Cum scăpăm de miopie?

Scris de Moisescu Raluca 159 afisari
08:25:36, Marti 28 August 2018
Moisescu Raluca

Moisescu Raluca

Medic specialist oftalmolog
Clinica de oftalmologie Ama Optimex

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro

Miopia este un viciu de refracție, globul ocular este mai lung, imaginea se formează înaintea retinei, iar din acest motiv, miopul are dificultăți în a vedea obiectele situate la distanță. Din păcate, miopia nu se poate vindeca spontan, adică dioptriile nu scad, miopul trăiește cu aceste dioptrii toată viața, dar se poate corecta cu ochelari, lentile de contact sau operație pentru reducerea dioptriilor.

Cum aflăm dacă avem miopie?

Cauza principală a miopiei este ereditatea, părinții care au miopie trebuie să fie atenți la copiii lor, mai ales că această afecțiune debutează în copilărie. Dificultatea de a vedea obiectele aflate în depărtare este primul semn care indică miopia. Dioptriile la miopie sunt exprimate cu minus ”-”.

Diagnosticul se stabilește în cadrul unei consultații oftalmologice și în urma măsurătorilor cu aparate speciale (dioptron).

Medicul stabilește valoarea și gradul miopiei, eventuale afecțiuni asociate și prescrie metoda de corecție. Miopia poate fi mică (până în 3 dioptrii), medie (între 3 și 6 dioptrii), mare (peste 6 dioptrii), forte (peste 9-10 dioptrii).

Dioptriile au tendința să crească, mai ales în copilărie, pe măsură ce organismul se dezvoltă.

Pot exista și miopii care apar în anumite afecțiuni (distrofie corneană, cataractă), determinate de modificări de calitate ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin). De asemenea, miopia se poate asocia cu astigmatismul, un alt viciu de refracție, caracterizat printr-o curbură neregulată a corneei.

În toate cazurile, doar medicul oftalmolog poate diagnostica și prescrie tratamentul, după efectuarea consultului și a măsurătorilor specifice.

Tratamentul miopiei

Așa cum am scris la început, tratamentul constă în corecție optică cu ochelari sau lentile de contact sau corecție definitivă a dioptriilor cu operație pentru reducerea dioptriilor.

Ochelarii sunt cea mai utilizată și răspândită metodă de corecție. Aceștia se prescriu de către medic, la consult, alegând împreună cu pacientul varianta cu care acesta vede cel mai bine. Ulterior, ochelarii se comandă la un magazin de optică medicală, astăzi existând nenumărate modele de rame și diverse tratamente pentru lentile, cum ar fi tratamentul pentru lumina albastră care protejează ochii de radiațiile UV emise de monitoare. Indiferent de alegere, lentilele ochelarilor trebuie să aibă o calitate bună, pentru a asigura o acuitate vizuală bună.

Lentilele de contact sunt o variantă bună și bine tolerată, însă purtătorii trebuie să aibă grijă la igienă în timpul manipulării acestora și să le poarte respectând indicațiile producătorului, în ceea ce privește numărul de ore pe zi, număr zile de utilizare, pentru a evita eventualele conjunctivite.

În cazul în care miopul dorește să scape de ochelari sau lentile de contact, poate opta pentru operația de reducere dioptrii. În timpul operației, laserul remodelează corneea, schimbându-i raza de curbură și permițându-i pacientului să vadă fără corecție optică. Pentru miopie, există 3 tehnici laser: PRK, FemtoLASIK, SMILE. Cea din urmă este cea mai modernă, cu recuperare rapidă, fără durere și ne permite să corectăm până la -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism. Tehnica se alege în cadrul consultului, după efectuarea unui set de investigații, deoarece depinde de mai multe particularități anatomice ale ochilor. Mai multe despre operațiile pentru reducerea dioptriilor puteți citi pe site-ul de informare al clinicii Ama Optimex: www.scapadeochelari.ro.

Urmărirea evoluției miopiei

Persoanele cu miopie trebuie să efectueze periodic controale oftalmologice, pentru a urmări evoluția dioptriilor și a li se ajusta corecția optică, dar și pentru a se verifica starea retinei. După vârsta de 40 de ani, miopii au un risc mai mare la apariția glaucomului, așa că în cadrul controalelor periodice trebuie determinată și tensiunea intraoculară.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj