Programul de eradicare a hepatitelor trebuie să plece de la accesul tuturor pacienților la tratamente inovatoare

Scris de Redactie 1795 afisari
08:06:26, Luni 08 Ianuarie 2018

Eradicarea hepatitelor din România poate fi realizată cu succes doar în cazul în care toți pacienții au acces la toate tratamentele existente. În plus, modelul aplicat în țările în care numărul de pacienți cu hepatită scade considerabil demonstrează că este esențial ca în programul național de sănătate să fie incluse și accesul la screening gratuit, precum și informarea și educarea populației.

„Am făcut deja primul pas în lupta pentru eliminarea hepatitelor: de câțiva ani încoace testăm gratuit românii pentru eliminarea virusurilor hepatitice. Însă prevenția este doar un pas. Planul național de sănătate trebuie să asigure în primul rând accesul gratuit la toate moleculele disponibile pe piață, pentru toate categoriile de pacienți, nu doar pentru cei ajunși în stare gravă. Așteptăm, de asemenea, demararea programului de screening în conformitate cu toate criteriile specifice, un alt pas extrem de important în această luptă.”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Tratamentul fără interferon este aprobat în România, însă foarte puțini pacienți care suferă de hepatită cronică C pot beneficia gratuit de el.

„Într-adevăr, tratamentul fără interferon a fost aprobat în România pentru pacientii cu hepatita cronică virală de tip C asigurați, cu limitare la anumite grade de fibroză.  Trebuie găsite soluții prin care să crească accesul indiferent de gradul de fibroză si pentru categoriile speciale sau pacienții neasigurați.  Asta având în vedere ca vorbim de o boala vindecabila în cazul hepatitei C, respectiv de Boli Infectioase, atât în ce privește virusul hepatitic C, cat și celelalte infecții hepatitice cronice , B sau B plus Delta.  În România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu hepatită cronică B și 600.000 cu hepatită cronică C, multi dintre ei încă nediagnosticați. Prin existenta unui program național cu acces la investigații precum markerii virali încă din pachetul de baza de la medicul de familie ar avea o șansă la depistarea în stadiu incipient,  schimbarea stilului de viata și acces la terapiile adecvate”, spune Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

În România există un singur tratament fără interferon pentru pacienții cu hepatită, față de 4 sau 6, câte sunt în țările europene

„În acest moment, România este singura țară europeană în care pacientul are o singură opțiune de tratament interferon-free, restul țărilor având câte patru (Bulgaria, Polonia, Slovacia) sau chiar șase opțiuni (Grecia,  Italia). Este extrem de important ca pacienții români să aibă cât mai repede cu putință acces la tratament personalizat, adică la toate moleculele aprobate la nivel internațional.”, spune  prof. dr. Anca Trifan, președinta Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași.

„Cu cât vor fi tratați mai mulți pacienți, prin asigurarea accesului la toate opțiunile de tratament disponibile, cu atât mai mult vor scădea costurile non-medicale, cele cauzate de scăderea randamentului la locul de muncă, creșterea absenteismului, precum și de concediul medical.”, spune conf. univ. dr. Clara Volintiru, Academia de Studii Economice București.

Planul de eradicare a hepatitelor trebuie să includă testări periodice și campanii de informare și educație sanitară

Anul acesta, la Summit-ul Mondial de Hepatită, organizat cu sprijinul OMS, cele mai active nouă ţări (Brazilia, Egipt, Georgia, Germania, Islanda, Japonia, Olanda, Australia, Qatar) în lupta pentru eradicarea hepatitelor și-au prezentat programele de sănătate și rezultatele pozitive pe care acestea le-au avut în ultimul an. Astfel, pe lângă accesul la toate tratamentele fără interferon, ce trebuie să fie gratuit și accesibil pentru toți pacienții, un plan eficient de eradicare a hepatitelor ar trebui să includă:

1. Un program eficient de screening, astfel încât mai ales persoanele cu risc să-și facă testele o dată pe an;

2. Campanii periodice de educație sanitară în școli;

3. Acces la educație și tratament pentru întreaga populație;

România se numără printre țările europene în care nu există politici specifice de depistare, prevenire și tratament pentru hepatitele virale. Însă acum, pacienții care suferă de hepatită cer Ministerului Sănătății să crească fondurile tratamentelor fără interferon, iar actorilor implicați în această luptă (inclusiv reprezentanților media) să se asigure că românii au acces la screening, informație și educație.

 

Despre APAH-RO

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în aprilie 2009, la iniţiativa unui grup de pacienţi din întreaga ţară. APAH-RO este membră a: Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), European Liver Patients Association (ELPA), World Hepatitis Alliance (WHA).

Asociația militează pentru: 1. Instituirea unui program de depistare precoce a afecțiunilor hepatice (screening); 2. Accesul,  nediscriminatoriu, la tratament al pacienților cu hepatită cronică; 3. Asigurarea măsurilor de prevenție (vaccinul împotriva hepatitei B); 4. Creșterea gradului de conștientizare privind afecțiunile hepatice; 5. Gratuitatea  analizelor prin care se monitorizează hepatita cronică

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta