None

Când şi cui indicăm balneoclimatoterapia şi fizioterapia?

     Răspunsul nostru va lua în considerare principiile fundamentale ale medicinii conform cărora un tratament aplicat trebuie să îmbunătăţească starea clinică şi datele paraclinice ale pacientului, trebuie să se adreseze unei anumite afecţiuni, dar să considere organismul uman ca pe un întreg, ca pe o entitate în ansamblul său anatomo-funcţional şi să ţină cont de individualitatea răspunsului unei persoane faţă de tratament, răspuns care trebuie cuantificat prin modificarea parametrilor stării de boală către instalarea stării de sănătate sau prevenirea apariţiei unor îmbolnăviri sau complicaţii ale afecţiunii de bază.

     Fizioterapia, ca disciplină terapeutică complexă, cuprinde tradiţional mai multe modalităţi de tratament, precum hidroterapia, electroterapia, kinetoterapia, termoterapia, fototerapia, masajul.  Balneo şi climatoterapia vin să întregească arsenalul terapeutic prin utilizarea factorilor naturali de cură, întâlniţi în mod particular în staţiunile balneare din ţara noastră, dintre care amintim doar câteva: Herculane, Sovata, Băile Felix, Ocna Sibiului, Pucioasa, Amara, Lacul Sărat, Mangalia, Techirghiol, Călimăneşti-Căciulata, Olăneşti.

     Apa reprezintă un factor terapeutic important, efectele sale fiind observate şi evidenţiate în evoluţia favorabilă a unor boli, încă din antichitate. Calităţilor curative şi igienice ale apei li se adaugă proprietăţile terapeutice ale nămolurilor, algelor, esenţelor vegetale, pietrelor vulcanice şi sărurilor marine, caracteristicile climatului prin gradul de aeroionizare, umiditatea şi temperatura mediului ambiant, presiunea atmosferică.

     Vom aminti şi efectele benefice incontestabile ale mersului pe jos sau ale curei de teren efectuate într-o staţiune balneară de profil, practicarea unei activităţi sportive sau a unui program de gimnastică medicală ori kinetoterapie, inclusiv hidrokinetoterapie în bazinele cu ape terapeutice. Nu vom uita nici băile cu nămol sau băile termale, proceduri  atât de utile în afecţiunile cronice degenerative, în sindroamele algice şi disfuncţionale ale aparatului locomotor, dar şi în afecţiunile respiratorii, cardiovasculare. Aici amintim şi cura la salină sau la mofete, dar nu vom omite nici cura internă sau crenoterapia cu apele minerale ale izvoarelor de pe Valea Oltului, cu eficacitate terapeutică demonstrată, prin studiile clinic-biologice efectuate de specialişti de-a lungul timpului, în contextul bolilor de nutriţie şi metabolism, în afecţiunile tubului digestiv şi ale glandelor sale anexă sau cura de diureză atât de utilă în afecţiunile renourinare.

     Procedurile medicinii fizice sau ale fizioterapiei, alături de factorii terapeutici balneoclimatici, pot fi recomandate şi în scop de relaxare, în aşa-numita cură antistres, care se poate efectua atât în secţiile de recuperare cât şi în staţiunea balneară, atunci când se asociază şi masajul terapeutic şi de relaxare. Acestora li se adaugă terapiile contrastante atât de utile prin capacitatea lor de a creşte rezistenţa organismului la agresiunile virale şi microbiene sau la schimbarea bruscă a vremii ori a contextului climatic. Printre factorii de cură vom enumera câţiva: talasoterapia, sauna urmată de imersia în bazin cu apă rece, hammamul, duşurile alternante sau cele subacvale, aplicaţii de parafină sau parafango, aplicaţiile de nămol.

      În afară de România, există şi alte ţări în Europa, precum Germania, Cehia, Ungaria, care beneficiază de factori naturali de cură utilizaţi în scop profilactic şi terapeutic în staţiuni balneare sau centre de întreţinere şi recuperare medicală, alături de procedurile clasice ale medicinii fizice. Ele s-au îmbunătăţit cu proceduri de electrostimulare, limfodrenaj, împachetări, vacuumterapie, termocuverta, tunelul cu raze infraroşii, solar etc., menite să îmbine utilul cu plăcutul şi să asigure un flux continuu de persoane. Balneoclimatoterapia şi procedurile medicinii fizice beneficiază de o istorie de peste o jumătate de secol. Indicaţiile se referă la  un număr mare de afecţiuni, printre care cele ale aparatului locomotor, afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, afecţiuni metabolice şi nutriţionale, inclusiv diabet zaharat, afecţiuni endocrino-metabolice, afecţiuni digestive, afecţiuni genitale şi renourinare etc.

     Nu vom uita însă faptul că evaluarea medicală şi alegerea unui tratament adecvat începe cu examinarea fizică şi istoricul medical al pacientului, ţinând cont şi de rezultatele de laborator sau cele obţinute în urma unor teste de imagistică medicală. După stabilirea unui diagnostic corect, specialistul în recuperare medicală stabileşte un plan de tratament, care poate să conţină mai multe proceduri de fizioterapie, dar şi recomandarea de a merge într-o staţiune balneoclimatică de profil.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


vasilas anca

La complexul(ele) din Caciulata? -Se poate trata si lombosciatica,gonatroza, boli ale aparatului locomotor ? -Gimnastica se poate face? -Fizioterapie se poate face?

Jan. 22, 2013, 6:12 p.m.
4
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha