58
None

Recuperarea după proteza totală de şold

     Operaţia presupune înlocuirea articulaţiei şoldului cu un dispozitiv artificial ce restabileşte mişcările normale, în toate planurile. De obicei, se realizează la vârstnici. Dintre indicaţiile protezei, cea mai frecventă se referă la coxartroză. Alte indicaţii sunt: displazia de şold, necroza aseptică de cap femural, fracturile sau luxaţiile de acetabulului sau femurului proximal, poliartrita reumatoidă, spondilita ankilozantă.

     Recuperarea începe preoperator cu câteva săptămâni, când se urmăreşte creşterea forţei musculare a anumitor grupe musculare, astfel încât, postoperator, bolnavul să poate merge mai uşor în cadru sau cârje şi să scadă riscul unor complicaţii pulmonare.

     Proteza totală de şold este de două mari tipuri: cimentată şi necimentată.

    Proteza totală cimentată se indică pacienţilor vârstnici, după 60-65 ani şi la cei cu osteoporoză. În cazul protezei cimentate se permite încărcarea şi mersul imediat postoperator. Totuşi, din prudenţă pentru pacient, acesta va merge câteva zile cu cârje sau cadru. Sprijinul total este permis la 14-15 zile.

     Artroplastia cu proteză totală necimentată este preferată pentru pacienţii sub 60 de ani, pentru durata de viaţă mai mare a implantului articular. Postoperator, bolnavul este mobilizat din pat după 2 zile, asistat de kinetoterapeut şi ajutat iniţial de cadru, apoi de cârje. Sprijinul total este permis la 60-90 zile.

     Spitalizarea durează aproximativ 8-10 zile. Operaţia se realizează cu anestezie generală. Medicaţia de tip antiinflamator şi analgetic controlează disconfortul ulterior, mai ales cel generat de schimbarea poziţiei şi de mobilizare. Rezultatele sunt foarte bune. Durerea dispare, mobilitatea se apropie de normal, iar peste 80% dintre pacienţi nu mai au nevoie de niciun dispozitiv de ajutor la mers. Pacientul va reveni la nivelul de activitate anterior. Nu sunt indicate sporturile de contact, tenis sau ski. Pacientul va utiliza o cârjă sau un baston până vindecarea va fi completă (3 luni).

     Indiferent de tipul de proteză, obiectivele programului de kinetoterapie se referă la:

  1. •    Prevenirea complicaţiilor induse de imobilizarea la pat (tromboflebită, leziuni cutanate de decubit, pneumonie, embolie pulmonară);
  2. •    Refacerea forţei musculare a stabilizatorilor şoldului, în primul rând, dar şi a celorlalte articulaţii ale membrului inferior;
  3. •    Refacerea mobilităţii articulare pentru genunchi şi apoi pentru şold, păstrând, o perioadă de timp, anumite restricţii;
  4. •    Combaterea factorilor responsabili de dislocarea protezei.

     O perioadă de timp, în general 6 luni, sunt impuse anumite restricţii de mişcare, pentru a preveni dislocarea protezei, după cum urmează:

  1. •    Se evită încrucişarea picioarelor sau a gleznelor, indiferent dacă vă aflaţi în picioare, aşezat sau întins;
  2. •    Când staţi pe scaun, picioarele trebuie să fie puţin depărtate;
  3. •    Când staţi pe scaun, genunchii trebuie să fie la nivelul şoldurilor, şi nu mai sus;
  4. •    Când vă ridicaţi de pe scaun, veniţi uşor în faţă, apoi vă ajutaţi de cadru sau cârje;
  5. •    Nu vă aplecaţi în faţă, folosiţi dispozitive ajutătoare pentru încălţat, pus şosete, ridicat obiecte de pe jos;
  6. •    Când staţi întins în pat, utilizaţi perne de abducţie şi adducţie pentru a menţine articulaţia şoldului în poziţie corectă.

Comentarii


JUNCU MARUA

SANT BOLNAVA DE LUPUS ERITEMATOS SISTEMIC CU MULTIPLE AFECTARI [ARTICULARE NEUROLOGICE, CUTANATE SI PULMONARE] AM AVUT UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL PROPRIUZIS SI DOUA TRANZITORII. PE 27 IANUARIE 2012 AM FACUT OPERTIE DE PROTEZARE TOTALA DE SOLD STANG LA TG. MURES OPERATIE CARE A MERS NESPERAT DE BINE DIN PUNCT DE VEDERE CHIRURGICAL.SUFAR DE OSTEOPOROZA MIXTA SEVERA SI FRACTURI DE COLOANA VERTEBRALA PRIN TASARE\r\nAM DURERI GROAZNICE DE SPATE . PE FONDUL BOLII LUPICE DURERILE ARTICULARE SANT IMENSE\r\nSANT ALERGICA LA FOARTE MULTE CALMANTE INCLUSIV LA ALGOCALMIN. STIE CINEVA UN CALMANT NATURIST FARA CONTRAINDICATII? VA MULTUMESC

March 30, 2012, 1:08 a.m.
10
3

Roberta

Contactati pe Virginia Faur de la Favisan Lugoj\r\nva poate ajuta

Dec. 1, 2012, 4:42 p.m.
12
0

andreea tacliciu

buna ziua...tatal meu are proteza de sold necimentata si s-a intors in lateral iar acum are dureri dar nu in continuu,atunci cand se misca, ce credeti ca a patit?

May 3, 2013, 4:31 p.m.
32
2

Redactie

Va rugam sa contactati telefonic medicul la 021.315.15.93/021.315.15.96/0723.341.001

May 3, 2013, 4:45 p.m.
8
10

Cacenschi Viorel

Buna Ziua! am fost operat la sold drep mi s-a pus o proteza de sold necimentata am 51 ani,apox 72kg,1,72 m,am bilet pentru statiune ''Lacu Sarat'' va rog mult sa-mi spuneti ce proceduri sa urmez? Va multumesc pt. intelegere!

July 7, 2013, 10:21 a.m.
28
6

MICU MARIA

AM 10 SAPTAMINI DE LA OPERATIE DE PROTEZA TOTALA CIMENTATA DE SOLD. MERG FARA CADRU SAU CURJA INSA MAI SCHIOP DIN CAUZA DURERI SUPORTABILE. INTREBAREA MEA ESTE IN CIT TIMP POT MERGE FARA DURERI?

Nov. 18, 2013, 10:57 p.m.
45
18

George Calin

Cine I mi poate recomanda o statiune in Romania unde pot sa stau 1 luna si unde pot face RECUPERARE dupa operatie cu proteza la sold.Va multumesc!

Oct. 31, 2014, 8:34 a.m.
22
2

George Calin

Cine I mi poate recomanda un doctor bun in Bucuresti si cit costa operatia asta ?

Oct. 31, 2014, 8:38 a.m.
24
7

Saptamana Medicala Administrator

Vi-l recomand pe Dr. Noveanu de la Spitalul de Ortopedie, tel. 0723 495 394. Mult succes!

Oct. 31, 2014, 10:59 a.m.
8
3

danyel

Doamna cred ca habar nu aveti,sincer noile proteze care se pun inca din 2012 din titan si ceramica intarita cu vitamina E se merge de a 2 zi...cu carje la 2 saptamani doctoru iti ia orice sprijin...dar asta e in italia.In romanica dureaza recuperarea vreun an....ca asta e romanica.

June 5, 2015, 11:40 p.m.
7
10

Yka

Domnule Daniel poate dumneavoastră nu stiti ca nu toata lumea poate sa ajunga in Italia.Avem medici buni si in tara.Spre exemplu domnul doctor Turdeanu din Cluj caruia ii multumesc ca ma operat.Si eu am o proteza necimentata tot din titan .Asta depinde de noi ce si cum ne alegem sau ne permitem.Cat despre recuperare spre deosebire de cea cimentata totul se ia treptat iar pentru recuperare mai rapida sunt indicati chinetoterapeutii sportivi.

July 18, 2015, 9:06 a.m.
6
5

Nicoleta

Buna,am 47ani sunt operata la sold, am o proteza totala de sold necimentata, am o saptamana, sunt in perioada de recuperare. Intrebarea mea e:te poti pensiona pe caz de boala?

Nov. 1, 2015, 12:12 p.m.
41
10

ioana

Buna seara sotul meeu sa operat la m.a.i.gerota bucuresti la sold ia pus proteza cimentata si din a doua zi sa dat jos don pat si o mers cu cadru ,vreau sa va spun k si in românia exista doctor i buni !!!

Jan. 24, 2016, 12:03 a.m.
17
2

adrian

Si eu sustin ca Romania ara medici foarte buni, dar care sistemul romanesc nu ii ajuta deloc, ii intelg perfect, cu 1200 ron nu poate trai nici macar decent in Romania.

Jan. 24, 2016, 1:11 p.m.
4
1

elena

Si io am f acut proteza de sold stang in italia si vreau sa il contrazic pe domnul Daniel ,nu est e adevarat k dupa 2saptamani mergi fara carje mie mi-a trebuit o l\'una sa le Las ...mentionez ca am 27 de ani ....sunt de acord sunt buni medici din italia ,dar un Romania nu putem sa zicem ca nu avem medici buni .....

March 11, 2016, 7:26 p.m.
7
1

Adriana Achim

Eu am o proteza de sold de inox oare o fi buna?\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nAsa mi-au aleso doctorii din uk si pe 3 iunie voi face prima operatie de cap femural iar peste 3 luni o voi face pe urmatoarea, oare este bn ca le fac intrun interval asa de scurt?\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nCat timp dureaza recuperarea?\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nImi este tare frica mai ales ca mi-au zis ca imi vor face anestezie de la brau in jos.\\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\nAm 28 de ani si de 10 ani de la 18 ani am inceput sa imi apara problemele de sold dupa ce urmasem multe tratamente cu cu citostacice hidrocordizon miostin si mestinon si astea mi-au uzat capetele femurale.\\\\\\\\r\\\\\\\\nAstept raspunsurile la intrebarile mele, va multumesc.

May 15, 2016, 12:34 p.m.
1
1

Maria Manitiu

Buna ziua, mama mea in varsta de 88 ani a cazut in luna decembrie, am fost cu ea la urgenta i s-a facut radiografie si nu au vazut nuci o fractura. Dupa 6 luni i-am facut alta radiografie si medicul ortoped mi-a spus ca are o fractura de sold veche fara deplasare si ar trebui protezata . Va rog sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru ca este hipertensiva, are osteoporoza avansata si diabet tip II. Va multumesc!

July 11, 2016, 3:54 p.m.
1
1

Saptamana Medicala Administrator

Ar trebui o opinie medicala de la un medic ortoped, noi suntem aici un site medical fara competentele medicale de specialitate necesare. Multumim de intelegere!

July 11, 2016, 5:38 p.m.
5
1

petrica

Am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute si pe mine cineva la cat timp du[pa operatia de sold cu proteza necimentata pot face masaj ?

July 17, 2016, 7:47 p.m.
12
5

Trandafir nicolae

Buna ziua. Am fost operat la sold si mi a facut protezare. Toate foarte bune, numai ca am dureri foarte acute pe tot piciorul operat. Urmatoarele trei zile post operatorii au dat impresia ca am scapat de durere , dar dupa aceea simt ca i-mi ingheata piciorul, acesta a devenit foarte rigid , aproape nu mai pot sa-indoi. Aveti ceva posibile explicatii? Va multumesc

March 28, 2017, 7:07 p.m.
2
3

mihail teodoru

Buna Ziua tuturor,operat necimentata Sp.Mil.Cta succes deplin,87 ani.Rog indicatii/sugestii/pareri,privind recuperarea,sunt foarte receptiv si multumesc tuturor care imi dau un sfat specialitate/experienta traita,in special perioada utilizarea cadru carje baston.Sanatate multa tuturor.

Nov. 17, 2017, 1:53 a.m.
1
0

doina

buna seara va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri: am 47 de ani, la 7 ani am fost operta de luxatie bilaterala la ambele solduri iar acum 2 luni am fost operata de protezare a soludlui drept - proteza necimentata am ramas cu o diferenta de 4 cm intre piceorul operat si piceorul stang ce urmeaza sa fie operat de la operatie si pana acum am talpa amortita imi puteti spune va rog la cat timp dupa prima operatie se poate face si cea de a doua si cum pot scapa de aceasta amorteala am facut sedinte de recuperare kineto + masaj, merc cu o carja insa aceasta amorteala ma dispera va multumesc

March 26, 2018, 6:43 p.m.
3
2
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha