47
None

Afectarea orbitară şi strabismul din Boala Graves (Orbitopatia Graves)

Boala Graves (Basedow) este o afecţiune autoimună în care organismul produce o serie de anticorpi împotriva receptorilor hormonilor tiroidieni şi care, datorită asemănării structurale a acestora cu ţesuturile moi din interiorul orbitei (grăsime, muşchi extraoculari, ţesut conjuctiv) determină modificări structurale ale ţesuturilor orbitare. Rezultatele constau în apariţia exoftalmiei (ieşirea ochilor din orbite), modificări ale pleoapelor (retracţia) şi modificări de poziţie a ochilor (strabism), însoţite de vedere dublă şi cunoscute sub denumirea de orbitopatie tiroidiană sau Graves.

Fenomenele sunt frecvent acute şi pot duce la asfixierea nervului optic de către aceste ţesuturi, care comprimă nervul în interiorul orbitei şi la pierderea ireversibilă a vederii.

Boala Graves este tratată de către două categorii de specialişti:

• endocrinologii, care tratează dezechilibrul acut instalat în organism până la stabilizarea fenomenelor şi anihilarea anticorpilor, precum şi compensarea dezechilibrului endocrin, precum şi

• oftalmologii specializaţi în chirurgia orbitei, care, prin decompresiune orbitară, eliberează nervul optic, salvând vederea pacientului.

Orbitopatia Graves îmbracă forme grave la pacienţii mari fumatori şi riscul de recidivă la aceştia este foarte mare.

Boala poate afecta un singur ochi sau ambii şi poate fi însoţită de hipertiroidie, hipotiroidie sau eutiroidie (glandă tiroidă normală).

Nu se cunosc cauzele acestei afectiuni.

Tratamentul ocular chirurgical

Se aplică la pacienţii care au ajuns în etapa de stare, la minimum 6 luni de la normalizarea parametrilor tiroidieni, remisiunea fenomenelor acute şi scăderea masivă a titrului de anticorpi, şi constă în mai multe etape.

Acolo unde există exoftalmie, în special unde aceasta împiedică o închidere normală a ochiului, primul pas constă în decompresiunea orbitară, făcută “la rece” şi care elimină din ţesuturile orbitare în exces, uneori chiar din suprafaţa osoasa, pentru a aduce ochiul în spaţiul lui firesc. Este o intervenţie dificilă şi necesită un chirurg oftalmolog specializat în chirugie oculoplastică şi orbitară.

După decompresiunea orbitară, urmează chirurgia strabismului, preexistent sau apărut în urma decompresiunii orbitare, pentru refacerea paralelismului ochilor, eliminarea vederii duble şi funcţionarea armonică a celor doi ochi. Această chirurgie este de competenţa chirurgului oftalmolog specializat în strabism, fiind vorba de o formă foarte particulară de strabism şi care impune o cunoaştere aprofundată a specficului acestuia.

Cea de a treia etapă este de reabilitare cosmetică şi se referă la corectarea defectelor de pleoapă, care sunt prezente la toţi pacienţii cu Graves sau a celor care rezultă în urma chirurgiilor anterioare.

Şansele de reabilitare oculară a acestor pacienţi sunt foarte mari, deşi uneori parcursul tratamentui chirurgical trebuie să treacă prin mai multe etape.În ţara noastră există câţiva specialişti care îi pot ajuta.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha