58
None

Tratarea fără operație a herniei de disc în cadrul Vadri Kinetic

În prezent, 90% dintre simptomele provocate de hernia de disc sunt tratate fără operație; asta înseamnă ca prima intenție este fizioterapia. Vedem foarte des în cadrul cabinetului nostru patologii de coloana provocate de stilul de viață al oamenilor; vedem stadii incipiente ale herniilor discale începând cu vârsta de 25 de ani, lucru care se datorează cu preponderență vieții sedentare la care se adaugă ore la rând state în șezut, la birou. Putem aprecia cu aproximație că peste 40% dintre pacienții tratați în cadrul cabinetului Vadri Kinetic vin cu patologii de coloană vertebrală și disc intervertebral.

CE SĂ URMAREȘTI CA SIMPTOM?
Trebuie reținut faptul că:
⁃ dacă ai dureri sau amorțeli ce coboară spre oricare dintre membrele superioare, poate fi vorba de o patologie de coloană cervicală;
⁃ dacă ai dureri care radiază spre marginea anterioară costala, atunci poate fi vorba despre o patologie de coloană toracală;
⁃ daca ai dureri sau amorțeli ce radiază spre spina iliacă anterioară superioară, altfel spus, în fața bazinului, sau dureri/amorțeli care radiază în jos pe oricare dintre membrele inferioare, atunci poate fi vorba despre o patologie de coloană lombară.
Dacă sesizezi astfel de simptome, atunci nu mai pierde timp și programează o evaluare cu un fizioterapeut, deoarece în prezent se poate diferenția cu exactitate prin teste specifice dacă cauzalitatea este dată de o problemă discală.

TREBUIE RMN?
NU! Nu trebuie neaparat RMN; așa cum am specificat mai sus, dacă prin evaluarea fizioterapeutică se concluzionează ca avem de-a face cu o hernie de disc, atunci știm deja că putem stabili un plan de tratament. Un fizioterapeut bun tratează simptomul, nu RMN-ul, pentru că de multe ori am întâlnit cazuri în care investigațiile imagistice sunt în antiteză cu constatările clinice. Schimbările se pot vedea imagistic, nu mai devreme de 6-12 luni de la începerea tratamentului fizioterapeutic. Singurul moment în care se recomandă efectuarea unei investigații imagistice cum ar fi RMN-ul este atunci când simptomul pacientului nu se modifică în 4 săptămâni de la începerea tratamentului terapeutic stabilit împreună cu un fizioterapeut.


CE TRATAMENT ȘI ORIZONT DE TIMP?

În funcție de stadiu, și asta se stabilește după evaluarea inițială, se pune în aplicare tratamentul. Pentru a fi cât mai eficienți, atunci tratamentul trebuie să fie alcătuit din kinetoterapie și aici intră tehnicile pe care le stăpânește fiecare terapeut, precum terapia manuală sau progresia adaptată a exercițiilor în funcție de adaptabilitatea pacientului.

În cadrul cabinetului Vadri Kinetic se folosește scripetoterapia prin intermediul cuștii Rocher deoarece pacientul se poate adapta mai rapid la efort fizic și poate conștientiza mai ușor grupele de mușchi care trebuie activate în timpul exercițiilor. Pe langa kinetoterapie, este importantă și aplicarea de tratamente pasive, cum ar fi electroterapia, terapia cu laser, ultrasunetul, terapia TECAR sau terapia Shock-Wave. Primele trei sunt terapii pasive care și-au dovedit eficacitate în timp și ultimele două sunt terapii pasive implementate mai recent în lumea recuperării, folosite în prezent la scară largă chiar și în recuperarea sportivilor de înaltă performanță datorită timpilor mai rapizi de vindecare. Pe toate le găsiți în cadrul cabinetului Vadri Kinetic.
Ca și orizont de timp, în funcție de stadiu și de cadența ședințelor de recuperare, un pacient se poate aștepta la modificarea simptomului după 4- 6 săptămâni de la începerea tratamentului terapeutic.


CÂT DE DES?
Fiecare organism este diferit și nu există un standard predefinit. Chiar dacă mai sunt și excepții, în general 2 ședințe pe săptămână sunt suficiente pentru cazurile depistate din timp și 3-4 ședințe pe săptămână dacă vorbim despre un stadiu cronic al acestei patologii.

M-AM OPERAT, CE FAC ACUM?
După o operație de hernie de disc, toate structurile adiacente au fost traumatizate și din această cauza tonusul muscular este scăzut; de aceea, recuperarea prin kinetoterapie trebuie sa înceapă cât mai curând. Trebuie urmate indicațiile medicului curant cu privire la mișcările și activitățile care nu sunt permise, dar în general acele indicații nu trebuie urmate mai mult de 4 săptămâni post operator pentru că riscați ca recuperarea sa fie mai anevoioasă din cauza retracturilor osteotendinoase. Altfel spus, cu cât stați mai mult imobilizati sau nu folosiți toată amplitudinea de mișcare, și aici este general valabil pentru toate articulațiile, veți pierde acea amplitudine și veți deveni din ce în ce mai rigizi. Obiectivul după o astfel de operație este să puteți face toate mișcările pe care le făceați și înainte de operație, nu mai puține.

Terapeuții din cadrul cabinetului Vadri Kinetic au avantajul cunoștintelor teoretice, al aplicării metodelor active prin kinetoterapie și pasive prin fizioterapie și te așteaptă într-un cadru prietenos pentru a rezolva pentru totdeauna probleme datorate simptomelor herniei de disc.




Ne găsești în punctele de lucru din:

⁃ Strada Cărămidarii de Jos 1, Bl. 76, Sc. B, Ap. 45, Parter, Sector 4, București;

⁃ Strada Teilor 97, Săbăreni, Giurgiu.

Programează o evaluare în cadrul cabinetului Vadri Kinetic la numerele de telefon:           

0740 391 821/0727 494 525;

www.vadrikinetic.ro
vadrikinetic@gmail.com


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha