48
None

România a făcut pași importanți în tratarea bolilor oncologice

Tratamente noi vs tratamente de bază
Integrarea României în Uniunea Europeană aduce obligația de a asigura un minim de tratamente. Un medicament care întră în Europa și e rambursat într-un număr de țări e obligatoriu să fie rambursat și în România. În acest moment de inceput de octombrie 2019, suntem pe unde era Europa anul trecut pe vremea asta, suntem deci cu un an de zile în urma Europei. Cum se explică lucrul acesta? Cel mai probabil pentru că România nu este una dintre primele țări care pun preț la medicamente. Asta înseamnă că trebuie să așteptăm să vedem care este prețul de referință pus de celelate țări și abia după aceea să dăm și noi un preț.
Cel mai scump citostatic este undeva la 28-30 de mii de euro o administrare. Multe sunt la 8-10 mii de euro pe o administrare. Pe un an de zile costurile cu un pacient ajung să depășească 100 de mii de euro și putem spune că am ajuns să cheltuim de 10 ori mai mult decât cheltuiam acum 3 ani de zile.
Mai sunt acum câteva medicamente (4-5) care sunt la rambursare, adică sunt discuții între statul român și producător să vedem formule de rambursare, dar diferența dintre noi și restul lumii nu mai e atât de mare pe cât era pe vremuri.
Pe de altă parte, de multe ori, citostaticele ieftine lipsesc din România, iar aici este vorba despre exportul paralel. Practic, distibuitorul care ar trebui să asigure piață de la noi, vinde produsele în țări în care obține profit mai mare.
Ciudățenia este că avem medicamente foarte scumpe, cele noi, dar începem să le pierdem pe cele ieftine. E bine să avem cee ace este inovativ, dar nu trebuie să le pierdem pe cele care sunt de bază.
În 1014-2015 eram la nivel de 2007-2008, dar acum suntem mult mai bine. Încet, încet, diferența aceasta se închide.

Protocoalele în oncologie
Protocoalele sunt up-datate, iar aplicarea lor ține în special de fiecare medic în parte: cu cât mergi mai mult la congrese și la întâlniri medicale unde se prezintă noutăți în domeniu, cu atât reușești tu ca medic să ții pasul cu ceea ce este în trend. Sunt protocoale și proceduri standardizate și le găsești în orice carte.

Cancerul bornhopulmonar - evoluție și tratament
În România cancerul bronhopulmonar afectează mii de pacienți și începe să nu mai fie atât de clar cum era pe vremuri. Dacă până acum era o boală asociată fumatului - apărea un tip de cancer bronhopulmonar cu celule mici. Acum, acesta este mai rar, în schimb, avem tot mai mulți pacienți de 40-45-50 de ani care nu au fost niciodată fumători. Nu mai sunt factorii de risc (de ex, fumatul), este o altă etiologie și ne arată că nimeni nu este scutit de a face un cancer bornhopulmonar. Explicație? Este una genetică în principal.
Asocierea de imunoterapie cu chimioterapie este noutatea pe cancerul pulmonar. O avem rambursată și în România din luna iulie și este un lucru extraordinar. Pe cancer non-small, non-scuamos. Așteptăm ca această formulă să intre și pentru cancerul scuamos - acum se negociează prețul și sperăm că în mamximum o lună să îl putem prescrie gratuit.

În tratarea melanomului, România este pe aceeași linie cu spitalele din străinătate
A apărul în monitorul oficial zilele trecute tratamentul adjuvat. Asta înseamnă că vom putea face imunoterapie pacienților și înainte de a ajunge să aibă metastaze. Cu alte cuvinte, dacă melanomul a fost operat, dar riscurile de recidivă sunt mari, atunci vom putea să îi prescriem imunoterapie, adică cel mai nou tratament pentru această maladie, pentru a preveni apariția metastazelor. Sper că din cursul lunii octombrie să putem face acest lucru.
Cu cât boală este depistată mai din timp, cu atât cresc șansele de reușită a tratamentului. Dacă un cancer este diagnosticat târziu, într-un stadiu avansat, acolo probabil nu îl putem vindecă, dar ne gândim la cronicizare, adică să ținem boală pe loc 3-5-7-10-15-20 ani. O boală operabilă, o operezi și încerci să scapi de ea. Dacă boală devine inoperabilă, știi că nu te poți vindeca, dar trebuie să reușim un echilibru între boală și sistemul imunitar al pacientului pentru a-i prelungi viață cât mai mult.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha