15
None

Calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România - Cercetare românească într-un jurnal internațional

Performanțași excelența din domeniul medical reprezintă obiective valoroase pentru Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, iar inițiativele și acțiunile pe care instituția le-a desfășurat în ultimii ani, vorbesc de la sine. Din acest motiv, publicarea recentă a unui articol de cercetare semnat de președintele Neurodiab, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, în Journal of Diabetes Research vol. 2016, un important jurnal internațional de diabetologie, este o realizare semnificativă și confirmă eforturile și implicarea activă a conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu și a echipei sale, în domeniul cercetării științifice medicale.

Articolul publicat de conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu în limba engleză are titlul Epidemiology of Diabetic Foot Ulcers and Amputations in Romania: Results of a Cross-Sectional Quality of Life Questionnaire Based Survey (Epidemiologia ulcerațiilor piciorului diabetic și amputațiile în România: Rezultatele unei sondaj transversal pe bază de chestionar, referitor la calitatea vieții).

„Să ajungi să publici în jurnale medicale importante din întreaga lume nu este ușor, iar acest articol a trecut printr-o revizuire exigentă înainte să apară. Astfel, între momentul de trimitere a materialului și momentul publicării au trecut aproximativ două luni, însă așteptarea a meritat. Am urmărit o analiză a calității vieții la pacienții cu neuropatie diabetică, folosind chestionarul Norfolk QOL-DN - un instrument foarte util, cu ajutorul căruia s-au obținut multe informații referitoare la impactul neuropatiei diabetice asupra calității vieții de zi cu zi a persoanelor cu diabet implicate în cercetare, fiind vorba mai exact despre 21,756 de persoane. Prin acest demers, am dorit să extindem cercetarea în domeniul piciorului diabetic și să realizăm o actualizare în ceea ce privește numărul cazurilor de ulcerații ale piciorului, în România”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu.

Potrivit cercetării, din numărul total de persoane cu diabet incluse în analiză, 14,85% au raportat un istoric de ulcerații ale picioarelor, în timp ce 3,60% au suferit amputații la nivelul membrelor inferioare. Procentul pacienților cu ulcerații a crescut odată cu vârsta, cel mai scăzut procent fiind observat în grupa de vârstă 20-29 de ani (6,62%), iar cel mai ridicat în categoria 80-89 de ani (17,68%).

Cel mai mare număr de amputații a fost identificat la persoane cu vârsta între 70-79 de ani, acesta fiind și cel mai numeros grup. Cercetarea a mai evidențiat și că, în comparație cu persoanele cu diabet zaharat fără ulcerații, cele care prezintă ulcerații au o calitate a vieții mult mai scăzută.

Analiza a identificat o rată ridicată a ulcerațiilor la nivelul piciorului și a amputațiilor în România, de aceea experții avertizează asupra necesității implementării unor programe educaționale și de screening eficiente, pe plan național.

Alături de conf. univ. Ioan Andrei Vereșiu, în realizarea cercetării și-au adus contribuția șef lucrări dr. Cosmina Bondor, dr. Bogdan Florea, Etta Vinik,Prof. dr. Aaron Vinik șidr. Norina Gâvan, nume implicate în gestionarea neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic.

Journal of Diabetes Researchoferă acces deschis și gratuit utilizatorilor la articole integrale, fără să fie nevoie ca aceștia să se înregistreze pe site. Publicația are un profil științific de calitate înaltă și este specializată în articole de cercetare, recenzii și studii clinice din sfera diabetului zaharat.

 

Articolul conf. univ. dr. Ioan A. Vereșiu poate fi citit integral accesând link-ul: http://www.hindawi.com/journals/jdr/2016/5439521/

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha