11
None

„Contribuții originale în chirurgia plastică românească“

Mulți dintre specialiștii din țara noastră au avut și au contribuții originale în diferitele domenii ale chirurgiei plastice, dar mai cu seamă în chirurgia reconstructivă a membrelor și trunchiului, chirurgia estetică. Unele dintre metodele de diagnostic și tratament ale acestora pot fi, cu siguranță, considerate o prioritate națională și/sau internațională. Dacă luăm în considerare apartenența multora dintre specialiștii noștri în conducerea unor societăți științifice internaționale, în comitetele editoriale ale unor reviste științifice de renume, precum și numeroasele invitații ca lectori la congrese, cursuri, workshopuri internaționale, putem considera că chirurgia plastică românească este una competitivă și care, în multe domenii ale specialității, poate concura cu fruntea sus cu cea din străinătate.
Din păcate, în România cele mai mari provocări țin în mare parte de unele deficiențe ale sistemului. Numărul insuficient de locuri de muncă după terminarea rezidențiatului a făcut și face ca mulți chirurgi plasticieni, unii chiar din timpul rezidențiatului, să aleagă să profeseze în străinătate. Aceasta va duce fără îndoială la un deficit de specialiști în domeniu în viitorul apropiat.
O altă provocare este legată de mirajul chirurgiei estetice, o ramură a specialității noastre în care pe parcursul rezidențiatului, viitorii specialiști nu beneficiază aproape deloc de pregătire, deoarece în spitalele publice nu pot fi efectuate intervenții chirurgicale cu viză estetică decât contra cost, ceea ce ar crea condițiile apariției concurenței neloiale față de sectorul privat. În acest caz, mulți dintre rezidenți încearcă astfel de intervenții înainte de a fi pe deplin pregătiți, ori fără o pregătire foarte bună nu poți excela în chirurgia estetică. Același deficit de locuri de muncă în sectorul public îi determină pe mulți dintre ei să se refugieze de la început în sectorul privat.
Practicarea unor proceduri și manevre de chirurgie estetică de către specialiști din alte domenii reprezintă deasemeni o provocare.

Prof. Dr. Alexandru Georgescu, Președintele Asociației de Chirurgie Plastică și Reparatorie

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha