încercam să dăm drumul cât mai repede la tratament, dar foarte important este să obţinem acel preţ pe care sistemul şi-l poate permite la acest moment. (...) Nu aş vrea să dau o zi sau o săptămână, dar vă pot spune că va avea loc într-un timp foarte scurt. Eu zic că în primul semestru al acestui an", a declarat Vasile Ciurchea.
 
Posibile întârzieri
 
În finalul conferinţei, preşedintele CNAS a subliniat încă o dată faptul că, deoarece costurile noilor tratamente sunt ridicate, se va realiza o ierarhizare strictă a pacienţilor şi că selecţia acestora se va realiza de către medici după criterii stabilite de specialişti.
 
Este un aspect care ar putea însă prelungi prelungi durata de aşteptare pentru că, după cum a precizat Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), deşi Guvernul a aprobat prin HG încă din noiembrie trecut introducerea de 23 de noi medicamente pe lista compensatelor, pacienţii nu pot nici acum beneficia de ele pentru că nu există protocoalele terapeutice de prescriere

Comentarii


Ciofu Corina

Bună ziua,\\\\\\\\r\\\\\\\\nNu știu dacă citește cineva acest comentariu, însă sunt disperată, sunt singură la părinți, tata se descurcă greu iată de ce:\\\\\\\\r\\\\\\\\nMama este diagnosticată cu Hepatită C, in prezent are dureri mari, aproape că își mai fac efect câteva produse recomnadate de medic, este dependentă total de cineva, pentru că este înțepenită mâini, picioare, întregul corp și dureri de oase și coloană etc.\\\\\\\\r\\\\\\\\nNu mai avem puteri fizice și materiale să să găsim alte și alte soluții pentru a nu mai avea dureri îngrozitoare.\\\\\\\\r\\\\\\\\nAjutați-mă\\\\\\\\r\\\\\\\\nVă doresc numai bine!\\\\\\\\r\\\\\\\\n\\\\\\\\r\\\\\\\\nCorina

April 19, 2015, 3:19 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Medicul este singurul care va poate da solutii pentru ameliorarea duferintelor tale.

April 19, 2015, 4:39 p.m.
1
0

Morariu Viorica

In 2002 m-am tratat cu Interferon . Nu a avut nici un efect. Am 79 ani ,am cotizat la Asigurări din1955. Doresc să primesc tratamentul hepatitei fără interferon. Medicul curant mi-a spus cu nu mai are vouchere. Unde pot să mă adresez pentru a putea face anlizeleși a-mi face dosarul pe care să-l depun la cnas. Dati-mi un sfat. Mulțumesc

Nov. 25, 2015, 4:26 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha