5
None

Bolile cardiovasculare în România

Cauze şi factori de risc

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume, la fel şi în ţara noastră, unde sunt responsabile de 60% dintre decese, situând România pe locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Ucraina. Din cauza bolilor cardiovasculare se moare mai mult decât din cauza cancerului şi mai repede. Factorii de risc bine cunoscuţi sunt factorii genetici (vârsta, sexul masculin la care boala debutează mai preoce, antecedentele familiale de boală la vârstă tânără), hipertensiunea arterială (prezentă la 40% din populaţia adultă a României conform ultimelor date din studiul epidemiologic SEPHAR 2), dislipidemia (tulburările metabolismului lipidelor), diabetul zaharat şi fumatul. Alţi factori de risc de luat în considerare în societatea actuală din ţara noastră sunt stresul, obezitatea şi alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul. Recunoaşterea şi tratarea corectă a tuturor factorilor de risc modificabili, mai ales a tensiunii arteriale şi dilsipidemiei sunt principalele arme în prevenţia primară şi deci în reducerea îmbolnăvirilor cardiovasculare şi a deceselor provocate de ele în ţara noastră.

Simptome

Simptomele bolilor cardiovasculare sunt date de forma ei cea mai frecventă, boala cardiacă ischemică, ce se manifestă prin angină pectorală sau durerea cardiacă, în general legată de efort şi care necesită prezentarea la medic şi investigaţii suplimentare. Alte simptome echivalente sunt palpitaţiile, dispneea de efort (respiraţia grea la efort), edemele şi, în forma extremă, moartea subită cardiacă. Trebuie să menţionăm că există şi boli cardiovasculare cu simptome tardive, care apar in forme avansate de boală. La diabetici, prezenţa neuropatiei face ca uneori durerea toracică să nu fie resimţită de pacient, chiar în stadii severe de boală. Având în vedere riscul mare de ateroscleroză vasculară la diabetici, aceştia trebuie să fie investigaţi de rutină pentru prezenţa bolilor cardiovasculare. Un mare studiu american a arătat că unul din 5 diabetici asimptomatici prezintă boală a vaselor inimii cu necesar de tratament agresiv, necunoscută.

Toţi pacienţii cu factori de risc sau antecedente familiale trebuie să facă cel puţin un control anual la medicul de familie pentru depistarea prezenţei semnelor sau simptomelor de boală cardiovasculară. Controlul nu trebuie să fie unul formal, ci să respecte regulile de bună practică medicală, iar pacienţii cu afecţiuni recunoscute trebuie îndrumaţi către medicul cardiolog pentru explorări suplimentare. Medicina preventivă este cea care salvează vieţi şi realizează o îngrijire cost-eficientă. Într-o economie ca a noastră, aflată în criză, costurile ridicate ale îngrijirilor în spital ale bolilor grave reprezintă un lux pe care sistemul de sănătate public nu şi-l mai permite. De aceea sunt necesare măsuri pentru prevenţie primară în optimizarea stării de sănătate a populaţiei şi ameliorarea eficienţei sistemului sanitar.

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul bolilor cardiovasculare porneşte de la metode simple, disponibile în orice cabinet de cardiologie, cum sunt anamneza atentă (istoricul semnelor şi simptomelor), examenul clinic complet şi electrocardiograma, până la metode sofisticate, moderne, de diagnostic cardiologic de ultraspecialitate, cum sunt ecocardiografia performantă, testarea de efort electrocardiografică sau combinată cu metode imagistice, cardio-tomografia computerizată cu coronarografie non-invazivă şi calculul scorului de calciu coronar (marker dovedit de risc de evenimente ulterioare), coronarografia invazivă, rezonanţa magnetică cardiacă.

Spitalul Monza Bucureşti este un centru terţiar de cardiologie şi dispune de toată gama testelor diagnostice disponibile în cardiologia mondială, fiind dotat cu aparatură de înaltă performanţă şi dispunând de medici specialişti cu experienţă, pentru rezolvarea corectă a oricărui caz prezentat. Aici beneficiem de cele mai performante ecografe, cu disponiblitate de a efectua ecografie specială (transesofagiană, tehnici speciale miocardice, ecografie de stress fizic şi farmacologic), cel mai performant tomograf din ţară dotat cu soft dedicat cordului, care poate realiza angiografie non-invazivă pentru oricare segment arterial din corp (coronarografie, angiografie cerebrală, aortografie, arteriografie periferică), un angiograf dotat cu sală de electrofiziologie unde se efectuează atât diagnostic, cât şi tratament endovascular şi intracardiac complex (implanturi de steturi coronare şi carotidiene, de endoproteze aortice şi valve aortice percutane). De asemenea, monitorizarea Holter ECG şi a tensiunii arteriale în ambulator, tehnici frecvent folosite în diagnosticul cardiologic sunt disponibile aici. Mai mult, se pot efectua teste de efort cardio-pulmonar care sunt extrem de importante şi bogate în informaţie pentru pacienţii cu boală cardiacă şi pulmonară asociată (testele sunt efectuate de pneumolog antrenat cu sprijinul direct al cardiologului) sau pentru cei cu insuficienţă cardiacă, operaţi pe cord sau cu infarcte miocardice în antecedente. Aceste teste se fac atât în scop diagnostic, cât şi ca screening de risc cardio-pumonar înainte de intervenţii chirurgicale mari non-cardiace, cât şi în stabilirea programelor de recuperare cardiologică, spitalul benficiind de o clinică de recuperare cu specializare în recuperarea cardiologică.

Tratamentul afecţiunilor cardiovasculare în Spitalul Monza se efectuează în mod real în echipă (Heart Team), ce reuneşte cardiologi, cardiologi intervenţionişti, electrofiziologi, chirurgi cardiovasculari, anestezişti, internişti şi pneumologi pentru a aborda tot spectrul patologic al pacienţilor cardiaci, majoritatea vârstnici şi cu afecţiuni multiple. De menţionat că aici s-au efectuat proceduri intervenţionale sau chirurgicale în ultimii 2 ani care nu sunt disponibile în alte centre din capitală şi unele nici în ţară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha