None

Uleiul de argan: beneficii pentru piele, păr şi metabolism

Uleiul de argan este un ulei extras din sâmburii arborelui Argania Spinosa, care creşte aproape exclusiv în sud-vestul Marocului. Folosit de secole de către localnici pentru a trata diferite afecţiuni ale pielii, uleiul de argan a intrat de ceva vreme şi în atenţia producătorilor de cosmetice, fiind apreciat ca un remediu de valoare în tratarea tenului acneic, gras, a eczemelor sau psoriazisului, fiind un excelent hidratant, cu efecte anti- îmbătrânire.

Uleiul preparat pentru consum alimentar oferă de asemenea numeroase beneficii, având un efect antiinflamator, hepatoprotector şi de reducere a colesterolului.

Varietatea comestibilă este preparată din sâmburi atent selecţionaţi, uşor prăjiţi, are o culoare arămie şi un gust de alună. Uleiul de argan folosit pentru înfrumuseţare este preparat din sâmburi care nu sunt prăjiţi şi are o culoare aurie.

Ulei de argan cosmetic

Uleiul de argan aplicat pe piele are o activitate anti-sebum, echilibrând tenul gras şi acneic. Acţiunea sa antiinflamatoare se dovedeşte eficientă în tratarea unor afecţiuni precum eczemele sau psoriazisul, în timp ce combinaţia dintre efectele sale antioxidante şi hidratante contribuie la menţinerea elasticităţii pielii şi la prevenirea îmbătrânirii acesteia.

Uleiul poate fi folosit şi pentru întărirea firului de păr şi a unghiilor casante graţie conţinutului său ridicat de acizi graşi ce îmbunătăţesc structura proteinelor fără a îngrăşa.

Hrăneşte rădăcinile, repară vârfurile deteriorate şi ajută la o îngrijire mai uşoară a coafurii.

Multiplele sale beneficii se datorează conţinutului de peste 80% de acizi graşi nesaturaţi (în special oleic şi linoleic) şi a concentraţiei extrem de ridicate de tocoferol (vitamina E). Ca exemplu, uleiul de argan conţine 620 mg de tocoferol per kg, în timp ce uleiul de măsilne doar 320 mg. Tocoferolul este o moleculă cu semnificative efecte antioxidante şi de combatere a radicalilor liberi.

Uleiul mai conţine o serie de ingrediente cu efect medical cum ar fi carotenul sau materiile nesaponificabile.

Ulei de argan alimentar

Consumul de ulei de argan alimentar oferă la rândul său beneficii importante de sănătate. Date epidemilogice au indicat că acesta poate oferi protecţie împotriva cancerului de sân, prostată, pancreas sau colorectal.

Bogat în acizi Omega-6 nesaturaţi, uleiul de argan asigură sănătatea sistemului cardiovascular, reduce nivelul colesterolului, tensiunea arterială şi are un efect hepatoprotector. Studiile au demonstrat eficienţa acestuia şi în scăderea rezistenţei la insulină, ceea ce îi oferă o activitate antidiabetică.

Pentru a beneficia de multiplele sale efecte pozitive, terapeuţii recomandă consumul a 15-30 de grame (1-2 linguri) de ulei de argan pe zi, negătit (în dressing pentru salate, etc.).

Gavriş Gabriela

Consultant cosmetice bio şi dermocosmetice

www.farmacia3.ro

Comentarii


Stefania

Foarte interesant articolul! Mi-am cumparat ulei de argan, in mod deosebit pentru par, si pot spune ca a avut un efect extraordinar. Totusi, nu orice produs este bun. Am luat de la un plafar si nu am vazut mare efecte, am tot cautat si am cumparat de la un magazin online de produse bio, https://www.plantada.ro/ , efectele au fost foarte rapide. Recomand uleiul de argan, mai ales pentru par!

Aug. 2, 2017, 12:54 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha