None

Cancerul mamar

Autoexaminarea

Fiecare femeie trebuie să efectueze o autopalpare a sânilor lunar. Palparea se face astfel: cu palma dreaptă se palpează părţile stângi ale sânilor, apoi cu palma stângă se palpează păarţile din dreapta ale sânilor.

Palma trebuie să fie întinsă( degetele lipite), iar pacienta relaxată. Palma se rulează pe toată suprafaţa sânului, pentru a identifica eventuale modificări. Căutaţi orice semne de modificare a sânului, cum ar fi cute, leziuni, umflături şi îngroşări. Nodulii pot fi localizaţi nu doar la nivelul sânilor, ci şi al axilelor.

De asemenea, strângeţi fiecare mamelon pentru a verifica dacă există secreţii. Secreţiile ( chiar şi sub forma unor mici picături de sânge) sunt uşor de observat pe îmbrăcăminte şi impun prezentarea imediată la un specialist!

Nu toate modificările sunt semne ale cancerului, însă ele trebuie investigate de medicul specialist, pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Examinarea se efectuează după terminarea perioadei menstruale! Dacă sunteţi însărcinată, alăptaţi sau nu mai aveţi menstruaţie, autoexaminaţi-vă sânii în aceeaşi zi a lunii.

Aproximativ 80-90% din noduli nu sunt maligni ( nu sunt canceroşi)!

Prezentarea la medic

În cazul apariţiei unor modificări este indicat să vă adresaţi în primul rând medicului de familie. Consultul este foarte asemănător cu autoexaminarea, numai că medicul este cel care o efectuează. După examinare, acesta vă poate recomanda investigaţii mai amanunţite la ginecolog sau oncolog. În cazul în care aceştia nu sunt disponibili

( localitatea nu dispune de acesti specialişti) se recomandă trimiterea la un chirurg.

De asemenea, vă puteţi adresa medicului dumneavoastră ginecolog sau unui oncolog, dacă sunteţi înscrisă pe listele acestora.

În funcţie de rezultatele examinării, medicul vă poate recomanda efectuarea unei mamografii.

Mamografia

Mamografia PERMITE DIAGNOSTICAREA PRECOCE a maladiei. Şansele ca un tratament să aibă succes cresc odată cu depistarea din timp a anomaliei. Tehnicile actuale de efectuare a mamografiilor sunt mai simple şi mai sigure ca oricând.

Medicul dumneavoastră va recomanda efectuarea periodică de mamografii în funcţie de istoricul personal şi familial. Normele recomandă, în general, efectuarea de mamografii o dată pe an după împlinirea vârstei de 40 de ani şi odată la 2-3 ani înainte de această vârstă.

Orice femeie care prezintă semne sau simptome de cancer de sân trebuie să facă o mamografie. În funcţie de istoricul familial, mamografia poate fi efectuată şi la vârste mai reduse.

De asemenea, testele genetice pot depista posibilitatea de a dezvolta cancer. Purtătoarele genelor BRCA1 ( BReast CAncer Gene) şi BRCA2 sunt predispuse într-o măsură mult mai mare să dezvolte cancer de sân.

Nu uitaţi – majoritatea nodulilor nu sunt tumori canceroase! Dar numai medicul specialist vă poate spune cu siguranţă acest lucru.

Mamografiile pot depista tumorile cu până la 2 ani înainte ca femeia sau medicul acesteia să le poată palpa. De asemenea poate detecta modificări precanceroase ale sânului. Depistarea precoce înseamnă:

şanse de vindecare mai mari dacă tratamentul începe imediat

o intervenţie chirurgicală mai limitată

Există un risc foarte mic ca expunerea repetată la radiaţiile mamografului să crească şansele de a dezvolta cancer de sân. Din acest motiv screeningul periodic se recomandă numai pentru femeile care:

au ajuns la vârsta la care creşte riscul apariţiei cancerului de sân

prezintă un risc ridicat de apariţie a cancerului de sân

În ziua în care sunteţi programată la mamografie:

- Nu folosiţi deodorant, pudră de talc sau loţiune în zona axilară sau pe sâni!

- Purtaţi îmbrăcăminte compusă din două piese, astfel încât să trebuiască să dezbrăcaţi doar partea de sus!

Această investigaţie simplă nu durează de obicei mai mult de o oră.

Medicul specialist radiolog va citi şi interpreta filmele obţinute. Acesta va căuta umbre sau zone cu densitate diferită a ţesutului pentru a detecta eventualele probleme. Radiologul va elibera un buletin medical în care va descrie aspectul sânului şi va face recomandări. Acest buletin îl veţi primi ulterior, conform indicaţiilor registratorului medical.

Mergeţi cu rezultatul la medicul dumneavoastră de familie sau la medicul specialist. Numai aceştia vă pot spune dacă este cazul să mai faceţi şi alte investigaţii!

Stabilirea diagnosticului

Displazia ( nodulii multipli) reprezintă o predispoziţie la cancerul de sân. Aproximativ una din zece femei cu mastoză fibrochistică ( displazie) pot dezvolta cancer în decursul vieţii.

Cu ajutorul autoexaminării şi al mamografiilor se poate depista în timp util formarea tumorii şi se poate interveni în timp util pentru a se stopa chirurgical extinderea formaţiunii maligne, cu minimum de risc şi efecte secundare. În stadiile incipiente ( fără noduli axilari) se poate interveni chirurgical fără a fi necesară o rezecţie totală a sânului.

Diagnosticul privind tipul şi evoluţia cancerului se efectuează fie pe baza analizei anatomo-patologice a nodulului extirpat ( în cazul intervenţiilor chirurgicale), fie pe baza rezultatului puncţiei biopsie. Puncţia biopsie poate stabili şi prezenţa unei gene foarte virulente şi cu efect deosebit în dezvoltarea tumorii, respectiv HER2/neu. Această genă este responsabilă de agresivitatatea crescută a cancerului, prin proliferarea celulelor canceroase.

Cancerul nedepistat în timp util conduce la metastazarea (dezvoltarea) acestuia în alte organe ( plămâni, ficat sau oase).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha