None

Colecisita cronica

Prin definiţie, colecistita cronică este o afecţiune inflamatorie cronică a veziculei biliare, de obicei secundare a unor focare cronice aflate la distanţă.

Cauzele incriminate: infecţioase, chimice, alergice, neuro-hormonale, distrofice. Infecţiile sunt factori determinanţi ca şi existenţa litiazei biliare.

Simptomatologie-dispepsia biliară şi gastro-intestinală. Bolnavul se plânge adesea de gust rău, digestii greoaie, senzaţie de plenitudine postprandială, balonări abdominale, cefalee însoţită de vărsături, alteori dureri abdominale, astenie fizică, la femei dismenoree. Examenul obiectiv decelează discreta coloraţie icterică a sclerelor. Biologic uşoara creştere a leucocitelor, V.S.H, sau bilirubinei. Ecografia este foarte importantă pentru diagnostic - se pot vizualiza calculi, opacităţi neomogene, modificări ale formei conturului, sau motilităţi (hipertonie, hipo-atonie, hiperkinezie). Diagnosticul pozitiv se bazează pe anamneză, examenul clinic iar ecografia îl confirmă. Diagnosticul difereţial se face cu ulcerul duodenal, pancreatită cronică, gastrită cronică, hepatită cronică. Evoluţia este lent progresiv, cu numeroase acutizări. Respectarea regimului alimentar poate preveni complicaţiile; acestea pot fi: locale- colecistita acută, angiocolita, litiaza coledociana; la nivelul ficatului-supuraţii hepatice, hepatite cronice, siciroză hepatică; de vecinatate-pancreatice, duodenale. Profilaxia se realizează prin asanarea focarelor de infecţie, îngrijind infecţiile intestinale, pancreatice, constipaţia.

Tratament: în colecistita cronică cu litiază, atitudinea terapeutică este chirurgicală de colecistectomie, de cele mai multe ori laparoscopic. În cazul colecistitei nelitiazice, în general se aplică tratament medical. Dieta este elementul esenţial: 4-5mese pe zi, se vor evita alimentele prăjite, rântaşuri, sosuri, maioneze, mezeluri, afumături, brânzeturi grase şi fermentate, ouă, creier, untură de porc sau pasăre. Este util drenajul biliar-administrarea de ulei de măsline, sau ulei de porumb10-15ml dimineaţa pe nemâncate 10-15zile pe lună, 3-4 luni la rând. Se folosesc produse colecistokinetice şi coleretice: colebil, anghirol, bilicol; pentru combaterea durerii-antispastice, vagolitice, anticolinergice: scobutil, papaverină; pentru efect anti vomitiv şi prokinetic: metoclopramid 10mg -3ori/zi; pentru infecţiile acute-antibiotice cu spectru larg (ampicilina, gentamicina, tetraciclina). Rowacholul este întrebuinţat pentru acţiunea lui antispastică, coleretică şi antiseptică 3-5picături, de 4-5ori pe zi, 10-20zile pe lună. Deseori se folosesc fermenţi pancreatici, laxative şi dezinfectante intestinale. Agenţii fizici se pot folosi sub formă de aplicaţii calde la nivelul hipocondrului drept (bolnavul-afebril). Cura de apă minerală nu este recomamdabilă în pusee inflamatorii. Tratamentul chirurgical este indicat când se agravează starea bolnavului sau când apar complicaţii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha