14
None

Apropierea nu este contagioasă!

O campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, sub egisa Societăţii Române de Dermatologie
 
“Psoriazisul poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afectează pielea şi stima de sine a pacientului. De asemenea, bolnavii de psoriazis ar trebui să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD în ultima perioadă, în curs de finalizare. România se situează la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa.
 
Unul din cele mai recente studii populaţionale pe care le-am condus indică o incidenţă a psoriazisului în România de circa 4% -5%, mai mare decât cea estimată până acum, a spus Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
 
În cifre, bilanţul arată impresionant: aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis.
 
Tot mai mulţi pacienţi dezvoltă psoriazisul "vulgar", o afecţiune cutanată care revine ciclic la intervale relativ scurte.
 
"Oficial, peste 2% din populaţia României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul că rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30% faţă de anii anteriori şi sperăm că prin aceste campanii de informare să înregistrăm noi creşteri", a declarat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.
 
Studii îngrijorătoare pentru bolnavii de psoriazis 
La nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5% la pacienţii cu psoriazis în comparaţie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alţi bolnavi în general. Aceleaşi studii relevă faptul că 50% din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă. Discriminarea la locul de muncă este raportată de 6% dintre pacienţi, iar 62% din pacienţi relatează probleme financiare.
 
De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever absentează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă , iar 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale.
Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, se asociază şi cu: Artrite periferice, Spondilita / sacroileita, Dactilita / tenosinovita, Entezita, Osteita / periostita. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.
 
Totodată, la pacienţii cu Psoriazis artropatic, rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind complicaţiile cardiovasculare.
 
Psoriazisul se numără printre primele 3 afecţiuni, după insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea arterială, care afectează funcţia fizică a individului şi este a doua afecţiune, după depresie, în afectarea funcţiei psihice. Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se află pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea indicelui de calitate a vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate.
 
Campania urmăreşte ca bolnavii de psoriazis să fie integraţi social, să nu fie discriminaţi, să primească sprijin moral din partea celor din jur şi un tratament medical corect.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha