56
None

Care este timpul de așteptare al unui pacient cu trimitere la un examen CT sau RMN?

În ultimii 2-3 ani s-au structurat programe de dotare prin Ministerul Sănătății și s-au achiziționat 34 de echipamente de RMN pentru spitale județene. Astăzi la nivel de județ există cel puțin o unitate de RMN. La acest efort de dotare se adaugă autoritățile locale care au dotat spitalele din subordine, fie prin fonduri europene, fie cu fonduri transfrontaliere sau pe proiecte scrise de colegii noștri. Eu cred că acum stăm destul de bine ca și acoperire, după ce de prin anul 2000 nu se mai cumpărase niciun aparat de înaltă performanță, cu excepția efortului izolat al Ministerului sau al autorităților locale. Acest lucru a făcut ca și rata de așteptare a unei investigații de tip CT sau RMN să scadă în ultimii ani. Odată cu dotarea care a avut loc, multe unități au intrat în contract cu CNAS și aceste servicii au devenit mult mai accesibile. Aici suntem puțin limitați de fondurile în ambulator pe care le alocă Casa, într-un mod ușor diferențiat de la județ la județ, în funcție de strategia fiecărei Case Județene. Dar rata de așteptare în orice caz este mult redusă în comparație cu unele zone din Europa, unde, din spusele compatrioților stabiliți în afară și care vin acasă de sărbători, aflăm că acolo accesul la o investigație imagistică este mult mai dificil și de altfel și mult mai scump.

În România, rata de așteptare diferă funcție de modalitatea de plată. Pentru cazul plății directe, programarea se face la câteva zile sau uneori examinarea se face imediat ce sunt îndeplinite condițiile de pregătire medicală a pacientului. Dacă investigația se face prin plată de la Casă, și aici poate fi vorba de examinări periodice, în special la pacienții oncologici, acestea nu sunt investigații în urgență, sunt programabile la un anumit interval, se pot programa și pe o perioadă mai lungă pentru că investigația este predictibilă. În rest, unitățile UPU sunt dotate toate cu CT și pacientul cu o urgență este servit în aceeași zi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha