48
None

Metode minim invazive de monitorizare a pacientului oncologic

Una dintre preocupările actuale în sfera oncologiei este dezvoltarea unor metode minim invazive de monitorizare a pacientului oncologic cu potențial de a identifica prognosticul, de a modula terapia în timp real și/ sau de a identifica boala minimă reziduală. Pentru aceasta, fluidele biologice ușor accesibile, cum ar fi sângele, au fost intens studiate de cercetători din întreaga lume pentru a se identifica markeri circulanți cu potențial de a oferi informații relevante. Astăzi știm că aceste ,,biopsii lichide” permit medicilor să analizeze o serie de informații despre fenotipul și genotipul particular al tumorii unui pacient dintr-o simplă probă de sânge periferic. Din 2016 și până în prezent echipa noastră multidisciplinară de cercetare a contribuit la dezvoltarea unor protocoale pentru biopsie lichidă prin implementarea a trei proiecte de cercetare finanțate din fonduri naționale de cercetare. În tot acest timp am studiat metode de izolare și caracterizare a celulelor tumorale circulante și am dezvoltat protocoale de analiză a ADN tumoral circulant, pentru a identifica mutații în sângele pacienților cu cancer de colon, sân sau pulmonar. De asemenea, acest lucru permite o monitorizare cu un real potențial în modularea răspunsului la tratament Astfel, biopsia lichidă și în mod special, analiza ADN circulant tumorală prezintă un imens potențial ca biomarker în terapia personalizată a pacienților cu cancere avansate, deoarece el poartă semnătura genetică a celulelor tumorale din care provine.
Prin rezultatele obținute și publicate, proiectele noastre au contribuit doar la dezvoltarea unor noi analize cu impact major asupra prognosticului și a modulării terapiei la pacienții cu patologii oncologice în stadii avansate. În plus, prin crearea unor consorții între mediul academic, spitale și clinici private am consolidat implicarea mediului privat în dezvoltarea cercetării fundamentale cu un impact major asupra stimulării inovării. Nu în ultimul rând, un număr semnificativ de pacienți au beneficiat gratuit de analize genomice avansate și de monitorizare în cadrul proiectelor noastre de cercetare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha