11
None

Rejuvenarea facială cu ajutorul peelingului și laserului

Peeling chimic

      Peelingul este operația de îndepărtare, cu ajutorul unor substanțe chimice, a straturilor de piele deteriorate superficiale sau mai profunde.

      Substanțele chimice care se folosesc în acest scop sunt fenolul, acidul tricloracetic (TCA), acizii alfahidroxi (AHA), acidul glicolic, acidul piruvic, acidul salicilic. Se utilizează pentru a trata acneea, keratoza actinică, melasma, “photoaging”, hiperpigmentarea postinflamatorie, rosacea, lentigo solar etc. 

    Grupul acizilor a-hidroxi are proprietăți antikeratinogenice. S-a dovedit că aplicarea a 5% de acid citric, glycolic, lactic, malic, piruvic și glucuronic dă rezultate spectaculoase în cazul ihtiozei, dar nu și în cazul hiperkeratozei epidermolitice.

     Acidul glycolic face parte din familia acizilor alfahidroxi, are proprietăți keratolitice și stimulează fibrobla știi, are efecte antiinflamatorii și este un bun antioxidant. Acest acid se folosește ca terapie adjuvantă în acneea rosacea, striae albae, pseudofolliculitis barbae, hiperpigmentare, keratoză actinică, keratoză seboreică, riduri fine etc. Se poate aplica aproape în orice zonă a corpului și pe orice culoare a pielii, în concentrații diferite între 20% și 70%. Se poate combina cu TCA. Este bine tolerat, iar complicațiile de hiperpigmentare, infecții, iritații și fotosensibilitate sunt rare.

    Acidul piruvic este un alfa-ketoacid care se transformă în acid lactic și are proprietăți keratolitice. Ajută la creșterea colagenului, a fibrelor elastice și la producerea glicoproteinelor. Este indicat în cazul acneei inflamatorii (ex. acnee microchistică), în cazul seboreei, în cazul cicatricilor postacnee, în keratoza actinică etc.

    Acidul salicylic (ortho-hydroxybenzoic acid) are proprietăți keratolitice chiar și în concentrații de 3% și 6%. Se poate folosi în cazul de acneea rosacea, acneea vulgaris, melasma etc.

    Acidul Tricloracetic (TCA) provoacă keratocoagulare imediat după aplicarea sa.

   Un peeling cu adâncime superficială se obține cu o concentratie de 10-20% TCA, un peeling cu adâncime medie se obține cu o concentrație de 25-35% TCA, un peeling mediu-profund se obține cu o concentrație de 40-50% TCA, Rejuvenarea faciala cu ajutorul Peeling-ului si al Laser-uluiiar un peeling profund se obține cu o concentrație mai mare de 50% TCA. Este indicat în cazul keratozei actinice, keratozei seboreice, “photoaging”, discromii pigmentare inclusiv melasma și hiperpigmentarea postinflamatorie, acnee, cicatrici etc.

    Fenolul (Carbolic Acid) este indicat pentru un peeling cu adâncime profundă.

    În cazul pacienților cu Herpes Simplex Reccurent se recomandă administrarea profilactică de acyclovir, valaciclovir sau famvir.

    În timpul procedurii se recomandă sedarea, monitorizarea cardiopulmonară și hidratarea intravenoasă, iar la sfârșit se poate aplica oxid de zinc, iar pentru regenerare se poate aplica pudră de bismuth subgalate.

   Se recomandă administrarea antialgicelor, antihistaminicelor orale și administrarea sistemică de corticoizi pentru reducerea inflamației și a edemului.

    În primele 2 săptămâni eritemul este extrem de intens, dar treptat dispare, în aproximativ 2 luni. Este indicată utilizarea cremelor de protecție UV și utilizarea cremelor “bleeching”.

Laserele

     Tehnologia revoluționară a aparatelor LASER a invadat domeniul chirurgiei plastice-estetice.

     “Gold standard”-ul în rejuvenarea pielii este laserul CO2, care oferă numeroase avantaje, printre care ablația precisă a straturilor tisulare, cu minime daune dermice.

     Laserele se împart în neinvazive și invazive și sunt folosite în sala de operație în multe intervenții estetice (blefaroplastie, ritidectomie, lifting endoscopic etc.) ca un bisturiu de mare precizie.

     Aparatele LASER neinvazive se folosesc în cazul ridurilor superficiale sau profunde (Laser Skin Resurfacing Treatment), în cazul tratamentelor de fototermoliză (Tatoo Removal), în epilare definitivă (Q-switched Lasers, Ruby, Alexandrite, Nd:YAG), în terapia laxicității, hiperpigmentării, în cazul leziunilor sau formațiunilor pigmentate și în cazul leziunilor vasculare (hemangioame, telangiectazii, cicatrici postacnee etc.).

    Se recomandă ca înaintea tratamentului cu LASER să se evite atât expunerea la soare sau la solar cât și tratamentul simultan cu doze mari de estrogeni.

   Se recomandă aplicarea zilnică, timp de 3-6 săptămâni, de tretinoin 0,025%, a-hydroxy acid și hydroquinone 4%. Pentru a evita orice senzație neplăcută se poate aplica local EMLA sau se recomandă chiar blocul de nerv.

    După 3 săptâmâni se recomandă aplicarea de retin – A (0,025%), iar după 4 săptâmâni trebuie aplicat hydroquinone 4%.  Pacienții trebuie să evite expunerea directă la razele UV pentru o perioadă de 3 luni și să folosească creme cu factor de protecție 30% - 50%, iar folosirea unui unguent steroid local poate scurta durata fazei eritematoase.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha