53
None

Abordarea modernă a purificatoarelor de aer (I)

Purificatoarele de aer sunt create pentru a înlătura agenţii poluanţi din aerul de interior. Dispozitivele pentru dezumidificare şi umidificatoarele modifică umiditatea aerului din interiorul locuinţelor într-un sens sau altul, în funcţie de calitatea aerului pe care dorim să o obţinem. Poluanţii de interior pot fi particule fine în suspensie (organice sau anorganice), poluanţi gazoşi (gaze de combustie sau din alte surse) sau poluanţi biologici (bacterii sau virusuri), de asemenea, un rol important îl au alergenele aeropurtate provenite de la acarienii din praful de casă şi mucegaiuri.

Principalele alergene de interior provin în special din acarienii prafului de casă, animalele de companie şi mucegaiurile de interior. Concentraţii detectabile de alergene apar în toate locuinţele, dar valorile crescute ale acestora se corelează cu riscul de sensibilizare alergică şi de producere a simptomelor alergiilor respiratorii. Poluanţii gazoşi, cum ar fi monoxidul de carbon, monoxidul de azot şi particulele gazelor de combustie, pot creşte alergenicitatea moleculelor de alergene şi stimula sinteza de IgE alergen-specifice. Particulele biologice aeropurtate conţinând virusuri, bacterii şi/sau fungi pot cauza infecţii sau simptome alergice. Calitatea aerului de interior din spitale este din acest punct de vedere foarte importantă. Eficacitatea antimicrobiană a unor sisteme de purificare a aerului trebuie să ia în considerare condiţiile de mediu, cum ar fi umiditatea, temperatura şi procesele de degradare.

Trebuie menţionat în plus că antigene din Saccharopolyspora, Thermoactinomyces, Cephalosporium sau Aerobasidium spp, care contaminează uneori apa din unele sisteme de aer condiţionat sau de umidificare, pot produce pneumonite de hipersensibilitate sau alveolite alergice extrinsece, de tipul plămânului de umidificator. Microorganismele pot induce şi febra de umidificator .

Endotoxinele, provenind din apa contaminată din sistemele de aer condiţionat şi unele umidificatoare, afectează mai ales pacienţii cu patologie respiratorie, prin creşterea severităţii inflamaţiei căilor aerifere, a susceptibilităţii la infecţii cu rinovirusuri şi prin favorizarea bronşitei cronice şi a emfizemului pulmonar. De asemenea, Legionella pneumophila colonizează unele sisteme de răcire ale unităţilor de aer condiţionat, umidificatoare de aer, sisteme cu apă fierbinte sau turnuri de răcire. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha