53
None

Copilul cu astm bronșic - cum îi ameliorăm calitatea vieții?

Astmul bronșic reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită la copil (1-17 ani), mai mult decât la adult. În România, incidența astmului bronsic la copil este apreciată la 5–7%. Boala survine mult mai frecvent la copiii cu teren atopic. Adesea, la un bolnav atopic se asociaza 2 sau chiar 3 boli alergice, astmul fiind una dintre cele mai frecvente boli alergice.

Manifestare
Astmul bronşic se manifestă prin episoade de obstrucție bronșică și perioade de remisie.

a. Episodul bronho-obstructiv în fază exacerbată se manifestă frecvent prin: dispnee expiratorie, tuse, wheezing (un țiuit care apare la respirație).
Dispneea are un caracter expirator, se agravează progresiv, este însoțită de tiraj, bătaia aripioarelor nazale. Expirația este dificilă, prelungită, în timp ce inspiratia este scurta.
Tusea este inițial uscată, apoi umedă. La copilul mai mare poate să apară expectorația mucoasă, albicioasă, perlată, puțin abundentă.
În obstrucțiile mai puțin severe, wheezing-ul apare doar în condiții de efort sau prin manevre de expirație forțată.
Uneori singurul simptom este tusea persistentă sau tusea la efort, situație în care diagnosticul este mai greu de precizat. Exacerbarea poate fi anunțată de anumite semne precum senzație de sufocare sau compresiune toracică, rinoree (nas care curge), tuse, strănut, lăcrimare. Simptomatologia de tip bronho-obstructiv survine frecvent în cursul noptii sau spre dimineață, și se ameliorează pe parcursul zilei. Criza de astm durează 3-7 zile, după care se remit manifestările dar persistă unele modificări funcționale respiratorii câteva săptămâni.

b. Perioadele de remisie sunt asimptomatice în formele ușoare de boală. În formele severe de boală, persistă tusea, dispneea de efort, ralurile bronșice și, în timp, pot să apară semne de insuficiență respiratorie cronică: deformări toracice, hipocratism digital (unghii bombate), nanism (mic de statură), retard pubertar (absenţa instalării caracterelor sexuale).

Evoluția naturală în astmul bronșic:

  • ondulanță, cu perioade de acalmie și perioade de exacerbare
  • tinde să devină cronică, vindecarea este rară
  • în condițiile unei terapii cronice adecvate formei de boală, se reduc episoadele de exacerbare, uneori până la dispariția acestora, dar rămâne susceptibilitatea unor accese intermitente provocate de expunerea la factorii favorizanți
  • mortalitatea prin astm este redusă (în condițiile unui control eficient al bolii)

Având evoluție cronică, astmul determină consecințe nu numai în planul fizic, dar și în plan psiho-social, interferând cu viața de zi cu zi a copilului. Un aspect deosebit de important pentru copil și familia acestuia este acceptarea astmului ca și o boala de lungă durată, cu o evoluție ce se poate modifica în timp, dar compatibilă cu o calitate normală a vieții, în condițiile unui diagnostic și tratament precoce și corect.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha