None

Sterilizarea in stomatologie

Cati dintre dumneavoastra nu s-au gandit macar o data la riscul de a contacta vreo boala din cabinetul stomatologic?

De multe ori acesta este unul din principalele motive ale amanarii vizitei la medicul stomatolog.

In primul rand, cand intrati intr-un cabinet medical de orice fel, acesta trebuie sa “straluceasca” de curatenie, de la pardoseala impecabila la halatul medicului si al asistentei, de la masa de lucru la instrumentele folosite.Exista reguli impuse de autoritatile in domeniu cu privire la sterilizare, reguli care trebuie respectate in toate cabinetele stomatologice.

Trebuie sa stiti ca instrumentarul folosit se sterilizeaza in fiecare zi in aparate speciale, iar aceste aparate se verifica lunar de catre autoritati prin intermediul unor “teste de sterilizare”.

Instrumentele folosite la un pacient se pun in solutii dezinfectante speciale si nu se mai folosesc la alt pacient in respectiva zi .La sfarsitul zilei de lucru se spala tot, se curata bine, se usuca si se sterilizeaza.La fel se procedeaza cu capetele metalice ale aparatului de detartraj cu ultrasunete, cu aspiratoarele metalice.

Instrumentele rotative(turbina,piesa contraunghi) se sterilizeaza si ele, iar capetele lor se sterg cu solutie dezinfectatnta inaintea folosirii la fiecare pacient.

Masa de lucru, chiuveta cu “scuipatoare” se dezinfecteaza si ele inaintea fiecarui pacient.

Paharele folosite sunt cel mai frecvent de unica folosinta, la fel si aspiratoarele din plastic, care se arunca dupa ce au fost folosite la un pacient.

Majoritatea medicilor poarta manusi de unica folosinta, care si ele trebuie aruncate dupa ce au fost folosite la un pacient. Indiferent daca poarta manusi sau nu, medicul se va spala pe maini inaintea si dupa tratamentul unui pacient cu sapun sau mai bine cu solutii speciale dezinfectante.

In privinta anesteziei, se folosesc seringi de plastic de unica folosinta sau seringi metalice sterilizabile cu ace de unica folosinta, ace care trebuie desigilate in fata pacientului, si care, dupa folosire, se arunca in containere speciale.

Este bine sa stiti ca este indicat sa va spalati pe dinti inaintea unui consult stomatologic, iar uneori medicul va va oferi apa de gura sa clatiti inaintea inceperii sedintei.

Pentru siguranta sanatatii pacientului dar si a medicului si asistentei, aceste reguli trebuie respectate cu rigurozitate, ele devenind de altfel o rutina pentru personalul medical.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha