None

Cord Blood Center susţine cercetarea medicală de vârf‏ în domeniul celulelor stem ‏

     Prima bancă de celule stem din România şi Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” au semnat un parteneriat fără precedent în medicina regenerativă din România.

     Scopul acestui parteneriat este acela de a susţine cercetarea telocitelor în vederea realizării unor paşi importanţi în medicină care vor avea ca finalitate salvarea multor vieţi.

Ce sunt telocitele?

     Sunt niste celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de telecoordonare, la distanţă, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi şi subţiri, a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip “sinapse stromale” cu acestea şi de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi.

     În momentul de faţă echipa de cercetători, condusă de Acad. L. M. Popescu, pune accentul pe modul în care telocitele pot ajuta celulele stem. “Ipoteza noastră este că Telocitele pot ghida celulele stem în ţesutul afectat şi le pot stimula şi controla diferenţierea în celulele noi, funcţionale. În momentul de faţă lucrăm la modele experiementale în care să putem analiza în detaliu acest fenomen” a declarat Bogdan O. Popescu Directorul ştiinţific al Institutului “Victor Babeş”. Cu alte cuvinte, tandemul telocite-celule stem poate fi descris în termeni simpli astfel: “celulele stem sunt autovehiculele, iar telocitele asigură străzile”.

     Echipa de cercetători a studiat prezenţa Telocitelor atât în organe cavitare (inimă, tub digestiv, uter, trompe uterine) cât şi necavitare (plămân, pancreas, glandă mamară, placentă), dar şi în învelişul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante lucrări este cea legată de prezentă şi rolul Telocitelor în “repararea cardiacă” după infarct miocardic, implicarea Telocitelor fiind de maximă importanţă în cooperare cu celule stem fie preexistente în inimă, fie injectate. O altă noutate în ceea ce priveste rolul benefic al Telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară şi refacerea muschiului scheletic.

     Cord Blood Center RO este prima bancă de celule stem din România, lider naţional şi deschizător de drumuri în domeniu: a efectuat prima recoltare de celule stem în sistem privat din România (martie 2006), a deschis, la Cluj, primul laborator de procesare de sânge placentar şi prima bancă de celule stem din România, autorizată pentru a realiza procesarea şi depozitarea grefelor de celule stem din sângele placentar (iulie 2008) şi a inaugurat, în martie 2009, prima bancă de celule stem din Bucureşti.     Cord Blood Center face parte din grupul internaţional cu acelaşi nume ce este prezent în 6 ţări europene (Austria, Cehia, Italia, România, Slovacia şi Ungaria). În 2004, acesta a eliberat prima grefă de sânge placentar din Europa pentru efectuarea unui transplant autolog (într-un caz de meduloblastom) şi este membru al World Marrow Donor Association (WMDA) şi membru asociat al NetCord, acestea fiind două dintre cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul celulelor stem.

     În 2010, Cord Blood Center a anunţat un alt eveniment în premieră în domeniul family bankingului de la noi din ţară: eliberarea primei grefe de sânge placentar de la o bancă de celule stem din România, în urma căreia viaţa unui copil bolnav de talasemie va putea fi salvată. La finalul anului, compania a lansat în premieră naţională şi în exclusivitate programul “Suport pentru transplant”, prin care se oferă un sprijin financiar de până la 185 000 Euro clienţilor care au recoltat sânge placentar pentru copiii lor pentru cazul în care în viitor aceştia pot avea nevoie de efectuarea unui transplant în străinatate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha