47
None

Zeiss SMILE – tehnica laser pentru reducerea miopiei

Sunt Raluca Moisescu, medic primar, chirurg oftalmolog la clinica Ama Optimex din București și în același timp pacientă a clinicii, căci în vara anului 2020 am decis să scap de miopie cu Zeiss SMILE.

Ipostaza unică de medic și pacient m-a ajutat să pot înțelege mai ușor fenomenele prin care trec pacienții mei în timpul și imediat după operație, să le pot da explicații clare și pe înțeles înainte de operație, îmbunătățind astfel comunicarea medic-pacient și inducându-le așteptările corecte. Apoi, în sala de operație, de fiecare dată când fac SMILE, amintindu-mi de propria experiență, am o satisfacție văzând că toți pacienții mei pleacă la final zâmbind și spunându-mi „Ați avut dreptate, a fost atât de ușor!”. Nu de puține ori, aceștia mi-au spus că nu se așteptau ca procedura să fie atât de rapidă și confortabilă, întrecându-le cu mult așteptările.
ReLEx / SMILE / SMILE PRO / Zeiss SMILE înseamnă “Refractive Lenticule Extraction / Small Incision Lenticule Extraction” și sunt denumirile prin care a trecut de-a lungul timpului cea mai modernă tehnică de chirurgie refractivă corneană cu laser. SMILE permite corectarea miopiei cuprinsă între -0,50 dioptrii și -10 dioptrii, combinată sau nu cu astigmatism până la -5.00 dioptrii.
Prin evoluția constantă a tehnologiei, începând cu anul 2022, beneficiem la Ama Optimex de platforma VisuMax 800 de la Zeiss, cu care efectuăm operația SMILE. Zeiss VisuMax 800 permite scurtarea semnificativă a duratei de creare a lenticulei intrastromale de la 25 secunde (generația VisuMax 500) la aproximativ 10 secunde ceea ce crește confortul pentru pacient și reduce riscurile intraoperatorii.  De asemenea, are câteva sisteme care asistă chirurgul în centrarea mai exactă a lenticulei la nivelul axului vizual și în controlul ciclotorsiunii, îmbunătățind suplimentar eficiența și precizia.
SMILE prezintă avantaje evidente față de celelalte tehnici laser: conservarea rezistenței corneene cu risc redus de regresie a dioptriilor, recuperare rapidă prin reducerea gradului de inflamație asociat intervenției, confort sporit al pacientului prin reducerea fenomenelor nedorite postoperatorii, de exemplu simptomele de ochi uscat, revenire la o viață normală fără restricții după 48-72 de ore.
Revenind la experiența mea, în anul 2020, când am fost operată cu SMILE de către colegul meu Dr. Andrei Filip, clinica noastră avea deja o bogată experiență cu această tehnică și asistasem deja la efectele spectaculoase ale acesteia asupra pacienților. Deși efectuată cu platforma VisuMax 500 (predecesorul VisuMax 800), operația mi s-a părut extrem de rapidă, total nedureroasă, iar recuperarea vizuală a fost de ordinul orelor, a doua zi putând să conduc autoturismul, urmând ca la o săptămână după operație să îmi reiau fără probleme activitatea de chirurg.
În concluzie, Zeiss SMILE reprezintă cea mai puțin invazivă și performantă tehnică de chirurgie refractivă corneană de care dispunem în prezent și care permite chirurgului abordarea unei plaje de dioptrii mai mari comparativ cu celelalte tehnici, oferind rezultate precise, în mod rapid și fără disconfort pentru pacient. Sunt mândră și onorată în același timp că pot efectua această tehnică pacienților mei, după ce, la rândul meu „am văzut” efectele ei în ceea ce mă privește.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha