None

Legatura intre bolile cardiovasculare, dieta si greutate corporala

Afecţiunile cardio-vasculare sunt principala cauză de deces în USA dar şi în majoritatea ţărilor vestice. Au fost înregistrate aproximativ 1milion de decese datorate bolii vasculare în 1994 în USA, de 2ori mai mult decât cancerul şi de 10 ori mai mult decât accidentele. Boala cardiacă şi accidentele vasculare, alături de hipertensiunea arterială reprezintă ucigaşul numărul unu.

Hipertensiunea (TA crescută) este un fenomen foarte des întâlnit care netratat poate duce la complicaţii grave. Studiile au arătat că dieta şi greutatea corporală joacă un rol foarte important în declanşarea şi persistenţa bolii.

Printre măsurile preventive se numără: eliminarea surplusului de kilograme şi o dietă sănătoasă sunt măsuri nefarmacologice, întrucât nu implică medicamente; alături de acestea nu trebuie omise reducerea stresului, exerciţiu fizic regulat, stoparea fumatului. Aceste măsuri duc la schimbarea stilului de viaţă.

Cercetările au arătat că factorii alimentari afectează valorile tensiunii arteriale după cum urmează: reducerea consumului de sodium; sodiul reprezintă 40% din cantitatea de sare la masă, din acest motiv 3000mg sare conţin 1200mg de sodium. Majoritatea alimentelor proaspete au conţinut scăzut de sodiu.

Există mai multe studii care corelează consumul crescut de sodium cu creşterea tensiunii arteriale, deci reducerea cantităţii de sodium din alimente duce la o scădere aTA atât la pacienţii hipertensivi cât şi la cei cu valori ale TA normale şi scade riscul de a dezvolta în timp hipertensiune. De exemplu reducerea consumului de la 4000mg la2000mg TA scade iniţial cu 2-3mmHg, ulterior cu 10mmHg.

Beneficiile reducerii cantităţii de sare din alimentaţie sunt: scăderea TA, o cantitate mai mică de sodiu poate să intensifice eficacitatea medicaţiei antihypertensive; scăzând TA reducem riscul de deces prin atac cerebral; precum şi altele decât cele cardio-vasculare: reducerea riscului apariţiei litizei renale, sau osteoporozei.

Reducerea consumului de calorii şi scăderea în greutate poate reduce TA chiar şi fără preparate medicamentoase şi o menţine la valori normale.

La bolnavii cu hipertensiune arterială se recomandă următoarele măsuri pentru scăderea în greutate: reducerea consumului de pâine, făinoase, cartofi, dulciuri rafinate (zahăr, prăjituri, sucuri dulci, miere), de grăsimi animale (slănina, mezeluri, lactate grase-unt, smântână, carne grasă), creşterea consumului de fructe şi legume proaspete, creşterea efortului fizic fără a merge la sală (urcatul scărilor, mers la magazine fără maşina, câteva minute de gimnastică seara, practicarea unui sport la sfârşit de săptămână), scăderea consumului de alimente după ora 17, evitarea consumului de apă minerală de către bolnavii cu hipertensiune, deoarece au conţinut crescut de sodium.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha