3
None

Anesteziștii români au diplomă europeană!

„Suntem singura specialitate medicală din România care a introdus examenul de diplomă europeană” Interviu realizat cu Prof. Dr. Șerban Bubenek, (partea 1-a) Preşedinte Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă – SRATI, Președinte Congres SRATI 2019

În ce fază de implementare se află proiectele începute de ceva timp cu Banca Mondială?
Proiectul cu Banca Mondială, cel puțin pentru moment, s-a încheiat. Noi considerăm că a fost un proiect de succes pentru că cele mai mari secții din peste 50 de spitale din România au primit aparatură nouă și au fost instruiți pentru a întreține și a lucra cu această aparatură. Sprijinim în același timp extinderea acestui proiect pentru USTACC iar specialiștii noștri au pus la dispoziția colegilor din cardiologie toate materialele lucrate de noi în relație cu Banca Mondială.
În ceea ce privește celelalte proiecte desfășurate de către SRATI, cu sprijinul Ministerului Sănătății și Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, suntem pe ultima sută de metri în elaborarea proiectului tehnic care privește informatizarea la nivelul a 18 secții de ATI din cele mai importante spitale de urgență din România. Va fi o repartiție regională, pe centre - București, Iași, Cluj, Timișoara, Târgu-Mureș, astfel încat acestea să beneficieze de un soft de management al pacientului și să poată trece de la foaia de observație pe hârtie la cea electronică și la comunicarea electronică între celelalte secții din spitale. Acest proiect vine în sprijinul Ministerului Sănătății și mai ales a Centrului Operativ de Situații de Urgență (COSU) la care vor exista de asemenea terminale în care COSU va putea vedea care sunt sălile de operație libere într-un anume moment precum și paturile libere în secțiile de terapie intensivă ale acestor 18 spitale. Doresc să menționez că aceste spitale sunt cele care primesc cele mai multe și grave cazuri de urgență din tot teritoriul României. Vom facilita prin intermediul acestui proiect nu numai dezvoltarea secțiilor ATI dar și alocarea în timp real de săli de operație și paturi de terapie intensivă în marile secții ale acestor spitale de urgență. Sperăm ca până la sfârșitul anului aplicația să fie depusă și, cu sprijinul celor două ministere, poate că anul viitor va putea începe implementarea acestui proiect.

Institutul de boli cardiovasculare (IUBCV) „Prof. C.C. Iliescu” a devenit un centru de excelență și de training pentru valve transcateter pentru Europa de Sud-Est. Un minus semnalat anul trecut a fost acela al fondurilor insuficiente de finanțare alocate de  Casa de Asigurări de Sănătate. Care este situația anul acesta?
Trebuie să vă spun că este un motiv de mândrie pentru noi faptul că Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” a reușit anul trecut o performanță importantă, și anume de a monta peste 100 de valve transcateter într-un an, respectiv 120 per total, și că suntem într-adevăr un Centru de Excelență și de Training. Prof. Dr. Vlad Iliescu este singurul medic chirurg din România atestat ca și specialist și trainer în același timp pentru a putea monta aceste valve împreună cu colegii noștri din laboratorul de cateterism cardiac și colegii medici anesteziști. Este o experiență unică românească, în care, în mai puțin de 4 ani, am devenit un centru de referință care poate împărtași experiență nu numai centrelor din România dar și centrelor din Europa. De curând, Prof. Dr. Vlad Iliescu a ținut o conferință la o mare manifestare internațională unde a fost recunoscut rolul și locul IUBCV “C.C. Iliescu” în dezvoltarea acestor tehnici și implementarea lor în diverse țări din Europa de SE. Sigur că ne confruntăm în continuare cu probleme de finanțare, este departe de a fi mulțumitoare pentru ceea ce putem face astăzi ca și număr de pacienți.
În privința montării de valve transcateter, pentru care Institutul CC Iliescu și-a câștigat statutul de Centru de excelență, situația este îngrijorătoare pentru accesibilitatea pacienților la asemenea tehnici deoarece, după cum bine este cunoscut, în spitalele private, în clipa  de față, intervențiile se fac aducându-se medici străini și la un pret dublu față de cel care este decontat în sistemul public de sănătate. Nu este reglată ce contribuție are pacientul pentru asemenea tehnici inovative. În plus, continuă o politică ce este greu de înțeles la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, care și anul acesta, împotriva tuturor prevederilor legale, distribuie fonduri pentru spitalele private deși se știe foarte clar că nu au nici expertiză și percep plăți suplimentare de la pacient. Am mai semnalat această anomalie care se petrece în sistemul public de sănătate dar până în prezent nu i s-a găsit o altă rezolvare decât diminuarea fondurilor care ajung la spitalele de stat și trimiterea unor fonduri, în contradicție cu toate prevederile legale, către spitalele private.

Cât de importantă este implementarea unei formări specifice pentru asistenții medicali care activează în secțiile ATI?
Activitatea noastră este de echipă, în care rolul asistentului ATI este crucial. Am salutat dorința Ministerului Sănătății de a acorda o atenție sporită formării acestor asistenți medicali cu pregătire net superioară și mult mai complicată decât pregătirea necesară unui asistent de pe o secție obișnuită și sperăm ca, într-un viitor apropiat, împreună cu Ordinul Asistenților Medicali și cu MS, să se demareze într-adevăr un program național de formare a asistenților medicali din secțiile ATI. Până atunci, suntem obligați atât noi căt și alte spitale din România ca, după angajarea unui asistent care nu a mai lucrat niciodată într-o astfel de sectie, să debutăm cu o perioadă de pregătire teoretică ce poate dura între o lună și 3 luni, după care asistentul este plasat pentru câteva luni în trena unui asistent ATI cu experiență. Abia după un proces de formare local, care totuși poate fi destul de inconstant și inegal la nivel de diferite spitale, după 6 luni eventual, un asistent poate să își preia sarcinile de a îngriji singur un pacient grav. Este nevoie de o formare profesională, așa cum se face și în alte țări iar noi vom sprijini orice fel de demers cu expertiza pe care o putem pune la dispoziție.

Continuare în numărul viitor

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha