None

Tartrul dentar

Se stie că este mult mai bine şi mult mai uşor să prevenim decât să tratăm boala.

Prima metoda este şi cea mai eficientă şi este reprezentată de igiena bucală riguroasă. Există două feluri în care se igienizează dinţii şi anume curăţire şi autocurăţire. Curăţirea înseamnă igienă dentară zilnică ce include periaj de cel puţin două ori pe zi, clătire cu ape de gură, folosirea aţei dentare seara la culcare. Autocurăţirea înseamnă un proces în cadrul căruia dinţii se curăţă cu ajutorul alimentelor mestecate, astfel că are o mare importanţă forma dinţilor şi felul alimentaţiei. Există alimente, care prin consistenţa lor ajută în acest proces: merele tari, morcovii. Datorită alimentaţiei suprarafinate, a alimentelor lipicioase, dinţii nu se mai pot autocurăţa eficace.

Placa dentară este o acumulare de bacterii, microorganisme şi produsele lor de metabolism care se fixează pe suprafeţele dinţilor. Placa dentară este moale şi se îndepărtează uşor prin periaj şi folosirea aţei dentare. Acumularea plăcii poate duce la apariţia cariilor, a bolilor gingiei (gingivite) şi la boli parodontale. Există diferite soluţii de evidenţiere a plăcii dentare bacteriene, acestea fiind utile pentru verificarea efectuării unui periaj dentar corect.

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat. Tartrul se poate forma numai atunci când placa nu este îndepărtată de pe suprafaţa dinţilor. Această placă se încarcă cu diferite tipuri de săruri minerale şi se transformă în tartru. Tartrul se poate forma atât deasupra, cât şi sub linia gingiilor, astfel că există tartru supragingival şi tartru subgingival, acesta din urmă fiind mai greu de îndepartat. Bacteriile din componenţa tartrului pot cauza gingivite şi boli parodontale. Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj sau folosirea aţei dentare, ci doar de către medicul stomatolog. Detartrajul se realizează cu instrumente speciale, cele moderne fiind bazate pe ultrasunete, fără a cauza dureri sau traume ale gingiilor.Tartrul subgingival se îndepărtează cel mai bine prin detartraj manual. Este bine să mergeţi la medicul stomatolog o dată la şase luni, atât pentru consultaţia de rigoare cât şi pentru detartraj şi periaj profesional.

Tartrul se depune pe dinţi şi în condiţiile unei igiene foarte riguroase, în aceste cazuri calitatea şi cantitatea salivei având un rol semnificativ. De asemenea există anumite zone din cavitatea bucală unde se depune tartru cu predilecţie: pe faţa linguală a incisivilor inferiori, la nivelul molarilor primi superiori, aceste zone aflându-se de fapt în vecinătatea orificiilor unor glande salivare. În zonele unde nu se realizează masticaţie timp îndelungat se depune tartru, prin absenţa procesului de autocurăţire.

Trebuie să ştim că prezenţa tartrului dentar este un pericol pentru sănătatea gingiilor şi a celorlalte ţesuturi de susţinere dentare, duce la apariţia unui miros neplăcut la nivelul caviăţtii orale etc .Cele mai simple metode de ţinere sub control a acestei probleme este o igienă foarte bună şi consultul medicului stomatolog.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha